Природозащитният център на Поморийското езеро ще стане общински от утре

Природозащитният център е изграден през 2010г. по проект на "Зелени Балкани" с финансиране от Световната банка с цел опазване на природата.

© Зелени Балкани

Природозащитният център е изграден през 2010г. по проект на "Зелени Балкани" с финансиране от Световната банка с цел опазване на природата.Природозащитният център на Поморийското езеро ще стане общински от утре, а общината планира да му търси нов стопанин чрез търг. Досегашният - сдружението "Зелени Балкани", което е и създател на центъра, досега не е получил гаранция от местните власти, че дейностите по опазване на водолюбивите птици ще продължат, съобщиха природозащитниците.


Създаден преди 10 г. с финансиране от Световната банка върху земи на община Поморие, центърът през последното десетилетие е създал множество образователни програми и експозиции, а бригадите от доброволци и експерти на "Зелени Балкани" са довели до възстановяване на гнездящи колонии на няколко редки вида водолюбиви птици в езерото. Поморийското езеро е и защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000" именно заради важността си за дивите птици.


Центърът край Поморийското езеро е създаден по проект на "Зелени Балкани" през 2010г и оттогава се стопанисва с договор между общината и сдружението, който изтича на 20 август. В разговор в началото на месеца кметът е обещал да даде на природозащитниците гаранции, че дейностите за опазването на езерото ще продължат. В свое интервю от вчера пред националното радио той отново обещава, че природозащитните дейности ще продължат, но след провеждане на търг за центъра. Той споменава за недоволство от "Зелени Балкани", а те разказват за систематична липса на съдействие от общината за опазване на птиците на Поморийското езеро. Един от примерите е наводняването на гнездата на редки птици от общинския музей в съседство, което се случи и през последната година.

С дейностите за изграждане на инфраструктурата за посещение на езерото, информация и популяризация сред фотографи и туристи, както и с образование за значението му като важно място за птиците, през годините от "Зелени Балкани" са помогнали за това край водоема днес има възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици. Изградени са и изкуствени острови, подходящи за загнездване, с което е намалено безпокойството на птиците и ограбването на гнездата им.


Договорът с досегашния стопанин изтича утре.


Анелия Павлова разясни за "Дневник", че основното притеснение на "Зелени Балкани", че един бъдещ търг няма да гарантира, че новият стопанин ще продължи природозащитните дейности, заради които е създаден центърът. Един пример са и ежегодните доброволчески бригади - предстоящата бригада през септември ще бъде затруднена заради липсата на база, която да ползва.


Друг проблем според Павлова е, че кметът взема това решение еднолично без обсъждане с ползвателите на услугите на Природозащитния център и без решение на общинския съвет. Въпреки обещанията за гаранции за продължаване на природозащитните дейности, утрешната крайна дата на договора най-вероятно ще бъде посрещната без писмен документ от общината с правна сила.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK