Шофьори настояват за достъп до Седемте рилски езера с автомобили

Джипове превозват срещу заплащане пътници, които желаят да се качат във високата част на планината без пешеходен туризъм и без да чакат на опашка за лифт.

© Татяна Димитрова, Личен архив

Джипове превозват срещу заплащане пътници, които желаят да се качат във високата част на планината без пешеходен туризъм и без да чакат на опашка за лифт.В рамките на горската зона автомобилите в Рила са забранени по силата на "Натура 2000", а над горския пояс - от режимите на Национален парк "Рила". Това уточняват от екоминистерството и дирекцията на националния парк след въпроси на "Дневник" по повод съобщения за предстоящи протести на шофьори, настояващи за позволение да превозват пътници до Седемте рилски езера.


Според Би Ти Ви за ограничаването на автомобилния трафик към силно уязвимата природна зона на езерния циркус от днес влиза в сила нова забрана от Министерството на околната среда и водите. В свой репортаж телевизията представи шофьори, протестиращи срещу забраната. Те превозват срещу заплащане, но без документи, пътници, които държат да достигнат до високата планина с автомобил. В района работи и лифт, който оперира въпреки липсата на оценка на въздействието му върху околната среда. Според шофьорите са нарушени правата им, защото пътят до защитената територия е достъпен и се ползва от десетилетия.


Действащите заповеди


След справка на "Дневник" с пресслужбата на екоминистерството и с директора на Национален парк "Рила" Красимир Андонов се разбра, че на днешното събитие за започване на строеж на сграда за парковата администрация в близост до езерния циркус, министър Емил Димитров е споменал заповед за ограничаване на трафика. Всъщност той е имал предвид заповедта за зоната "Рила буфер" от мрежата "Натура 2000", в която се намира ниската част на общинския път, по който автомобилите навлизат към високата планина, която е национален парк.

Пред Би Ти Ви шофьорите заявяват, че пътят е общински и няма основание за забрана. Всъщност пътят е извън националния парк до 17-ия стълб на лифта в края на горския пояс. До този 17-ти стълб обаче пътят е в рамките на зоната от "Натура 2000", чиято заповед е цитирал министърът днес. Самата зона беше приета от министерството след 12-годишно закъснение и наказателна процедура от Брюксел, а заповедта беше публикувана през март тази година.


Така според отговорите за "Дневник" от пресслужбата на екоминистерството няма нова заповед на министерството, която да добавя ново ограничение. Уточнението е, че в рамките на Национален парк "Рила" - над 17-ти стълб на лифта - и досега достъп на автомобили беше забранен по силата на плана за управление на парка. По силата на заповедта за зоната "Рила буфер" такава забрана има и за ниската част на планината - под 17-ти стълб. Ниската част и общинският път са извън националния парк, но са защитени от европейските природозащитни директиви за "Натура 2000". Повече за "Рила буфер" можете да прочетете тук, а за приетата тази година заповед - тук. Повече за "Натура 2000" - тук.


Объркването на журналистите от споменаването на нова заповед е заради изявление на министър Емил Димитров при днешното събитие за церемония "Първа копка" за изграждане на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера". За по-добър контрол над незаконния превоз в защитената територия ще бъде изградена нова сграда, като целта е тя да дава възможност за присъствие на повече служители на парковата администрация и на планинската спасителна служба. Новата сграда ще бъде в съседство с масивната сграда на многоетажната хижа "Рилски езера", която е използвана досега под наем от парковите служители при осъществяване на контрол.


Апел на екоминистъра за ограничаване на автомобилите от общината бе оповестен миналата седмица след сигнали на граждани срещу строителни дейности в националния парк преди месец. Тогава се оказа, че с проект по Оперативна програма "Околна среда" дирекцията на Национален парк "Рила" ще се справя с установения от екоминистерството проблем с прекомерния туристически поток към Седемте рилски езера, като изгради настилки на пътеките. Оказа се, че по европейски проект се улеснява и достъпът на автомобили по път в Национален парк "Централен Балкан".


Езерата и рисковете пред тях


От години се изразяват опасения за ерозия и увреждане на природата на Рилските езера поради увеличения туристически поток. Според природозащитници ключов фактор е улесненият достъп чрез лифта, който те оспорват като незаконен и липсата на информационна кампания сред по-масовите туристи.


През изминалата година имаше сигнали както за достъп на автомобили, така и за къпане в езерата дейности, които увреждат рядката екосистема на района. За циркуса на Рилските езера последните данни от научен мониторинг на Министерството на околната среда и водите върху мрежата "Натура 2000" през 2013 г. констатират влошаване на ценната екосистема и заблатяване на езерата.


Докладът посочва, че "спешно е необходимо ограничаване на туристическия поток особено в района Седемте езера". Изрично е указано, че ако не се ограничи туристическият поток (например с входна такса за парка), не се спре автомобилният достъп и не се поставят и обслужват преносими тоалетни, "местообитанието ще премине в неблагоприятно лошо състояние", докато към 2013 г. то е "само" неблагоприятно незадоволително.
Местообитанието, което е защитено при Рилските езера, се нарича "Олиготрофни планински езера" (повече за този тип езера в Червената книга тук). То се състои от ледникови езера и има малка площ във високите планини на България, като от защитена зона Рила заема 0.69%.


Най-важната черта на тези езера според Червената книга на България е, че "се характеризират с висока прозрачност" и "са резервоари за води с най-високо качество". В олиготрофните езера има малко биологични материали (т.н нар. органика) - това означава името им. Затова и официалният термин за заблатяването е "еутрофикация" - навлизане на повече органика поради повишено човешко присъствие. Или, пак според официалния доклад на екоминистерството, към 2013 г. вече за тези езера в Рила е установено "бързо напредване на еутрофизационния процес."


Именно улеснения масов достъп до циркуса на Седемте езера е и сред причините за официално установеното от екоминистерството влошаване на природните условия в езерата. Докладът посочва, че "спешно е необходимо ограничаване на туристическия поток особено в района Седемте езера". Изрично е указано, че ако не се ограничи туристическият поток (например с входна такса за парка), не се спре автомобилният достъп и не се поставят и обслужват преносими тоалетни, "местообитанието ще премине в неблагоприятно лошо състояние", докато към 2013 г. то е "само" неблагоприятно незадоволително.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Шофьори, извършващи услуга срещу заплащане, но не внасящи нито лев данъци, претендират, че имали права?

  Не ме търсете преди обяд
 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 450 Весело

  Ами те и циганите настояват, че трябва да имат право да секът горите без разрешение, щото иначе нямало как да си изхранват семействата.Да вземем и на тях да разрешим ли що ли.След като шофьорите били имали право....

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#1] от "tulup":

  Да, я сега по тоя повод една зверска данъчна проверка да им дръпнат, да се видят бонове, отчетност, данъци...
  Аман от наглеци, ако могат всяко красиво кътче в България ще осерат за няколко лева.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Дано ъабраната да се спаъжа. Рила не е много голяма и природното равновесие е крехко.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  По примера на сикаджията с джипката и тези рапони унищожиха планината.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Весело

  Може, може! Но, ако си ги носят на гръб, или в раници! 😀

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  ДГД! Нямат работа коли в националния парк! Който иска лесно и бързо, да си пусне google maps - има куп снимки. За да му е по-автентично, може да си окачи някой автоароматизатор на монитора, с миризма на хвойна. А превозвачите, с джиповете, да се комбинират по двама и да носят мераклиите на гръб, до езерата.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така става, като милицаите в района мижат, вместо да ги хванат тия нелегални превозвачи и да им напишат по чутурите закона.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Колко данъци внесе бе, чвор?
  Права имал....

 10. 10 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 354 Неутрално
 11. 11 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Смятат, че имат права, щото откакто се помнят , все така са правили и никой не ги е спирал ....
  Ама станахте много маймуни на клона.
  След като има лифт - поне джиповия трафик и офроудърите трябва да бъдат ограничени , да не опърдяват гората и да не капят масло в най-чистата част от планината.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1584 Весело

  Нарушават ми се правата. Искам Бентли с шофьор. Веднага!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Направете им магистрала с "труженнички" щом Догана сторихте "почетен"

 14. 14 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Там освен джипките, паркинга и лифта са за данъчна ревизия и пройуриско разследване... ама някой каскети гонят битовата престъпност, а не виждат големите далавери.
  Кабинковия лифт на Боровец ес 1/3 поевтин от тоя на рулските езера.

 15. 15 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Защо зорлем се иска да се унищожи всичко!

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  "Така става, като милицаите в района мижат, вместо да ги хванат тия нелегални превозвачи и да им напишат по чутурите закона."

  Тц, това не е самодейност на "милицаите", а последователна кметска политика с цел събиране на гласоподаватели. Затова и ревиЗоро споменава, че управлението ще се отнеме от общината. И напълно резонно, докато изборът на кмета пряко зависи от възможността за безчинства няма как послените да се пресекат.

 17. 17 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Бардак като навсякъде в държавата.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Да продават джипките и да купуват катъри! Засега не са забранени, въпреки че замърсяват повече от джипките.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#18] от "Корки":

  "Да продават джипките и да купуват катъри! Засега не са забранени, въпреки че замърсяват повече от джипките."

  Не е точно така. Замърсяванията им са екологични и спомагат за биологичното разнообразие!

 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Много мъка от автоталибаните...

  Вместо да се друскат с тенекиите си - да вземат по една раница, да запалят кракомобила - и хем екология, хем здраве...

  Само дето е несъвместимо с менталитета им; а той е много поразен, нали смятат някакви "права" да имат...

  Ами въздуха, водата, растителността, фауната - те права нямат ли?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#18] от "Корки":

  С какво замърсяват?

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Тези с джиповете са най-гнусните толупи. Незаконните им пасажери - също.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Тия са изроди като любимеца им от Банкя и министрите на околната среда. Унищожиха един от символите на България заради алчните си задници.
  МОСВ, А незаконния лифт кога ще се махне?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 251 Гневно

  И това, за да може онези с джипките, да превозват мързеливи ,затлъстели, платежоспособни граждани!

 25. 25 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1076 Весело

  Шофьори, извършващи услуга срещу заплащане, но не внасящи нито лев данъци, претендират, че имали права?
  —цитат от коментар 1 на tulup


  Мен ме интересува кои улици и релси ще блокират, щото имат права, и т.н..

  Също- кои линии на метрото да не ползваме? 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#18] от "Корки":С какво замърсяват?
  —цитат от коментар 21 на Тони КОСТОВ


  С фекалиите си задръстват езерата, а никой нама намерение да почисти заблатените езера. Ще се чака в някой порой да прелеят и да се самопочистят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Освен че са супер нагли, разрушават пътя, пречат на туристите и в край а сметка са в национален парк, на тия убавци всичките им джипки са предимно с десен волан, изтекли номера от UK, и липсващи гражданска и преглед.
  Щото горе няма КАТ, нали.

  Да ги подбира Гешев и да ги прибират

 28. 28 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Селските бекове настоявали...

 29. 29 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 310 Неутрално
 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#18] от "Корки":

  А, не! Който иска да ходи до езерата раницата на гърба и да се катери! Стига толкова "туристи", които ги мързи и 100 метра пеша да ходят.
  В Гърция защитниците на животните се обявиха против язденето на магарета за туризъм по планините, защото на горките добичета им било тежко да мъкнат по 100-120 килограмови дебелаци на гръб.

 31. 31 Профил на geparez
  geparez
  Рейтинг: 33 Неутрално

  ами добре, нека и десетте шофьора (които унищожават националния парк) да протестират. Това е демократично право и никой не може да ги спре. Дано само управляващите, ако има такива, да отчетат не само нарушени (несъществуващи, щото е незаконно да се кара в парк) права, но и нарушени задължения (данъци, разрешителни, правила за безопасност и други досадни подробности). Демокрацията работи, чрез права и задължения, не чрез паразитиране и мрънканье!

 32. 32 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 588 Гневно

  Нещастници. Не грешка - боклуци!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Ако има път как точно Натура 20000 забранява автомобилите!?

 34. 34 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В огромната територия на САЩ има природни резервати, където посещенията стават само с коне.

 35. 35 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Да отидат няколко пъти проверки, конфискация на джиповете и по 10 бона глоба и ще се научат тия селяндури нагли!

 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Държавен хаос и в Рила

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Страшно нагли типове са тези с подобни искания! Против съм!

 38. 38 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Мързеливци, довчера ходеха с магаре,
  сега не слизат от краденото Фераре”.

 39. 39 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 15 Разстроено

  До вчера ходеха с магаре,
  сега не слизат от “Фераре”.

 40. 40 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ми нормално е джипаджиите да протестират - те досега са си отчитали комисионните към шайката и сега изведнъж същата шайка се обръща на 180 и ги такова с 200.

  В България няма как да си системен нарушител без да си плащаш за удоволствието. На това между другото му се вика корупция.

 41. 41 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Бай Ганьовците в действие. По примера на главния Бай Ганьо.

  Туристи?? Туристи - https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=11355&Level=1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK