ГЕРБ бият отбой за закона за биоразнообразието, ще ограничават и строежите по морето

ГЕРБ бият отбой за закона за биоразнообразието, ще ограничават и строежите по морето

© Анелия НиколоваДепутатите от ГЕРБ ще приемат само текстове в Закона за биоразнообразието, съответстващи на европейското законодателство, и ще предложат промени, забраняващи строежи на разстояние по-малко от 100 метра от черноморския бряг. Това увери на пресконференция днес председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Това става след серия от проведени протести и готовност за нови.


Василева обяви, че е натоварена лично от премиера да започнат консултации с Европейската комисия по промените в Закона за биологичното разнообразие, за да е сигурно, че те съответстват на европейското законодателство.


"Категорично няма да бъдат подкрепени предложенията на Валери Симеонов и група народни представители, които бяха внесени в срокът между първо и второ четене на законопроекта", посочи Ивелина Василева. Поправките, които бяха приети на първо четене преди близо два месеца, ще дадат власт на правителството да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни.
Проектът беше лансиран от разследвания за служебни престъпления бивш екоминистър Нено Димов през 2019 г. и съживен от настоящия министър Емил Димитров през февруари. Вчера Димитров обяви, че какви промени се нанасят в закона, след като той е излязъл от Министерски съвет, не го интересува.


Ивелина Василева уточни, че консултации ще имат формата на предварителна процедура на съгласуване на текстовете на законопроекта спрямо изискванията на европейското законодателство. "С това искаме да гарантираме пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и приети текстове само и единствено ако те в пълнота съответстват на изискванията на европейското законодателство", каза за трети път Василева.


Ограниченията за строежите по морето ще се въведат с промяна в Закона за черноморското крайбрежие. С нея ще се наложи пълна забрана за строителството в т.нар зона А - 100-метровата зона прилежаща на черноморския бряг. В отговор на въпрос Ивелина Василева обяви, че тепърва ще се решава какво ще се прави със строежите във заварено положение. Последният нашумял подобен случай е на подпорна стена в местността Алепу, за която има подозрения, че ще се превърне в хотел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK