Отложеният "Байк и рън за Чепън" ще се проведе в събота с подкрепа за природозащитни каузи

Трасето в планината Чепън минава над Драгоманското блато

© Стената

Трасето в планината Чепън минава над Драгоманското блатоСъстезанието "Байк и рън за Чепън" беше отложено през пролетта заради пандемията от коронавирус. В събота бегачите и колоездачите ще се надпреварват в обичайните две дистанции, но и с нови трасета, като част от таксата за участие е предназначена за възстановяване след пожар на влажната зона на Драгоманското блато, разположено близо до планината Чепън.


Трасето


Организаторите на "Байк и рън за Чепън" - магазини "Стената" и община Драгоман, очакват около 600 души да застанат на старта.


Досега осем пъти състезанието се е провеждало през пролетта. Въпреки че есенното му провеждане е принудително, организаторите се надяват бегачите и колоездачите да се насладят на различните багри на обичайните си любими гледки по трасето. В деветия "Байк и рън за Чепън" има и добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Всички дистанции и състезателни категории могат да се разгледат подробно на страницата на състезанието.


Подкрепа за природата
Цветовете на Драгоманското блато през лятото

© Ангел Лазаров, Личен архив

Цветовете на Драгоманското блато през лятото


Тази година 5 лева от таксата за участие на всеки състезател се дарява за каузата за възстановяване инфраструктурата на опожареното през януари тази година Драгоманско блато. То е едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България, уточняват организаторите.


Драгоманското блато попада и в защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000", а е и вписано като важна влажна зона в списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение (Рамсарските места).


На 4 октомври организаторите на "Байк и рън за Чепън" съвместно със Сдружение за дива природа "Балкани" проведоха на терен доброволческа акция за почистване на блатото като част от подгряващите събития за надпреварата. При нея са били демонтирани и изнесени обгорелите участъци от дървените пътеки с 200 м дължина и е била окосена растителност от тръстика и папур, обрасла около разрушените мостчета.


Доброволческа акция на 4 октомври 2020г.

© Любомир Попйорданов, Стената

Доброволческа акция на 4 октомври 2020г.


От "Балкани" разказаха за "Дневник", че досега са получили дарения 48 520 лева за възстановяване на пораженията от пожара през зимата. Тези пари са нужни най-вече за посетителска инфраструктура - мостчета и наколна дървена пътека в блатото, които пазят от навлизане и увреждане на растенията и гнездата на птиците в Драгоманското блато, като позволяват на любителите на природата да се запознаят с тях. Повече за посетителската инфраструктура на Драгоманското блато можете да прочетете тук.


"Понеже не можем да сме сигурни до стотинка дали първоначално обявените 46 000 лв., които ни трябват за изграждане на 200 м изгорели мостчета и метален мост над канала, ще бъдат точно толкова, всяка сума събрана над това, ще се вложи в табелки, разширени платформи за наблюдение за няколко посетители и където е нужно - парапет", разказа Марта Димитрова от "Балкани".


В съпътстващата програма на спортното състезание утре е включена и друга природозащитна кауза - инициативата "Бъдещи природозащитници". В подкрепа на младежите с интерес за професионално бъдеще в опазването и управлението на природните ресурси от 10 ч. пред община Драгоман ще се проведе среща с организации, които биха могли да бъдат техни работодатели в тази област.


Освен подкрепата за тези две природозащитни инициативи "Байк и рън за Чепън" продължава усилията си за минимализиране на ползването на пластмаса. Стъпки в това отношение са били направени още през 2018 г., когато регистрираните близо 600 участници са се отказали от пластмасовите шишета и чаши и са наливали вода в собствени съдове. Организаторите поощряват всички и тази година да презареждат на подкрепителните пунктове с личните си канчета и бутилки. Освен това отпада раздаването на "свински опашки" за закрепване на номерата на колоездачите и се заменят с конопена връв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK