Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС

Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС

© Юлия ЛазароваСтара Загора е с най-мръсния въздух в Европейския съюз. Това сочи доклад на Европейски алианс за обществено здраве (ЕРНА). Алиансът е възложил доклада на консорциум от неправителствени организации с дейност в обществена полза в 10 европейски държави, сред които и България. От българска страна в него участва Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).


Проучването изследва социалните разходи, свързани със замърсяването на въздуха в 432 европейски града в 30 държави (групата ЕС-27 плюс Великобритания, Норвегия и Швейцария). Социалните разходи са тези, които се отнасят до благосъстоянието, и включват както преки разходи за здравеопазване (например за прием в болница), така и косвените въздействия върху здравето (например белодробни заболявания или по-ниска продължителност на живота, дължащи се на замърсяването на въздуха).


Какво показва българската статистика


През 2019 г. в България са починали 108 083 души. Сред тях от новообразувания (злокачествени заболявания) умират 18 298 души, от болести на органите на кръвообращението - 69 632 души; от болести на дихателната система - 4193 души; от болести на храносмилателната система - 4 113 души, а некласифицирани другаде - 3843 души; от външни причини за заболеваемост и смъртност - 2571 души. Във всички заболявания преобладават повече мъже, отколкото жени.
В област Стара Загора най-голямо е замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ), и серен диоксид в общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково. Поради тази причина община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух - 85% от населението умира от заболявания, причинени от това.


"Видно от доклада и анализите, както и нашите препоръки, които сме дали по-рано, няма съществено изменение. Броят на източниците за изследване на въздуха от 2013 г. е непроменен, както по изпълнението на различни проекти на общинско и национално ниво, които освен че закъсняват и се отлагат във времето, те просто не се изпълняват в предвидените параметри," коментира председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.


Според него гражданите и пациентите трябва да накарат общинската и държавната администрация да си изпълняват задълженията, тъй като продължава увеличената смъртност на пациентите от 5 вида заболявания от фини прахови частици, особено в условията на COVID-19, което е свързано и с големи социални разходи и обедняване на населението.


За всички 432 града в извадката (с общо население 130 милиона жители) количествено определените социални разходи през 2018 г. са над 166 милиарда евро. В абсолютно изражение Лондон е градът с най-високите социални разходи. През 2018 г. загубата на благосъстояние за неговите 8.8 милиона жители възлиза на 11.38 милиарда евро. София е на 13-о място с 2.57 млрд. евро. През 2018 г. средно всеки жител на европейски град е претърпял загуба на благосъстояние от над 1250 евро годишно поради преки и непреки здравни загуби, свързани с лошо качество на въздуха. Това се равнява на 3.9% от доходите, получени в градовете. В много градове в България, Румъния и Полша социалните разходи, свързани със здравеопазване, са между 8-10% от получените доходи, показва проучването.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  А добро утро. Лобирайте още за тецовете.

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Поздрави на феновете на въглищните централи...

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ама разбира се че зелената сделка е глупост ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Весело

  Искаме си тецовете, бе... Да има работа и да умиргаме от рак!

 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Най-замърсен е не в ЕС, ами е най-замърсен от всички градове на всички Земни кълбета! Даже, и от всички извънземни градове, по всички неземни кълбета.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Това сочи доклад на Европейски алианс за обществено здраве (ЕРНА). Алиансът е възложил доклада на консорциум от неправителствени организации с дейност в обществена полза в 10 европейски държави, сред които и България. От българска страна в него участва Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).

  Събрали се няколко НПО-та и вадят доклади, доклади, дайте пари, доклади, дайте пари, доклади, дайте пари, доклади. :-)

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Атомната енергия е най-чистата енергия - еко, био, от природата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Преди години гледах документален филм за големият смог в Лондон през 1952г , по това време министър председател отново е Чърчил и той отрича до последно че въглищата са причина за това замърсяване , до момента в който една от най близките му сътруднички не е блъсната от автобус , шофьорът просто не я вижда .
  Тогава рязко мнението му се променя , не знам дали в действителност е било така.
  Но изводът от този филм за мен е че не трябва да чакаме наши близки , роднини или не дай боже деца да пострадат за да вземем разумно решение .

 9. 9 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Да бяха само ТЕЦ-овете, тя цялата страна е станала сметището на Европа....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  "Във всички заболявания преобладават повече мъже, отколкото жени."
  Това е защото Ганю си бие жената.

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stargate":

  Ела в Стара Загора - то се вижда и с невъоръжено око. Ама нали софийските дри******* обирате печалбата, не ви пука. Вашата станция е над параклиса в Аязмото и преди да я пуснат да отчете, пред нея се мие като за АГК.
  Същите лъжци като Бае ТодАр и копоите му.

 12. 12 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Решението е ТЕЦ-овете да преминат на природен газ!

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Гневно

  "Поради тази причина община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух - 85% от населението умира от заболявания, причинени от това"

  Що за долен фейк? Това дори за Дневник е прекалено. Област Стара Загора има близка до средната продължителност на живота за страната и над 1г по-висока от областите в Северозападна България. И по каква псевдо методика го стъкмихте, че 17 от 20 човека там умирали от въздуха? Това е пълен абсурд!

 14. 14 Профил на iwl47625251
  iwl47625251
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":
  Замърсяването е факт и то не е само в самия град. За съжаление в общината друга алтернатива за добре платена работа почти няма. От десетина години в града не е отворило нито едно ново средно предприятие. Няма и сериозни усилия от местната власт за привличане на инвеститори. Кмета се справя добре с новите плочници и паркове, но нови добри работни места няма.

 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "В област Стара Загора най-голямо е замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ), и серен диоксид в общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково"

  Почти щях да се учудя как закарахте лошия въздух от Марица Изток в Гурково ама се сетих за едно друго ваше "проучване" от миналата година дето беше успяло през 5 планини и срещу вятъра за закара тоя лош въздух от наште ТЕЦове чак в Солун...

 16. 16 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е да се каже истината и да се свали проклятието от тютюневия дим

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Искаме си тецовете, бе... Да има работа и да умиргаме от рак!
  —цитат от коментар 4 на xyq47646139


  Повтаряме мантрите на дневникарската пропаганда до пълната победа на гретенизма, какво показват статистиките няма никакво значение:

  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/839/Image_1225839_129.jpg

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Това на снимката не е Стара Загора, а 4-и километър в София. Просто казвам.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#17] от "Jazzdevil":

  Не занм тази статистика колко е вярна, обаче голям град с по чист въздух от Варна сигурно няма. Аз не си спомням да имало какъвто и да е смог във Ваарна, непрекъснато духа вятър, най-често особено зимата е североизточен от морето.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Комплексът "Марица - Изток" си казва тежката дума!Даже съм леко изненадан , защото мислех , че в София ситуацията е по-тежка!

 21. 21 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами топлим се на дърва, на въглища, на пелети.. Тецовете горят въглища и боклук... Кво да се очаква. Газ нещем щото руска.. Ееемиии.. Така ще е

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":


  До коментар [#2] от "гарата":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Този тип енергия ще го има у нас , докато има яка далавера от него!ТЕЦ-2 , "Брикел" и т.н. са меко казано стари и силно замърсяващи , но заради определени интереси ще бъдат държани " на повърхността"!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Любопитно

  До коментар [#9] от "VaKY":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Гарантирано от ГЕРБ"!

 24. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Искаме си тецовете, бе... Да има работа и да умиргаме от рак!
  —цитат от коментар 4 на xyq47646139


  Рак и ХОББ (хронична обструктивна белодорбна болест).

  "Да, България"
 25. 25 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Най-мръсен или най-чист?
  В Евростат дават Стара Загора с най-чистият въздох в ЕС.

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  Картата е за областта - може би Девня компенсира варненската чистота на въздуха.

 27. 27 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  А дизелаците ги „пропускаме“, защото всички карат на нафта, даже и високия клас.
  Основен източник на фини прахови частици (ФПЧ),водещи гарантирано до рак и белодробни забпявания според СЗО.

 28. 28 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Важното е че на Ковачки в Алпите въздуха му е чист

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 970 Весело

  Не ви ли омръзна да ровите из нета за да намерите и публикувате нещо лошо за България, па било то и "плод" на всевъзможни измислени организацийки с гръмки имена и никаква експертиза?
  Председател на "Българската асоциация за закрила на пациентите", уж Non Profit, е адвокат Таушанов, чието основно занимание е чрез асоциацията да си намира клиенти за съда.
  "Дребен" конфликт на интереси, ама нали плюе България срещу грантове, как да не го публикува човек?
  Останалите организации, провели епичното "изследване", са същата марка - еднолични НПО-та, създадени да лапат грантове срещу имитация на дейност и създаване на фейкове.
  Кой знае още с какви "бисери" е пълно изследването, ама не ми се рови в глупости.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#25] от "The investor":

  Дай линк към тва да се посмея и аз.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Всъщност изследването представя разходите за обществото, отнесени към замърсяването, а не твърди, че въздхът в ЕС е най-мръсен в Ст. Загора:
  https://epha.org/how-much-is-air-pollution-costing-our-health/
  https://drive.google.com/file/d/1s2TbGUT_fGEthEnXc5aeDJxym4stxnDr/view

 32. 32 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Какво разочарование! На мен ми е втълпено,че Русе е с най-мръсния въздух в страната,респективно от прочетенето и в ЕС.....

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#19] от "Doge":

  До коментар [#17] от "Jazzdevil":Не занм тази статистика колко е вярна, обаче голям град с по чист въздух от Варна сигурно няма. Аз не си спомням да имало какъвто и да е смог във Ваарна, непрекъснато духа вятър, най-често особено зимата е североизточен от морето.
  —цитат от коментар 19 на Doge


  Качете се горе на панорамата по пътя за Галата и тогава казвайте, че няма смог във Варна. :-) А от години , вечер от Девня по езерото пристига един красив гъст облак.

 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#11] от "Deaddark":

  До коментар [#6] от "Stargate":Ела в Стара Загора - то се вижда и с невъоръжено око. Ама нали софийските дри******* обирате печалбата, не ви пука. Вашата станция е над параклиса в Аязмото и преди да я пуснат да отчете, пред нея се мие като за АГК.Същите лъжци като Бае ТодАр и копоите му.
  —цитат от коментар 11 на Deaddark


  Минавал съм през Стара Загора много пъти, не съм забелязал въздуха да е мръсен или поне по мръсен от на останалите градове в страната. За сметка на това имаше много вкусни дюнери на центъра. :-)

 35. 35 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Весело

  Храбри старазагорци,викнете ристьо,той днес е в Русе,защо не е при вас?!?
  Той ще ви обясни нещата!

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#14] от "iwl47625251":

  Е как да има инвестиции, като всичко се решава от София - неразрушимия бастион на комунизма - комунистическата централизация обслужва другарите до последно, а другарите всичките са в София, и другарите нямат наяждане. София плаща една десета данъци, ползва почти 100 процента, за какви инвестиции в провинцията говорим - столицата дори краде от европроектите, спечелени от провинцията, защото по закона на централизацията дори еврофондовете за на МсП ги разпределя СофЕто, и ги разпределя така - всичко за мен, нЕкви трохи за нЕкви нискоквалифицирани братя да отбият номера. Софийска фирма с два лева капитал и без персонал и машини, опит и ноу-хау - вчера регистрирана печели поръчката с най-високата оферта. Всичкото "плочник" в Стара Загора, парк Казански, спортната зала е по спечелен от града европроект, отпуснатите пари за който са гепени почти изцяло от столичната мафия - затова и такива резултатите - вече ремонтират.
  Но когато се заговори за децентрализация, както е в цивилизацията - столичаните, заклети комунисти и русороби, веднага почват с опорките - вие от провинцията искате сепаратизъм, терористи сте и т.н. - а ние искаме всички да са равни, а не както при Тодор І Цървулики - софиЕнци да са по-равни, само 'щото са столичЕни.

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#34] от "Stargate":

  Като не си забелязал - връщай книжката, докато още не си блъснал някого. Тецовете нямат никакви филтри за амонячната киселина; платени журналисти показват сероочистки, без да знаят и им пука че сярата се прихваща за да се изгори и от това да се произведе още ток, тоест хваща се 'щото носи пари. От друга страна амонячната киселина еВава майката на 'сичкото биопроизводство в района, затова гледат "га завали" да я чистят, че да пада наблизо.
  Абе заеВи - столичЕни да си пълнят джобчето у СофЕто, подизпълнителите - няма 3 000 човека, да "миргат" в рудниците и тецовете, заралии също от мръсния въздух - нали трябва да се брани последната комунистическа крепост на Русия - нашата нестарееща, но дебелееща руска слугиня (не точно слугиня), Софиа.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  До коментар [#12] от "silverman":

  Ако бяхме по в час, както правят гърците, щяхме да сме написали вече програмата за зелената сделка и да получим финансиране, за да станат вече изградените централи ,газови. За съжаление, ние сме много далеч от това.

 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  "Поради тази причина община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух - 85% от населението умира от заболявания, причинени от това."
  ============
  85%? На литературен език това се нарича хипербола.

  Еретик
 40. 40 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Старозагорският въздух е замърсен,
  откакто азотния завод е построен.

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#40] от "Michael Jordan":

  АТЗ от десетки години не работи,
  но това не пречи разни ****ти,
  да се правят зорлем на поети,
  и да дращят жалки си куплети,
  видиш ли тук нЕмало дилема,
  АТЗ-то, не ТЕЦ-а е проблема,
  софиенецо - от стар разбойник тЕрикат,
  ще лъже супергнусно до откат,
  зер стои си той на топличко в Софето,
  на смрадта от ТЕЦ-а друг да й бере гайлето,
  а той да дипли пачки по стотачки,
  че срамно е столичЕнина да бачка,
  той знае си го още от времето на Тато,
  провинцията да ограбва, за да живей богато,
  и тези принципи на комунизма недоноШче,
  си ги спазва той и денем, спазва ги и нощем,
  и тъй ще е - докат' комунизма у нас царува,
  столицата 'ше живей, провинциАта 'ше робува.

 42. 42 Профил на iwl47625251
  iwl47625251
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#36] от "Deaddark":

  За централизацията съм съгласен, административно и финансово цялата страна е зависима от София. В случая обаче, имах друго предвид. Стара Загора не просто стагнира а върви надолу. През последните няколко години, затвориха или се преместиха фирмите от групата на Трейс, групата на Кълвача, не работят: Ремотекс, Енергоремонт. В изброените работеха хиляди хора. Лансирания мит за "най-добрия град за живеене" се разминава с действителността. Качеството на търговските обекти в центъра на града вече се вижда, празните молове също. И това при работещи централи и рудници. Переспективата да бъдат загубени около 15 000 добре платени работни места в областта /при малко над 100 хил. общо/ е плашеща. На фона на тези проблеми, общината не прави нищо за привличане на инвеститори.
  Стара Загора просто няма промишелени терени с комуникации /вода, ток, газ/ с по-големи размери. Промотираната "икономическа зона" до магазина на Метро е малко над 100 дк. което е крайно недостатъчно за сериозна инвестиция. За сравнение, за разширението на един от заводите в Пловдив инвеститора само преди догина закупи 600 декара.
  По броя и качество на совбодните работни места гарда е сравним с Кърджали, Сливен, Пазарджик и др.
  По горните причини, доста хора от години работят в околните градове /само в Пловдив в заводите на Либхер и АВВ работят няколко стотин човека от Стара Загора/.

 43. 43 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#42] от "iwl47625251":
  Мали, затова Стара Загора има по-голяма икономика от Пловдив или от Сливен, Ямбол и Пазарджик ВЗЕТИ ЗАЕДНО.
  А в Стара Загора има много работещи не само от Пловдив, но и от София, местещи се с целите си семейства в столицата на Тракия.

  Относно статията - фейк - сериочистващи инсталации са построени на всички централи - ТЕЦ 1, ТЕЦ 2, ТЕЦ 3. Ако Дневник взима данни отпреди 30 години, може да има серен диоксид, а сега няма такова нещо от много додини.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Поради тази причина община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух
  _________________

  А добро утро. Лобирайте още за тецовете.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Мириканските тецове убиват масово в старозагорско - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK