Квартал ще замени морската гледка на Синеморец, предупреждават природозащитници

Eден от планираните строежи вече беше започнат през юни.

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Eден от планираните строежи вече беше започнат през юни.Одобрени са 32 нови строежа на мястото на поляните с гледка към устието на Велека край Синеморец. Това оповести днес Асоциацията на парковете в България на базата на данните, които е получила от община Царево по реда на Закона за достъп до обществена информация.


Още през юни граждани подадоха сигнали за нови строежи и изоставени недостроени сгради в емблематичната местност, която граничи със защитена местност "Устието на река Велека" и попада в границите на Природен парк "Странджа". След това регионалната екоинспекция спря строителството, но само временно - до края на туристическия сезон.


Застрояването в община Царево беше обект на обществено недоволство и през пролетта и при обсъждането на проект за все още липсващия устройствен план на общината. Тогава над 1100 граждани подадоха становища срещу предвижданото в проекта ново застрояване, което включваше и удвояване на сградите в Синеморец.


Новият квартал
След временно спряното през юни строителство край Синеморец, Асоциацията на парковете в България е подала сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природен парк Странджа, местността "Поляните" в Синеморец. На 22 юни организацията е поискала по реда на Закона за достъп до информацията от община Царево информация за всички устройствени планове, които се отнасят до имоти в Природен парк "Странджа".


След тримесечни спорове асоциацията е получила данните, макар и в сканиран от хартия и труден за анализ вид. След обработката им, природозащитниците представиха днес онлайн картата на разрешените строежи край Синеморец. Координатите на предвидените за застрояване имоти са били нанесени на GIS платформата за вековните гори на WWF България и могат да бъдат видени тук.


Квартал ще замени морската гледка на Синеморец, предупреждават природозащитници

© Асоциация на парковете в България


Анализът на Асоциацията на парковете показва, че само част от строежите все още са нереализирани, но това очевидно предстои. Природозащитниците предупреждават, че тъй като попадат на територията на природен парк "Странджа" и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000", строежите не са спазили реда на няколко закона и не са позволени от заповедта за обявяване на парка. Нарушени са Законът за защитените територии, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Законът за устройство на територията, Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазване на околната среда и Законът за опазване на земеделските земи, твърдят от асоциацията.


Възраженията - без отговор


Казусът с новите строежи край Синеморец беше част от темите на природозащитните протести през юни и юли, след които депутатите от ГЕРБ обещаха спиране на строителството в най-близката до морския бряг ивица. Тези обещания бяха мълчаливо забравени по време на националните протести през следващите месеци. Множество заварени сгради междувременно не се ползват, но и не се контролират и премахват.


Междувременно граждани започнаха петиция срещу застрояването на Странджа и нейните последни брегове с незастроена гледка през август, като апелираха бъдещият устройствен план на Царево да анулира разрешените, но нереализирани досега, строежи. След оповестяването на предвидения нов "квартал" на мястото на поляните край Синеморец, гражданите отново протестираха и на самото място на бъдещия жилищен комплекс.


Протест на 2 октомври поиска запазване на поляните с гледка към морето.

© Марта Георгиева, Личен архив

Протест на 2 октомври поиска запазване на поляните с гледка към морето.


Природозащитни организации подкрепиха преди месец гражданската петиция с отворено писмо до институциите, предлагащо мерки за запазване на морския бряг. Към момента институциите не са отговорили, като ресорното за Природен парк "Странджа" Министерство на земеделието, храните и горите все още разработва отговора си.


Предложенията на природозащитниците включват:

  • Мораториум на строителството на 300 метра от морския бряг до приемане на ОУП на Царево и План за управление на ПП "Странджа".
  • Община Царево да възложи изработването на нов ОУП, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг и да гарантира визуални коридори към хоризонта.
  • Бъдещият ОУП на община Царево да предвижда прилагане на нулевата хипотеза - отхвърляне на ПУП, които са влезли в сила, но не са реализирани.
  • Общинският съвет в гр. Царево да преустанови всякаква промяна на собствеността и предназначението на земи на 300 метра от морския бряг.
  • Министерството на околната среда и водите да възложи изработване на План за управление на ПП "Странджа", който изрично да не допуска строителство в парка.
  • Министерството на околната среда и водите да предостави всички карти на дюни на територията на община Царево в публичен онлайн вид.
  • Министерството на земеделието, горите и храните да преустанови сечта в държавните гори на територията на ПП "Странджа" до приемане на План за управление на парка.
  • Община Царево в координация с останалите компетентни институции незабавно да премахнат всички незаконни строежи на цялата територия на общината, както и недовършените и съответно загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафтът от увреждащия го бетон.
  • Министерството на земеделието, храните и горите да сложи заключени бариери на всички горски пътища в ПП "Странджа" и други защитени територии, така че да не се допуска преминаването и паркирането на МПС извън служебни цели.
Кварталът с топ локация


Изгледът към поляните над устието на Велека.

© Вера Стаевска, Личен архив

Изгледът към поляните над устието на Велека.


Конкретното място за бъдещия "нов квартал" се намира на поляната, отделяща село Синеморец от скалите с име Корабите. Новият строеж е ясно видим над един от любимите за туристите на Черноморието пейзажи - емблематичното плато на село Синеморец над устието на река Велека. Теренът попада в две зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в една национална защитена територия - Природен парк "Странджа".


Паркът обаче все още няма план за управление с ясни защитни правила заради съпротива срещу предложенията за забрани за строителство, подадени от природозащитници. Зоните от "Натура 2000" в България също нямат конкретни и специфични мерки за опазване, за което вече текат наказателни процедури и кореспонденция от Европейската комисия към България.


В подножието на платото е и националната защитена местност "Устието на река Велека". В нейните режими е записана забрана за строителство, с оглед целите на защита - Запазване на характерния ландшафт на крайбрежната зона, скалните образувания и фиорди, специфичната преходносредиземноморска растителност и богат животински свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK