ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Брюксел намеква за нова наказателна процедура за горските заменки

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен

© Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроенВ отговор въпрос на българския евродепутат Радан Кънев вчера Европейската комисия публикува разяснения за българските заменки на гори. Брюксел съобщава, че от България е поискана информация за това как се изчислява стойността на незаконната държавна помощ, която трябва да бъде върната от облагодетелстваните частни собственици.


Еврокомисията допълва в отговора си, че е поискала тази информация заради получени сигнали от "трети страни". Ако държавата не си върне пълната стойност на несъответствието между цените на заменените имоти, България подлежи на нова наказателна процедура, предупреждава изготвилия отговора вице-президент на ЕК Маргарет Вестагер.


Предисторията


След сигнали от българската природозащитна организация WWF-България Европейската комисия започна наказателна процедура и през 2014 г. обяви за незаконна схемата за заменяне въз основа на административното съответствие без пазарна оценкана на горски имоти във вътрешността на страната с територии край курорти в Пирин, Рила и Черноморието. Тогава еврокомисията поиска сделките за горски заменки да бъдат развалени или доплатени до реалната цена. Българските правителства през периода 2014-2019г. не го направиха, въпреки че наказанията за заменките бяха сред предизборните обещания на Бойко Борисов като опозиционен лидер, както и като новоизбран премиер през август 2009 г.
През ноември 2019г. министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви обща стойност от 80 милиона лева за очаквано доплащане при 103 заменки, въпреки че еврокомисията бе обявила 132 от сделките за незаконна държавна помощ.


Тогава инициативата "Зелени закони" протестира пред министерството с аргумента, че оценките са силно занижени и не изпълняват изискването на Решение на ЕК от 5.09.2014 г., с което еврокомисията изисква изчисление спрямо цени, при които се сключват сделки на имотния пазар за съответните географски райони. Според анализите на природозащитнициете само за 10 от сделките държавата би трябвало да си върне над 1 милиард лева, като дадените примери бяха за заменени имоти в близост до морски курорти и планински туристически зони.


За "Дневник" експертът Тома Белев изтъкна също, че не е изпълнено изискването на Европейската комисия оценките да бъдат от независими експерти, тъй като те са изготвени от фирма, която е собственост на Министерството на земеделието, храните и горите. Оценките за сумата 80 млн. лева правителството представи, едва след като бе осъдено от WWF-България заради скриване на информацията.


След като в среща с природозащитниците на 14 януари министър Танева е отказала да използва анализите и да изиска от облагодетелстваните бизнесмени суми, отговарящи на пазарните цени на имотите, инициативата "Зелени закони" е изпратила възражения и подробните си анализи до прокуратурата и до Европейската комисия.


Докато в Брюксел еврокомисията разглеждаше сигналите и въпроса на Радан Кънев, през април се оказа, че за част от сделките МЗХГ дори е "изчислило", че трябва да даде още пари на облагодетелстваните от заменките. Такъв според данните на "Зелени закони" е случаят с бизнесмена Красимир Гергов, получил държавни гори край Каварна и Балчик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK