Квартал ще замени морската гледка на Синеморец, предупреждават природозащитници

Eден от планираните строежи вече беше започнат през юни.

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Eден от планираните строежи вече беше започнат през юни.Одобрени са 32 нови строежа на мястото на поляните с гледка към устието на Велека край Синеморец. Това оповести днес Асоциацията на парковете в България на базата на данните, които е получила от община Царево по реда на Закона за достъп до обществена информация.


Още през юни граждани подадоха сигнали за нови строежи и изоставени недостроени сгради в емблематичната местност, която граничи със защитена местност "Устието на река Велека" и попада в границите на Природен парк "Странджа". След това регионалната екоинспекция спря строителството, но само временно - до края на туристическия сезон.


Застрояването в община Царево беше обект на обществено недоволство и през пролетта и при обсъждането на проект за все още липсващия устройствен план на общината. Тогава над 1100 граждани подадоха становища срещу предвижданото в проекта ново застрояване, което включваше и удвояване на сградите в Синеморец.


Новият квартал
След временно спряното през юни строителство край Синеморец, Асоциацията на парковете в България е подала сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природен парк Странджа, местността "Поляните" в Синеморец. На 22 юни организацията е поискала по реда на Закона за достъп до информацията от община Царево информация за всички устройствени планове, които се отнасят до имоти в Природен парк "Странджа".


След тримесечни спорове асоциацията е получила данните, макар и в сканиран от хартия и труден за анализ вид. След обработката им, природозащитниците представиха днес онлайн картата на разрешените строежи край Синеморец. Координатите на предвидените за застрояване имоти са били нанесени на GIS платформата за вековните гори на WWF България и могат да бъдат видени тук.


Квартал ще замени морската гледка на Синеморец, предупреждават природозащитници

© Асоциация на парковете в България


Анализът на Асоциацията на парковете показва, че само част от строежите все още са нереализирани, но това очевидно предстои. Природозащитниците предупреждават, че тъй като попадат на територията на природен парк "Странджа" и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000", строежите не са спазили реда на няколко закона и не са позволени от заповедта за обявяване на парка. Нарушени са Законът за защитените територии, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Законът за устройство на територията, Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазване на околната среда и Законът за опазване на земеделските земи, твърдят от асоциацията.


Възраженията - без отговор


Казусът с новите строежи край Синеморец беше част от темите на природозащитните протести през юни и юли, след които депутатите от ГЕРБ обещаха спиране на строителството в най-близката до морския бряг ивица. Тези обещания бяха мълчаливо забравени по време на националните протести през следващите месеци. Множество заварени сгради междувременно не се ползват, но и не се контролират и премахват.


Междувременно граждани започнаха петиция срещу застрояването на Странджа и нейните последни брегове с незастроена гледка през август, като апелираха бъдещият устройствен план на Царево да анулира разрешените, но нереализирани досега, строежи. След оповестяването на предвидения нов "квартал" на мястото на поляните край Синеморец, гражданите отново протестираха и на самото място на бъдещия жилищен комплекс.


Протест на 2 октомври поиска запазване на поляните с гледка към морето.

© Марта Георгиева, Личен архив

Протест на 2 октомври поиска запазване на поляните с гледка към морето.


Природозащитни организации подкрепиха преди месец гражданската петиция с отворено писмо до институциите, предлагащо мерки за запазване на морския бряг. Към момента институциите не са отговорили, като ресорното за Природен парк "Странджа" Министерство на земеделието, храните и горите все още разработва отговора си.


Предложенията на природозащитниците включват:

  • Мораториум на строителството на 300 метра от морския бряг до приемане на ОУП на Царево и План за управление на ПП "Странджа".
  • Община Царево да възложи изработването на нов ОУП, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг и да гарантира визуални коридори към хоризонта.
  • Бъдещият ОУП на община Царево да предвижда прилагане на нулевата хипотеза - отхвърляне на ПУП, които са влезли в сила, но не са реализирани.
  • Общинският съвет в гр. Царево да преустанови всякаква промяна на собствеността и предназначението на земи на 300 метра от морския бряг.
  • Министерството на околната среда и водите да възложи изработване на План за управление на ПП "Странджа", който изрично да не допуска строителство в парка.
  • Министерството на околната среда и водите да предостави всички карти на дюни на територията на община Царево в публичен онлайн вид.
  • Министерството на земеделието, горите и храните да преустанови сечта в държавните гори на територията на ПП "Странджа" до приемане на План за управление на парка.
  • Община Царево в координация с останалите компетентни институции незабавно да премахнат всички незаконни строежи на цялата територия на общината, както и недовършените и съответно загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафтът от увреждащия го бетон.
  • Министерството на земеделието, храните и горите да сложи заключени бариери на всички горски пътища в ПП "Странджа" и други защитени територии, така че да не се допуска преминаването и паркирането на МПС извън служебни цели.
Кварталът с топ локация


Изгледът към поляните над устието на Велека.

© Вера Стаевска, Личен архив

Изгледът към поляните над устието на Велека.


Конкретното място за бъдещия "нов квартал" се намира на поляната, отделяща село Синеморец от скалите с име Корабите. Новият строеж е ясно видим над един от любимите за туристите на Черноморието пейзажи - емблематичното плато на село Синеморец над устието на река Велека. Теренът попада в две зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в една национална защитена територия - Природен парк "Странджа".


Паркът обаче все още няма план за управление с ясни защитни правила заради съпротива срещу предложенията за забрани за строителство, подадени от природозащитници. Зоните от "Натура 2000" в България също нямат конкретни и специфични мерки за опазване, за което вече текат наказателни процедури и кореспонденция от Европейската комисия към България.


В подножието на платото е и националната защитена местност "Устието на река Велека". В нейните режими е записана забрана за строителство, с оглед целите на защита - Запазване на характерния ландшафт на крайбрежната зона, скалните образувания и фиорди, специфичната преходносредиземноморска растителност и богат животински свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  “Природозащитниците предупреждават, че тъй като попадат на територията на природен парк "Странджа" и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000"...”

  По-важното е, че попадат на територията на Мутристан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Супер, ще се получи готино кварталче. Успех на инвеститора и да не се дава на зелената мафия.

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Дребен въпрос!
  Инвеститорът не е ли софийска мутра?
  Любимо занимание на софиянци:
  1. Да бетонират и осират Черноморието;
  2. Да рекламират гръцките плажове (защото там им е забранено да деребействат)

  Между другото строителството покрай самите плажове, при това на многоетажни сгради е масово по морските градове, и липсата на гледка към морето, и винаги с благословията на столицата. Затова София е против всякаква децентрализация - независимо дали е ГЕРБ, БСП или друго политическа сила.

 4. 4 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1056 Разстроено

  Още една неземна красота ще остане само в спомените на хората и в снимките по албумите. Дори се чудя как се опази досега този район, чак не е за вярване...

 5. 5 Профил на spalding
  spalding
  Рейтинг: 310 Гневно
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Софиянци докато не превърнат Синеморец в квартал от София няма да спят спокойно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 670 Гневно

  Престъпници. Престъпници догде поглед ти стига. Че и оттатък.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Разстроено

  "строежите не са спазили реда на няколко закона и не са позволени от заповедта за обявяване на парка" - не само при Синеморец може, но пак по един и същ начин - не се знае, но си трЕбе неКОЙ Баш да се намеси, та да се започнат едни проверки, едни връщания на "законни" документи, едни адвокати, други адвокати, трети, четвърти... Никаква промяна няма в Абсурдландия, от хората, които стоят на инат по върховете, ГРЕБят за последно и не им пука - нито за хората, нито за природата. Какви трябва да са повече доказателствата, та да има ОСТАВКИ?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Неутрално

  явно има още много крадени пари за изпиране !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Може така да се строи,че сградите да не закриват гледката от други сгради,дори и ако са небостъргачи. Примери - бол. От Испания,през Маями бийч,та до Хаваите,например.

 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  И аз гледах морето докъм 90-те, вече гледам съседните блокове. Като искам да виждам морето, отивам в Морската.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Продават ли се имоти на "зелено"?

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Това е най-софт инфо за нелегалният присвоител на асоциации:
  https://nova.bg/news/view/2017/12/20/201816/апелативният-съд-тома-белев-управлява-незаконно-асоциация-на-парковете
  След като се провали за Кресненското дефиле, се опитва да докара някой грант от другаде.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  сигурен съм, че ще може да се измисли нещо за тези които искат да видят морето, някаква наблюдателна кула с бинокли може би?

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  Супер, ще се получи готино кварталче. Успех на инвеститора и да не се дава на зелената мафия.
  —цитат от коментар 2 на dzenlandia


  Ти къде ходиш на почивка?

 18. 18 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ама какъв е смисълът да се роптае, тази страна е собственост на мафията и те ще правят каквото си поискат. Гладувайте, като тотално спрете да подкрепяте мутренски бизнеси.

 19. 19 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":

  може на калканите на сградите да има морски пейзажи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#15] от "proventuss":

  Взривоопасни новини!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":може на калканите на сградите да има морски пейзажи
  —цитат от коментар 19 на GMO VACCINES CHEMICALS


  може, но няма да се печели от това. Една панорама с билетчета за асанцьора е по-добре за тези дето толкоз искат "да видят нашето море"

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Няма лошо, едно време ходех на Синеморец. Още един повод да си припомня защо повече не стъпвам там (и изобщо на мутро-бетоно-лайно-морието). Света е широк и спасение дебне на много други места където местните имат достатъчно акъл да си ценят природата и да си докарват по-високо качество туристи.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Те догодина ще отворят Гърция пак.

 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Още една неземна красота ще остане само в спомените на хората и в снимките по албумите. Дори се чудя как се опази досега този район, чак не е за вярване...
  —цитат от коментар 4 на geordgeo

  Нищо не се е опазило. Отдавна не е.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В мутростан е така, трябва да се бастиса всичко.

 26. 26 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 103 Весело

  В мутростан е така, трябва да се бастиса всичко.
  —цитат от коментар 25 на olimpipanov


  Булгаристан. Интересно, кой цъка минусите. Плиз, кажете за коя партия сте.

 27. 27 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1056 Разстроено

  До коментар [#24] от "virtual brain":

  На фона на останалото ни крайбрежие Синеморец изглеждаше като запуснато село допреди 5-6 годинки. Няма да забравя как ми се видя преди 20 години това селце - три къщи с обща тоалетна и трафопост... А ся...мани, мани...

 28. 28 Профил на czo19392695
  czo19392695
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Един образ от Синеморец води т.нар. протести, но в случая е малцинство, защото местните са наясно, че софиянци и туристите ги хранят и нямат нищо против строежите на поляните, бившите бостани. Самите те са неясно, че мястото е отвратително, иначе селото щеше там да е построено. Нищо не вирее там, само трънаци и змии.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  А защо хората да не си съроят в имотите!? Ако тази фирма Асоциация на парковете в България иска незастроени имоти, защо просто не си купи колкото си иска такива!?

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Така е при ГЕРБ, пълно безхаберие и беззаконие. А тръгнали в Брюксел да реват, колко добре управляват.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  А изоставените строежи от другата страна какво става с тях?!

  klimentm
 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#28] от "czo19392695":

  хахахаха

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Хищници!
  Ядът, ядът, а каквото не успеят да изядът го убиват по инстинкт.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 35. 35 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Преди много години, това място спря да бъде красиво!

 36. 36 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Голяма лакомия и липса на всякакъв вкус.
  Остава зад плажа да боднат няколко хотела като тези на Нестинарка и ще е чудно.

 37. 37 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#31] от "klimentm":

  А тези до попския плаж на Царево

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK