Защитата на старите гори в България получи престижната награда "Натура 2000"

Закриването на церемонията бе отбелязано с дистанционна снимка на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и представителите на спечелилата българска инициатива.

© Европейска комисия 2020

Закриването на церемонията бе отбелязано с дистанционна снимка на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и представителите на спечелилата българска инициатива.Дългогодишната работа на неправителствени организации, подкрепена от Изпълнителната агенция по горите, за установяване на законодателна защита на 10% от горите в "Натура 2000" като стари гори с ограничена човешка намеса получи днес престижна награда в Брюксел. Инициативата спечели убедително гражданската награда "Натура 2000" в конкурса на Европейската комисия, като при закриването на вота на 22 септември беше получила над 11 000 гласа на фона на 5000 за подгласника си. Наградата беше обявена тази вечер в онлайн церемония.


С дистанционно участие в церемонията представители на основните организации в инициативата - Асоциацията на парковете в България (АПБ), WWF-България, Сдружение за дива природа "Балкани" и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) - изтъкнаха, че са горди с постижението на България, което е постижение за целия съюз, защото опазва ценни и стари гори, каквито са останали на малко места в Европа. Заместник-изпълнителният директор на ИАГ Ценко Ценов заяви, че държавата ще продължи да работи с неправителствените организации за опазване на природата и управление на горите в полза на запазване на биоразнообразието.


Закриването на церемонията бе отбелязано с дистанционна снимка на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и представителите на спечелилата българска инициатива - Тома Белев от АПБ, Веселина Кавръкова и Нели Дончева от WWF-България, Андрей Ковачев от СДП "Балкани", Ценко Ценов и Кирил Ташев от ИАГ.
При предишните четири издания на наградите "Натура 2000" са били получени 419 заявления за участие, от които са номинирани 94 финалисти и излъчени едва 23 призьори. От тези 23 победители през годините, българските организации са отличени с 5 спечелени награди - с 3 проекта, в които са водещи изпълнители и 2 проекта, в които са ключов партньор. С това постижение българската природозащита показва доказан принос за опазване на ценни видове и местообитания за Европейския съюз, които се опазват от зоните от мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата тук).


Повече за конкурса на Европейската комисия можете да прочетете тук. За законодателната защита на старите гори в България - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK