Поредно съдебно решение разрешава на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

Поредно съдебно решение разрешава на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци

© Грийнпийс БългарияТЕЦ "Бобов дол" може да продължи с изгарянето на отпадъци, след като административният съд в Кюстендил отказа за отмени разрешителното за това, издадено от Изпълнителната агенция за околна среда. Документът, влязъл в сила на 29 април 2019 г,. е атакуван от "Грийнпийс" - България.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. То е взето броени дни след като "Грийнпийс" - България, и Екологично сдружение "За Земята" оповестиха кореспонденцията на Министерство на околната среда, с която се разрешава на ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря с експериментална цел отпадъци.


Докато разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" остава в сила, заявките за прекратяване на горенето на отпадъци остават недоказани обещания, казват от "Грийнпийс" - България. През пролетта директорът на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД заяви в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че ще прекрати използването на отпадъци за гориво. През юли председателят на съвета на директорите на централата Кристина Лазарова потвърди в медиите, че ТЕЦ "Бобов дол" няма да изгаря отпадъци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK