Екокоалицията поиска институциите да не спират опазването на Поморийското езеро

От създаването на Посетителски център "Поморийско езеро" досега "Зелени Балкани" са изградили изкуствени острови за гнездене и нова инфраструктура, като с доброволчески дейности са успели да върнат гривестата рибарка от почти изчезнал до гнездящ вид в България.

© Зелени Балкани

От създаването на Посетителски център "Поморийско езеро" досега "Зелени Балкани" са изградили изкуствени острови за гнездене и нова инфраструктура, като с доброволчески дейности са успели да върнат гривестата рибарка от почти изчезнал до гнездящ вид в България.С отворено писмо екокоалицията "За да остане природа в България" поиска да се запазят дейностите на природозащитния център на сдружение "Зелени Балкани", който след септември ще стане общински. Договорът между община Поморие и сдружението изтича, а кметът Иван Алексиев е взел решение той да не се подновява заради конфликти със създателите на центъра (повече тук).


Отвореното писмо е изпратено днес до Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, омбудсмана, кмета на Поморие и областния управител на Бургас. В него националната коалиция от природозащитни организации и граждански групи призовава отговорните институции да гарантират природозащитния характер на центъра и в бъдеще.


Писмото подкрепя продължаване на дейностите на "Зелени Балкани", като изтъква техните резултати към момента. Природозащитната програма на "Зелени Балкани" за опазване на Поморийско езеро тече вече 25 години и трябва да продължи. Това са само част от постигнатите резултати: експертна работа за обявяване на защитената зона "Поморие", опазване от европейската мрежа "Натура 2000", научно проучване на района на Поморийските солници, изграждане на острови за гнездене на редки видове птици, където да бъдат опазени от хищници, и доброволчески и образователни дейности с туристи и по поддръжка на местността.
Посочва се, че през деветдесетте години на 20 век бяха останали 6 гнездящи двойки гривеста рибарка и видът е бил почти изчезнал като гнездящ в България. Двадесет и пет години по-късно числеността на вида само на Поморийско езеро е от над 3000 гнездящи двойки.


Според екокоалицията благодарение на тези дейности не само че видът гривеста рибарка е бил спасен, но и е достигнал висока численост, като към момента колонията в Поморийско езеро е най-голямата на Балканския полуостров. Дейностите на центъра на "Зелени Балкани" според отвореното писмо са допринесли и за повишаване числеността на други редки и защитени видове птици като саблеклюн, кокилобегач, речна и белочела рибарка и др., както и увеличаване на общия брой видове птици - 271 вида, които обитават през различните сезони солената лагуна.


За самия център, създаден през 2010 г., писмото на екокоалицията твърди, че "през годините Зелени Балкани превръщат Центъра в природозащитна и образователна институция с модерна експозиция за биоразнообразието с акцент върху орнитофауната, онлайн система за видеонаблюдение, учебен микроскоп за наблюдение на безгръбначните, видеостена за популярни филми, реалистични макети на защитени видове, зала за презентации и публични изяви, предоставят бинокли и далекогледи, с които посетителите да наблюдават водолюбивите птици и най-важното осигурява компетентна информация от експерти. От изграждането на посетителски център "Поморийско езеро" досега десетки хиляди хора са се запознали с птичето богатство на езерото".


Отвореното писмо на "За да остане природа в България" посочва и ползите за туризма в община Поморие, които са натрупани от природозащитния център. Цитира се, че "Зелени Балкани" са успели да включат Посетителски център "Поморийско езеро" в списъка на 100-те национални туристически обекта. За дейностите си край Поморийското езеро" Зелени Балкани" са получили и международната награда "Син глобус" на World Wetland Network (WWN) през 2012 г.


В заключение призивът на природозащитната общност е както националните, така и местните институции да запазят и подпомогнат дейностите на центъра за опазване на Поморийското езеро, като си партнират със създателите на центъра, които имат натрупана с десетилетия експертиза и гражданска подкрепа.


Предисторията


През 2009 г. Зелени Балкани" изграждат Посетителски център на брега на Поморийското езеро по проект, финансиран от Глобалния екологичен фонд чрез Световна банка. Благодарение на проекта община Поморие предостави безвъзмездно общински терен за изграждане на Посетителски център "Поморийско езеро" с договор за ползването на терена за 10 години. След изтичане на договора собствеността преминава към общината, но финансирането за центъра е под условие - той трябва да продължи да бъде ползван за опазване на водолюбивите птици на Поморийското езеро, което е както защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000", така и защитена местност по националния Закон за защитените територии и важно място по силата на Рамсарската конвенция за важните за света влажни зони.


Какво престои


Първоначално кметът на Поморие Иван Алексиев беше изискал центърът, създаден по проект за природозащита от "Зелени Балкани", да бъде предаден на общината при изтичането на договора на 20 август, което той потвърждава и в интервю за националното радио. Поради медийния интерес и очевидното прекъсване на работата на центъра по време на миграцията на птиците бе даден нов срок от две седмици, които изтичат на 6 септември.


Гражданската реакция срещу прекратяване на дейностите за Поморийското езеро обаче достигна до две паралелни подписки за запазването им (тук и тук) с над 2000 души, подкрепили запазването на природозащитните дейности край Поморие. След това общината удължи срока, в който и към момента "Зелени Балкани" трябва да напуснат центъра, създаден от тях, до 30 септември по данни от координатора на сдружението Елена Стоилова.


Заявката на общината е да проведе търг за следващ стопанин на центъра, като няма гаранции за бъдещите цели на ползване на сградата. Тя обаче е създадена с финансиране от Световната банка, предоставено с цел опазване на водолюбивите птици на Поморийското езеро. От "Зелени Балкани" се опасяват, че гражданите ще продължават да се свързват с тях със сигнали и апели за опазване на района, а те няма да имат право да реагират. Към момента общината не е демонстрирала интерес към изграждане на експертиза за опазване на защитената местност според "Зелени Балкани". През годините регулярно са възниквали конфликти (например през настоящата година) поради други общински приоритети и презастрояването на града.


Избирането на друга неправителствена организация за стопанин на сградата в Поморие сочи към активната организация на собственици на земи според неформални източници на "Дневник". През годините те открито са лобирали срещу опазването на природата и за изключване на територии от мрежата "Натура 2000", за да могат да бъдат застроени (виж тук и тук). През 2017 г. асоциацията на собственици на земи от Поморие беше и участник чрез свой представител в безпрецедентна агресия срещу учените, представящи проект за природозащитни мерки за "Натура 2000" в защитената зона край Калиакра, която доведе до замразяването му от екоминистерството.


Бойкот с участието на асоциацията на собствениците на земи от Поморие на общественото обсъждане в Каварна за проекта на екоминистерството за природозащитни мерки за защитена зона "Комплекс Калиакра", 2017г.

С писмото си до институциите от природозащитната коалиция "За да остане природа в България" настояват природозащитните дейности на центъра да бъдат гарантирани в бъдеще с избор на стопанин с експертиза в дейности по опазване на застрашени видове и влажни зони. Според коалицията "няма как привлечените нови организации да притежават опита, експертизата и отношението на хората, които работят в района от 25 години".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Тия мургавите и те ли са собственици на земи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  ХАХА Те са бъдещите собственици на България!!!! Ако критичната маса на РАЗУМНОСТ не надделее над ""селските тарикатлъци""и да осъзнае че не е ИЗГОДНО да гледаш само в собствената си паница а ОБЩЕСТВЕНАТА ДА Е БЕЗКОНТРОЛЕН ""КОКЪЛ"" НА ВЛАСТА

 3. 3 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия мургавите и те ли са собственици на земи?
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  За съжаление бяха използвани от т.нар. собстеници на земи, а всъщност спекуланти от една асоциация от Поморие, за да опорочат опазването на степите около Калиакра. Сега кметът на Поморие иска да настани същата тази асоциация в сградата на природозащитния център, за да се улесни погазването на закона и застрояването на Поморийско езеро. Налице е подмяна в цялата страна на истинските граждански организации с такива близки до мафията. Проблемите са задълбочени от централната власт, МОСВ и РИОСВ нищо не правят за опазването на езерото. Още една причина да съм твърдо за ОСТАВКА на Бойко!

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  "Зелени Балкани" са изградили изкуствени острови за гнездене и нова инфраструктура"
  ===============
  Доколко естествени са изкуствените острови? Това опазване на природата ли е или "дейности"?

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK