Съд разреши на ТЕЦ "Брикел" да гори отпадъци, без да проверява дали това вреди на хората

Съд разреши на ТЕЦ "Брикел" да гори отпадъци, без да проверява дали това вреди на хората

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд е взел решение, според което изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Брикел" може да продължи, без от централата да се изисква да провери влиянието от това върху здравето на хората и върху околната среда. Информацията дойде от "Грийнпийс България", а решението на магистратите е от 15 юли.


Става въпрос за горивото от биомаса, RDF и/или нефтошисти. За да изгарят отпадъци, централите всъщност получават пари и не плащат допълнителни разходи за квоти, каквито се налагат за въглищата, което го прави изгодно и предпочитано.


Така Върховният административен съд отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали "Брикел" АД трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората, преди да продължи с изгарянето на отпадъци в централата. От организацията посочват, че делото срещу свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ е получило неочакван обрат, въпреки че това е една от най-остарелите и замърсяващи централи на въглища в България. Решението на ВАС е окончателно и не може да бъде обжалвано.
От "Грийнпйис" посочват, че ВАС приемат без възражение позицията на централата, че горенето на отпадъци и нефтошисти е по-екологично от горенето на въглища. В допълнение съдът не се съобразява със задължителната практика на Съда на Европейския съюз, съгласно която не е от значение дали отпадъците се "обезвреждат" или "оползотворяват", тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда".


Отбелязва се още, че делото не е решено от съдията, определен от системата за случайно разпределение на дела, а от друг, който е командирован от Административния съд в Пловдив.


От ТЕЦ "Брикел" обясниха за "Капитал", че не са променили обявената преди време позиция да не горят отпадъци. "Това беше добра и екологична възможност, но се отказахме се преди месеци, защото така искат хората", казва изпълнителният директор Янилин Павлов. По думите му централата ще работи за поетапното заместване на въглища с биомаса (растителни продукти, слама и дървесина), което се категоризира като възобновяем източник на енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK