Екоорганизации разсекретиха писмата, позволили на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Екоорганизации разсекретиха писмата, позволили на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

© "Грийнпийс - България""Грийнпийс" - България, и "За Земята" получиха достъп до писмата, с които министерството на околната среда позволява на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да изгори до 500 хил. тона отпадъци с "експериментална цел", съобщиха от организациите. Става дума за кореспонденция от общо 11 документа, които могат да се видят тук.


"Публикуваме кореспонденцията поради нейното огромно обществено значение като тема, засягаща здравето на хората и околната среда. Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да "пазят" информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите. Случаят е показателен, че често са нужни няколко решения на съда и години съдебна битка, за да могат гражданите да упражнят права, които са им предостaвени по закон", коментира адвокат Регина Стоилова.


След две години съдебна битка


От екоорганизациите припомнят, че дотук се стига след двегодишна съдебна битка и две решения на съда. "В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Всеки път обаче, след като министерството разгледа искането на "Грийнпийс" - България, и "За Земята" за информация, го препраща към ТЕЦ "Бобов дол", откъдето отказват да разкрият кореспонденцията с аргумента, че включва "търговска тайна". Съответно, вместо да защити обществения интерес, министерството излиза с решението, че няма право да разкрие подобна информация, въпреки указанията на съда", отбелязват от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".


Как се стига до разрешението
От писмата се вижда, че първото искане за пробни изпитвания за съвместно изгаряне на неопасно гориво RDF заедно с основното гориво на централата е от края на 2016 година, когато министър на екологията е Ивелина Василева. Следват три отказа - от служебния министър Ирина Костова през февруари 2017 г., от зам.-министър Ренета Колева през март 2017 г. и от зам.-министър Николай Кънчев (юли 2017). През юли 2018 г. зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който в началото на лятото беше освободен от поста, след като беше привлечен като обвиняем по делото срещу братя Бобокови, иска конкретна техническа информация, обосноваваща необходимостта от провеждане на пробни изпитания.


След като получава исканите данни, през август същата година с писмо Живков разрешава изпитанията да започнат при определени услови - по план, съгласуван с директора на РИОСВ - Перник, за срок от не повече от 6 месеца и ангажимент да се предостави доклад в районната екоинспекция за резултатите от тях.


В противоречие със законодателството


Писмото, подписано от Красимир Живков, противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел, посочват екоорганизациите.


"Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел", казва Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.


От двете екоорганизации посочват, че в последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. "По всичко личи, че собствениците на тецове като "Бобов дол" възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация, казват още от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".


Според организациите общественият натиск е накарал ТЕЦ "Бобов дол" да се откаже от изгарянето. Именно благодарение на него проверка по казуса започна прокуратурата.


"Положителната тенденция е, че веднъж добре информирано, обществото може да доведе докрай промяната, от която всички имаме нужда", обобщават още от "Грийнпийс" - България, и "За Земята".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK