Дванадесет джипа са върнати през уикенда от подстъпа към Седемте рилски езера

Достъпът до високите части на Рила се ползва от 200 хил. души годишно след създаването на лифта в района, сравнено с 10 хил. преди лифта.

© Нели Найденова

Достъпът до високите части на Рила се ползва от 200 хил. души годишно след създаването на лифта в района, сравнено с 10 хил. преди лифта.През последните дни телевизионни репортажи (на БНТ и "Нова телевизия") установиха, че автомобили продължават да превозват пътници към циркуса на Седемте рилски езера въпреки съществуващите забрани и неколкократните призиви (например на екоминистъра) за спазването им. Днес "Дневник" потърси директора на Национален парк "Рила" Красимир Андонов за коментар и той потвърди, че за територията на националния парк забраната се налага от патрул на парка, но не се спазват ограниченията в по-ниските части на планината, които попадат в "Рила буфер" - зона, защитена от европейската мрежа "Натура 2000".


Андонов потвърди, че през последните дни високопроходими автомобили са достигали до границата на националния парк, където патрул на парковата охрана ги е връщал, като е записвал данните им, за да състави протокол за нарушението. Според директора на парка общо регистрираните нарушители за уикенда са 12 на брой.


Днес експертът на парковата администрация Стефан Кирилов, а преди седмици и екоминистърът Емил Димитров обясниха, че съществуващата забрана за автомобили извън официалните пътища за зоната "Рила буфер" трябва да бъде налагана от общината, защото там пътищата са общински. Кирилов препоръча по-силно присъствие на служители на Министерството на вътрешните работи, за да може забраната да се налага ефективно. За територията на национален парк "Рила" забраната е въведена още през 2001 г. с плана за управлението му.
Както бе уточнено на 13 август от екоминистерството, забраната за достъп с автомобили до Рилските езера е зададена от плана за управление на Национален парк "Рила" и от заповедта за буферната зона от "Натура 2000". Зоната "Рила буфер" е до 17-и стълб на лифта, който превозва туристи от хижа "Пионерска" към циркуса на Седемте рилски езера. Заповедта за "Рила буфер" влезе в сила през последния март след 11-годишно забавяне от екоминистерството и наказателна процедура от Европейската комисия. По силата на тази заповед за зоната от "Натура 2000" до 17-и стълб е забранено автомобилите да се движат извън официалните пътища. Дали след напускането на паркинга на хижа "Пионерска" и при ползване на трасета през гората се ползва "официален път" зависи от документацията на горската администрация. Такава горска документация за този път в момента не е публикувана.


След 17-и стълб на лифта започва територията на националния парк и оттам парковата охрана връща автомобилите по силата на забраната от 2001 г. за моторизиран достъп в националния парк.


Забраната за достъп на автомобили не е нова, но опитите да бъде наложена като реална започнаха, след като през юли дирекцията на Национален парк "Рила" даде начало на проект, част от чиито дейности целят да се ограничат вредните резултати от свръхпотока от туристи в ценната екосистема на езерата. Проектът беше посрещнат със спорни реакции на обществеността, защото допусна навлизане на тежка строителна техника сред крехката и вече увредена природа край Седемте рилски езера.


Проектът печели финансиране от европейската оперативна програма "Околна среда" с аргументация на дейност 5 (виж тук), включваща данни за нуждата да се овладеят именно установените процеси на заблатяване (еутрофикация) на езерата и ерозия на почвата в района и прекомерен наплив от туристи. Тези вредни процеси са докладвани към екоминистерството в научен мониторинг от 2013 г., който е използван за официалните доклади на България към Европейската комисия за редовния мониторинг на мрежата "Натура 2000".


Анализът на учените, приет от екоминистерството като основа за бъдещото управление на местообитанията, посочва, че "спешно е необходимо ограничаване на туристическия поток особено в района Седемте езера". Изрично е указано, че ако не се ограничи туристическият поток (например с входна такса за парка), не се спре автомобилният достъп и не се поставят и обслужват преносими тоалетни, "местообитанието ще премине в неблагоприятно лошо състояние", докато към 2013 г. то е "само" неблагоприятно незадоволително.


Въпреки това в телевизионен дебат на Би Ти Ви по темата директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров отрече екоминистерството да има данни за тези вредни последици от свръхпотока от туристи. Според данни, цитирани в дебата обаче, след изграждането на туристически лифт през 2009г. до Рилските езера посетителите на района са се увеличили от 10 000 годишно до 200 000.


В телевизионния дебат Александър Дунчев, доктор по горско стопанство и природозащитник, разясни, че лифтът е построен с липсваща актуална оценка за въздействието му върху природата (повече тук) и след подаване от екоминистерството към Европейската комисия на заблуждаваща информация. Той разказа, че доводите на природозащитниците за вредните въздействия от лифта върху природата са именно част от аргументацията на осъществявания в момента проект за възстановяване на екосистемите, който е финансиран от Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Че досега нямало ли е тоалетни ?, значи са ос...и пейзажа !!!

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#1] от "valtoro":

  "Че досега нямало ли е тоалетни ?, значи са ос...и пейзажа !!!"
  ===========
  Имаше само на голямата хижа, където дори събираха такса и едни съвсем условни на старата, ползвани от дъновистите.
  Не го драматизирайте толкова. Говедата, отглеждани по високите части на планината правят същото.

  Еретик
 3. 3 Профил на salmo_truta
  salmo_truta
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За мой ужас бях там в събота, с родителите и две кучета - планът е да се качим пеш до езерата от х.Пионерска. Кошмар, пълен, и долу, и по пътя, и като стигнеш. Единственото, което мога да направя за това райско място и спасението му е да не стъпя повече там...
  Джиповете са в пълен конфликт с опитващите да качат пеш, разбира се те били в правото си да се движат по “общинския път” до 17-ти стълб на лифта. Скандално е.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#1] от "valtoro":"Че досега нямало ли е тоалетни ?, значи са ос...и пейзажа !!!"=========== Имаше само на голямата хижа, където дори събираха такса и едни съвсем условни на старата, ползвани от дъновистите. Не го драматизирайте толкова. Говедата, отглеждани по високите части на планината правят същото.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Казват,че имало съществена разлика между изпражнение на човек и на тревопасно. Чев човешкото нещо не се разлагало така, както трябва и т.н. Явно поради тази причина на по-"завързаните" от екология места да изискват "акитата" да се събират в специални пликове (и поръсят с нещо май като негасена вар) и после водача ги събира в една "каца" и някъде ги "обезврежда".

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Махайте селяндурите с джиповете от Рила..

 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ако не е късно за езерата, т.е. заблатяването да е станало необратимо, решението е просто - спират се джиповете и особено лифта.
  Който иска да се качва там, да го прави така, както го правят туристите в планината - пеша. Алтернативата е скоро да се качваш горе, за да видиш блато. Е, туристопотокът ще секне тогава, но езерата също няма да ги има.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Махнете незаконния лифт ( а чии е той?), джипките са лесни - пет лай#@ра от Дупнишка околия.

 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Махайте селяндурите с джиповете от Рила..
  —цитат от коментар 5 на realismisthename

  - Лифтът пречи дори доста повече.
  Проблемът за езерата не идва от прахоляка от джиповете, а от броя на хората, които стигат до там (и естествените им нужди).

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 9. 9 Профил на Milen Petrov
  Milen Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спирането на лифта, ще спре 70% от туристите, като разберат, че трябва да добавят още 2-3-4 часа преход! Пътя под лифта...ужасен, но заобиколния, дето започва на около 200 метра след лифта е поносим и чудесен! Няколко маркировки в повече... и ще се ориентира и хлапе! Така ще спечелят и другите хижи, в по-ниските части!
  Спирането на конната база, също е добър ход, макар да минават по друг маршрут.

 10. 10 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#8] от "keen":

  Края на август 2020-та да си говорим, че акането на хората е проблем е странно. Предполагам вие, аз и още един от коментиращите бихме имали достатъчно средства да решим проблема с .... тоалетни. Не може акането на хората да е проблем. Некадърно управление - може би.

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#3] от "salmo_truta":

  никакво право нямат да се движат.
  има забрана по натура 2000 влязла март тази
  година, след умишлено протакане 12 години.
  къде е оня ппъдпъдък увето да обяснява за протестите
  и алабализмите от тоя сорт. нещо го няма да громи
  лошите. както и другите де.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#8:"keen"][/quote]

  абе ти тъп ли си или да.
  проблемът е, че точно тея джипове
  увеличват потока. все едно имаш още един лифт.
  дееба малко мислете.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  След като има голям интерес да инсталират повдигнати пътеки, като в благоустроена пещера и тоалетни с ежедневно транспортиране на отпадъците, или пречиствателна станция. Чепеларския БТС е пример за съвместно съжителство на човек и Природа в облагородените родопски пещери. Сърдитите левичари най-обичат забраните и да истискват свободата като лимон.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Едно от сакралните и последните нео....места в Отечеството е на път да бъде масивно и агресивно оак...!!!
  Жалко!

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  пълни глупости.
  природата е ПРИРОДА.
  не е природа+повдигнати подове+други глупости.
  я се опитайв природен резерват да сложиш нещо.
  малко доста не тие ясно какво става.
  чети си пик и не бучи много.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Махайте селяндурите с джиповете от Рила..
  —цитат от коментар 5 на realismisthename


  На Рила само с тест, не по стар от 72 часа, за чист градски произход 3 поколения назад.

 17. 17 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  С новата конституция ще решим и този проблем. Вервайте ми

  Pure Chewing Satisfaction
 18. 18 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  Това с левичарите и изтискването на свободата като лимон е оксиморон, нали сте на ясно?

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Пак властите не могст, не знаят, не им е рБота на точно тях и тн. И тн!
  Със сигурност някой някъде се отчита за да минават джиповете!
  МАФИЯ!
  ОСТАВКА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#1] от "valtoro":"Че досега нямало ли е тоалетни ?, значи са ос...и пейзажа !!!"=========== Имаше само на голямата хижа, където дори събираха такса и едни съвсем условни на старата, ползвани от дъновистите. Не го драматизирайте толкова. Говедата, отглеждани по високите части на планината правят същото.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Кравите и те ли си хвърлят превръзките където им падне?

 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Трябва да се намери някакъв баланс - благодарение на лифта много хора в напреднала възраст или не добри физически данни успяват да се качат и да видят това природно чудо, от друга страна според мен реалният брой са мнооог повече от тези 200 000, които ги посочват. Нека да не махат лифта, но да ограничат билетите до около 50 000 на година - всички билети да се закупуват предварително.
  Джипките естествено е редно да се премахнат, а за хигиенични средства тип тоалетни - просто не трябва и да се коментира - ако трябва да се утрои/учетвори цената на билета за лифта, но всеки да може да има достъп до затитарен възел.

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Селяндурите не е задължително да са със селски произход.

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Спирайте лифта и всички мпс! Какви са тези глупости! Да се качват пеш търтеите! Ако не могат, значи не е тяхното място. Да отиват да молят Винету да ги качи с хеликоптер.

 24. 24 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#21] от "Аз":

  Тогава да сложат възрастово ограничение или да позволят само за хора със затруднения в придвижването. Нямам нищо против. Тулупите на Бойко да се напрегнат малко, ако искат да излязат от клетките си.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":Селяндурите не е задължително да са със селски произход.
  —цитат от коментар 22 на Тони КОСТОВ


  Добре да питам по друг начин. Като дрънкаш патетични глупости за селяндури на кого помагаш, на себе си или на противниците си?

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Високопланинските говеда не ползват тоалетна хартия, за разлика от градските говеда, които я оставят след това по поляните.

 27. 27 Профил на Todor Yosifov
  Todor Yosifov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Може да се направи също и на лотариен принцип за хората или с дневен лимит на хора. Има такива практики в САЩ в техните национални паркове.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Трябва да се забрани всякакъв достъп до езерата! На всички - с коли и пеша! Природата трябва да си почине малко от набезите на тази паплач!

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#4] от "DDR":

  А още по-лесно и безвредно за природата е, ако никой не си разхожда "акито" по чукарите.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#3] от "salmo_truta":

  "Единственото, което мога да направя за това райско място и спасението му е да не стъпя повече там..."
  =============
  Юни или окгомври в работен ден. Ако и тогава някой ти вдигне кръвното, отиваш на Харамията, там навалица няма.
  Инак наистина е като на концерт на "Пайнер".

  Еретик
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#8] от "keen":"Проблемът за езерата не идва от прахоляка от джиповете, а от броя на хората, които стигат до там (и естествените им нужди)."

  Затова достъпът им трябва да е максимално затруднен!

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#26] от "princess_x":

  Хартията се разлага доста бързо. Освен това навалицата е такава, все едно си на мострен панаир, та се въздържат.

  Еретик
 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Там, където трябва да направят лифтове, не ги правят.
  Защо изобщо има лифт до езерата?

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#10] от "realismisthename":

  Стига с това управление! Няма нужда от тоалетни в планините. Просто не трябва куцо и сакато, Сульо и пульо да нападат най-красивите природни кътчета.

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  Глупости - да "облагородяваме" природата.

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Всъщност, ставащото в този район е просто част от един много по-глобален и отровен за природата на цялата ни страна процес: напастта джипо-АТВ-ендуро-вело-туристите. Няма спасение от тия, без крути мерки...

  Мараба, С-ДС доносници!
 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  В Гърция има много строг закон за опазването на подобни езера. Ако те хванат с джип властите го конфискуват и пращат водача на прокурор.Глобата в съда е 20000....евро и 3 години условно !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Некадърно управление - може би.
  —цитат от коментар 10 на realismisthename

  - Разбира се, че в това е проблемът.
  Борбата с некадърното управление по тия ширини комай не е спирала, но без особен ефект. Явно народецът ни не успява да излъчи кадърни управници на всички възможни нива.
  Самият лифт е резултат от некадърно управление - нямаше да го има, ако се спазваха законите.
  Гледам в сайта на Киро Гела някакъв дал пример с организацията при Плитвишките езера в Хърватска. Айде, когато и тук се направи такава организация, евала да има лифт. Сега не.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Нека да не махат лифта, но да ограничат билетите до около 50 000 на година - всички билети да се закупуват предварително.
  —цитат от коментар 21 на Аз


  Купонна система за достъп до езерата. В районният комитет на партията ще има за наши хора.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Там трябва да има постоянна охрана, която да налага солени глоби. Но не само да налага, а и да събира.

 41. 41 Профил на Milen Petrov
  Milen Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да се намери някакъв баланс - благодарение на лифта много хора в напреднала възраст или не добри физически данни успяват да се качат и да видят това природно чудо...".
  —цитат от коментар 21 на Аз


  Много ми се струва, че не сте се качвали! След лифта, буквално ако се тръгне на дясно, такъв стръмен склон е, че "трудноподвижните" ще го качват до края на работното време на лифта. Прехода горе след него - добре, но е до Бъбрека. А после!?! Дори конче да вземат от лифта, пак е до Бъбрека... и какво стана-2 часа само за едно езеро?...
  НЯМА място техниката там. Да се спира и маха!
  Загледали ли сте колко бутилки има под лифта...свине сме си и до де се научиме, ще се ограничавме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK