Бригада за опазване на водолюбиви птици търси доброволци

Благодарение на бригадите в Поморийското езеро има новосформирана колония на гривеста рибарка, една от най-големите колонии на вида в Югоизточна Европа

© Ивайло Зафиров, Зелени Балкани

Благодарение на бригадите в Поморийското езеро има новосформирана колония на гривеста рибарка, една от най-големите колонии на вида в Югоизточна ЕвропаПровеждащата се всяка година бригада на Поморийското езеро за поддържане на обитанията на водолюбиви птици набира доброволци. Тази година тя ще се състои през първата седмица на септември, а участници могат да се запишат до 24 август.


Сдружението "Зелени Балкани" провежда всяка година доброволческите бригади от 1996 г. насам. Природозащитните дейности, за които се търсят доброволци, са за поддръжка на изградени дървени платформи в езерото, за набиране на данни за птиците с улавяне и поставяне на означителни пръстени и за почистване на терени от растителност и отпадъци. Целта е да се помогне на водолюбивите видове, които ползват поморийските влажни зони за гнездене, почивка и по време на миграция (повече виж от дейностите на бригадата през 2019 г.).


От 1996 г. досега доброволческите бригади са постигнали важни успехи за защитата на водолюбивите птици, които обитават бреговете на Поморийското езеро. С дейностите за инфраструктурата за посещение на местността, информация и популяризация на езерото сред фотографи и туристи, както и с образование за значението му като важно място за птиците, през годините от "Зелени Балкани" са помогнали за това, че край Поморийското езеро днес има възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици. Изградени са и изкуствени острови, подходящи за загнездване, с което е намалено безпокойството и ограбването на гнездата на птиците.
Гривестата рибарка е възстановена като гнездящ вид в Поморийското езеро чрез тези дейности, въпреки че все още гнездящият период е често компрометиран заради безпокойство, причинено от кайт сърфисти, ловци, плажуващи, както и от нарушения на местообитанието (виж тук).


За България тази птица е записана в категорията "застрашен вид" в Червената книга и е защитена от европейската мрежа "Натура 2000" и националния Закон за биологичното разнообразие.


Според данни на "Зелени Балкани" през 70-те и 80-те години на миналия век видът се е размножавал по цялото черноморско крайбрежие и след това е регистриран само по време на миграция или въобще не е бил намиран. Увеличение е било отчетено през 80-те години в Атанасовското езеро край Бургас. В наши дни видът се размножава само там и на Поморийското езеро. Заради ключовия си успех във възстановяването на колонията край Поморие от "Зелени Балкани" са избрали гривестата рибарка като един от емблематичните за България "флагови" видове, които са символ на "Натура 2000".


Както Атанасовското (също поддържано от природозащитни организации и доброволчески лагери), така и Поморийското езеро са сред българските зони, защитени от европейската мрежа "Натура 2000" с цел опазване на редки за континента диви птици по Директивата на Европейския съюз за птиците. Поморийското езеро е също така защитено и като зона от екологичната мрежа "Натура 2000" по втората европейска природозащитна директива - Директивата за местообитанията. Повече за директивите и прилагането им в България - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Всички са в политиката,дано се справите,до 24.08 има още време!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  колка плащат. Преди нямаха проблем но откакто спечели гръцка фирма нещо не искат - чак реклами пускат
  тя гръцка гръцка колко да е гръцка пак нашинки са но има по голяма тежест като си с гръцка регистрация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK