Екоорганизации разсекретиха писмата, позволили на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Екоорганизации разсекретиха писмата, позволили на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

© "Грийнпийс - България""Грийнпийс" - България, и "За Земята" получиха достъп до писмата, с които министерството на околната среда позволява на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да изгори до 500 хил. тона отпадъци с "експериментална цел", съобщиха от организациите. Става дума за кореспонденция от общо 11 документа, които могат да се видят тук.


"Публикуваме кореспонденцията поради нейното огромно обществено значение като тема, засягаща здравето на хората и околната среда. Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да "пазят" информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите. Случаят е показателен, че често са нужни няколко решения на съда и години съдебна битка, за да могат гражданите да упражнят права, които са им предостaвени по закон", коментира адвокат Регина Стоилова.


След две години съдебна битка


От екоорганизациите припомнят, че дотук се стига след двегодишна съдебна битка и две решения на съда. "В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Всеки път обаче, след като министерството разгледа искането на "Грийнпийс" - България, и "За Земята" за информация, го препраща към ТЕЦ "Бобов дол", откъдето отказват да разкрият кореспонденцията с аргумента, че включва "търговска тайна". Съответно, вместо да защити обществения интерес, министерството излиза с решението, че няма право да разкрие подобна информация, въпреки указанията на съда", отбелязват от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".


Как се стига до разрешението
От писмата се вижда, че първото искане за пробни изпитвания за съвместно изгаряне на неопасно гориво RDF заедно с основното гориво на централата е от края на 2016 година, когато министър на екологията е Ивелина Василева. Следват три отказа - от служебния министър Ирина Костова през февруари 2017 г., от зам.-министър Ренета Колева през март 2017 г. и от зам.-министър Николай Кънчев (юли 2017). През юли 2018 г. зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който в началото на лятото беше освободен от поста, след като беше привлечен като обвиняем по делото срещу братя Бобокови, иска конкретна техническа информация, обосноваваща необходимостта от провеждане на пробни изпитания.


След като получава исканите данни, през август същата година с писмо Живков разрешава изпитанията да започнат при определени услови - по план, съгласуван с директора на РИОСВ - Перник, за срок от не повече от 6 месеца и ангажимент да се предостави доклад в районната екоинспекция за резултатите от тях.


В противоречие със законодателството


Писмото, подписано от Красимир Живков, противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел, посочват екоорганизациите.


"Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел", казва Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.


От двете екоорганизации посочват, че в последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. "По всичко личи, че собствениците на тецове като "Бобов дол" възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация, казват още от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".


Според организациите общественият натиск е накарал ТЕЦ "Бобов дол" да се откаже от изгарянето. Именно благодарение на него проверка по казуса започна прокуратурата.


"Положителната тенденция е, че веднъж добре информирано, обществото може да доведе докрай промяната, от която всички имаме нужда", обобщават още от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Ма кво искат? Балите са опаковани със ЗЕЛЕН найлон!

  Еретик
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Ковачки трябва да го пуснат в някой от комините за 4-5 часа, да се поопуши.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  "ТЕЦ "Бобов дол" да изгори до 500 хил. тона отпадъци с "експериментална цел"?!

  Баси 500 000 000 килограмовия експеримент!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Дишайте дълбоко! Парите не миришат. Нали така Гешев? Нали така Цацаров. Как спите, не знам. В крайна сметка и Вие и вашите деца ги дишат тези токсини.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 313 Неутрално
 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Зелените им забраниха да горят въглища, трябвало да горят биомаса. Ето хората горят биомаса. Зелените пак са недоволни и пискат. Имат ли угодия тези изобщо?!?

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Разстроено

  "обезпокоителната практика на институциите да "пазят" информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите" - когато чиновникът има власт, тогава всеки сеир надминава очакванията, а от гледане няма полза. Прозрачността в работата на всяка БГ институция е задължителна, само където калинките там не знаят, а ако го знаят ще се излагат как го правят. Иначе по закони сигурно сме надминали и най-добрите демократични практики.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  500 000 тона за 6 месеца, колкото е "разрешено", е грубо по 2750 тона на ден.
  Яко!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  Цацаров пак е спал, добре, че Гешев се пробужда от време на време.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Смеете се вие ама според Брюксел това е Зелена/Възобновяема енергетика.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Зелените им забраниха да горят въглища, трябвало да горят биомаса. Ето хората горят биомаса. Зелените пак са недоволни и пискат. Имат ли угодия тези изобщо?!?
  —цитат от коментар 6 на Stargate


  RDF-ът не е "биомаса"!

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Бах колко народ има за бесене, няма да ни стигнат уличните стълбове....

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Ехаааа! 😀 За този олигарх обаче не се пише почти нищо. 500 хиляди тона, яка далавера с много голям стимул, на съответния чиновник (министър). И на останалите по веригата, та чак до онова чекмедже.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#4] от "The sphere":

  "Нали така Цацаров. Как спите, не знам. В крайна сметка и Вие и вашите деца ги дишат тези токсини."
  ..........................
  Мммммм........ не съм сигурен. Така както норвежците продават петрол и с парите от него карат електромобили от ВЕИ, така и нашите Силни мъже се цапат, за да живеят децата им на чисто.
  Не споря, че работата е оцапана, чудя се защо търпяхте Татарчев и Филчев, дето бяха много по-авторитарни. Или ставаме по-демократско чувствителни? Не вярвам.

  Еретик
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално
 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  И вярвате, че талпата не е знаел? Нищо не минава в държавата без башбаканина да има пръст в тая работа. Как мислите се пълнят шкафчета?

 17. 17 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 635 Гневно

  Министерството разрешило на Ковачки да "експериментира" с вносен боклук, въпреки че "експеримента" надвишава 10 хиляди пъти максималния праг!

  10 000 пъти!

  Егати правителството, егати председателстващия го!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Изводът от цялата работа е, че ни управляват едни мошеници, на които не им пука за здравето на българите.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  И вярвате, че талпата не е знаел? Нищо не минава в държавата без башбаканина да има пръст в тая работа. Как мислите се пълнят шкафчета?
  —цитат от коментар 16 на telqk


  Разбира се, че е знаел!
  Въпросът с въглеродните квоти е много сериозен и чувствителен и Той няма как да не е напълно в течение, а тази фатка е пряко свързана именно с това.

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jazzdevil":

  Няма лошо в съвместното изгаряне на биомаса и RDF с основното гориво в тецовете (за теб го написах така :D) - в никакъв случай не е по-лош вариант от изгарянето на това, което наричаме въглища в България; в някои отношения даже е по-добре.
  Проблем е изгарянето им в първобитни централи като тези на Ковачки, които НЕ разполагат с действащи очистващи инсталации, пък каквото щат да разправят. В Бобов дол, Перник и Гълъбово с ПРОСТО ОКО във въздуха се вижда, че дори и на хартия да имат такива инсталации, то те работят най-много от време на време.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Ще видите вие, другарят Ковачки като поведе робите на труда срещу чорбаджиите изедници.

 22. 22 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Има имена, има документи, има престъпление! Прокуратура има ли? гешев, цацаров - чуваме ли се?

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 709 Неутрално

  "Грийнпийс" - България, и "За Земята" получиха достъп до писмата, с които министерството на околната среда позволява на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да изгори до 500 хил. тона отпадъци с "експериментална цел"

  Не е ли време прокуратурата да се заеме министерството на околната среда и тецовете на Ковачки? И то с реална а не експериментална цел.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Около ковачки много отдавна мирише много неприятно , но определено не е от ТОЗИ эвид отпадъци....от едни други е...!

 25. 25 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Пре взе то министерство.

 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Определено е сериозен защото е измислен но това не значи че талпата трябва да хитрува и да се прави на девствен.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ето така се пълни шкафчето!
  С болести за нас и нашите деца.
  Неговите не живеят в България.

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stargate":

  Ква биомаса, бе? Малко сламки в италианския боклук ли ?

 30. 30 Профил на Dark King
  Dark King
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Не се притеснявайте, Гешев е хванал Бобокови.

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тоя ковачки с нещастните си роби държи под напрежение три министерства и една тиква! ГЕРБЕРУГИ и ГЕШЕФЦИ, нали сте голямата работа ? Срам ли ви е, че даже и пари не ви дава, а си прави каквото си иска ?

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 322 Неутрално

  що ковачки не е в затвора.
  доста по-големи золуми
  има от бобокови.
  кажете бе герб.
  нещо да имате да казвате за
  ковачки що не е резследван.
  да не би да си плаща.
  или пък си плаща ама не на борисов,
  а на пашата.
  а.

 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  не си спомням тези незаконни разрешителни дали присъстваха в обвинението изобщо, но това практически са много тежки престъпления!

  позорно е, че държавата няма механизми за защита от такива политически престъпления!

  с подпис на зам.министър може да се случи какво ли не!

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Разстроено

  Къде се сега Каскетът на Републиката да се самосезира?!Този ТЕЦ и не само той въобще не отговаря на изискванията да се горят отпадъци , но лицето Ковачки му се дарява това право с "експериментална цел"?!Поредното управленско безумие у нас!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Разстроено

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  И всичко това за сметка на нашата природа и хора!ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  Цацаров пак е спал, добре, че Гешев се пробужда от време на време.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  И какво прави Гешев срещу Ковачки?

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#23] от "koko65bg":

  "Не е ли време прокуратурата да се заеме министерството на околната среда и тецовете на Ковачки? И то с реална а не експериментална цел."

  Коя прокуратура? ГешеФтурата ли?

  Вижте пост #9 от hamiltonf по-горе!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Гневно

  Пре взе то министерство.
  —цитат от коментар 25 на vzoran


  Превзета държава!

 39. 39 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 635 Гневно

  500 000 тона за 6 месеца, колкото е "разрешено", е грубо по 2750 тона на ден.Яко!
  —цитат от коментар 8 на xm...


  100-150 ТИРа дневно! Или не знам си колко влакови композиции.

  @)----,--'--
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Гневно

  що ковачки не е в затвора.доста по-големи золумиима от бобокови.кажете бе герб.нещо да имате да казвате заковачки що не е резследван.да не би да си плаща.или пък си плаща ама не на борисов,а на пашата.а.
  —цитат от коментар 32 на mihail_p


  Много добри въпроси! Може и мажоретката на Гешев hamiltonf да отговори, ако пожелае!

 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#40:"vassilun"][/quote]

  чей сеа.
  той е в процес на предислоциране:)

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darulio":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И точно заради това , че мощностите на Ковачки не отговарят на нито един еко-стандарт е причината да мисля , че се вихри яка корупционна схема!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK