Иракли се урбанизира с всяка година, сигнализират природозащитници

На 3 септември "невидимата" за агенцията по приходите каравана, продаваща напитки и храна без касов бон, все още работи на плаж "Иракли" според плажуващи, подали сигнал до "Зелени закони"

© Зелени закони

На 3 септември "невидимата" за агенцията по приходите каравана, продаваща напитки и храна без касов бон, все още работи на плаж "Иракли" според плажуващи, подали сигнал до "Зелени закони"Плажът "Иракли", който има специален статут "за природосъобразен туризъм" по силата на Закона за Черноморското крайбрежие, постепенно се урбанизира. Това съобщи инициативата за мониторинг на екологичното законодателство "Зелени закони", като публикува своя кореспонденция с отговорните институции.


От "Зелени закони" дават за пример три фактора, които постепенно увреждат средата на "Иракли" - светлинно замърсяване от затворен хотелски комплекс на територията на бившия пионерски лагер край река Вая, преместваем обект върху дюните в началото на плажа, който е удвоил обема си, и изграден през последните месеци незаконен къмпинг с нов път в гората на самия плаж "Иракли".


Иракли се урбанизира с всяка година, сигнализират природозащитници

© Зелени закони
И трите процеса се случват в рамките на две защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в съседство с националната защитена местност "Иракли". Хотелският комплекс в зона А по закона за Черноморието (виж информация тук) и магазинът върху дюни (тук) са в концесионирания плаж "Вая", буквално в рамките на увредения периметър на устието на река Вая, заради който през 2008 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България (повече тук). Наказателна процедура, която не доведе до възстановяване на увредената река, а напротив - до узаконяване и построяване на хотелския комплекс.


Иракли се урбанизира с всяка година, сигнализират природозащитници

© Зелени закони

Към момента хотелският комплекс е построен, като достъп до плажа има само през автомобилен път, а останалите прилежащи части са затворени с високи автоматично заключени огради, скриващи дву- и три-етажни сгради. Нощем силните светлини достигат до най-далечния край на плаж "Иракли", където се намира и едноименната защитена територия. Туристи свидетелстват, че те самите вече много слабо виждат звездите от плажа, а как силното осветление се отразява на защитените птици и животни от двете зони от "Натура 2000" не е известно. Към момента обаче светлинното замърсяване (виж тук) не е обект на законов контрол.


"Иракли" е един от трите плажа в България, които имат специален статут според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "за природосъобразен туризъм". Според определението на закона "Морски плаж за природосъобразен туризъм" е морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".


Пример за такава дейност е магазинът върху дюните до река Вая. За него от "Зелени закони" заявяват, че "търговски обект в района е разположен директно върху дюна, част от концесията на плаж "Вая", и очевидно се толерира от държавата, която не е предприела действия срещу него".


Магазин върху дюните на Иракли, който от 2020 г. има втора сграда.


Преместваемите обекти се контролират от общините, а дюните са защитени от Закона за биологичното разнообразие, за който контролен орган е екоминистерството. В случая плажът със "специален" статут не е защитен от нито една от тези институции.


Нарушения - документирай, ако можеш


Иракли се урбанизира с всяка година, сигнализират природозащитници

© Зелени закони


От "Зелени закони" разясняват, че от тази година работи и нов къмпинг под името Wild camping Irakli, който отдава терени под наем и продава напитки и храна в каравана на плажа, до която е прокарал път през гората на "Иракли". Това се случва, въпреки че в началото на годината Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас отказва да съгласува изграждане на къмпинги в района заради липсата на действащ общ устройствен план на община Несебър (виж тук и тук). Сигнали от граждани за такова строителство бяха публикувани и от "Дневник" още преди началото на туристическия сезон, но проверки на институциите не установиха нарушения.


Инициативата "Зелени закони" е сигнализирала няколко институции в периода 29 юли - 25 август за новия къмпинг, от чиито платени услуги най-вероятно това лято са се ползвали и са засвидетелствани от хиляди граждани. Отговорите на институциите показват, че всяка от тях е видяла нарушения в обхвата на правомощията на някоя от другите - но не и нарушения, които тя самата може да контролира.


Според регионалната екоинспекция на Бургас има нарушения по Закона за устройство на територията, които са в рамките на задълженията на община Несебър, а общината отрича да има нарушение. Самата екоинспекция не можела да контролира нарушения в двете зони от "Натура 2000", защото за зоните няма обявени заповеди на екоминистерството. От "Зелени закони" уточняват, че издаването на заповед за обявяване на защитената зона "Емине -Иракли", част от мрежата "Натура 2000", е неизпълнено задължение на Министерството на околната среда и водите, принципал на екоинспекцията (повече за закъснелите заповеди за "Натура 2000" виж тук).


Според строителния контрол има стопанска дейност, но не и строителство. Според агенцията по приходите обаче на мястото не се извършва стопанска дейност.


От "Зелени закони" прилагат в съобщението си и фотографии на търговския обект, заснети от граждани на плаж "Иракли" в периода 23 август - 3 септември.


Иракли се урбанизира с всяка година, сигнализират природозащитници

© Зелени закони


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK