Над 15 хиляди искат повече ограничения за пластмасата в България

Над 15 хиляди искат повече ограничения за пластмасата в България

© Георги КожухаровБългария да въведе повече от минималните за Европейския съюз ограничения за пластмасови продукти призовава онлайн петиция на сдруженията "Грийнпийс" - България и "За Земята". Засега искането е подкрепено от 15 500 граждани, а подписката ще бъде затворена в понеделник вечерта и след това внесена за разглеждане в Министерството на околната среда и водите.


От 2021г в Европейският съюз ще влезе в сила забрана за 10 категории пластмасови продукти за еднократна употреба - клечки за уши, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима (т.е. разградима при окисляване) пластмаса. Тези продукти според цитирани от европейските власти данни представляват 70% от замърсяването на световните океани.


Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни през май 2020г., че като част от годишните програми на държавите-членки за използване на европейския бюджет се очаква да се предвиди и данък върху пластмасовите изделия като стъпка за осигуряване на "собствени" приходи.
Много страни-членки приемат и допълнителни ограничения над европейските изисквания, като "Грийнпийс" и "За Земята" цитират в петицията си примери от Италия, Франция и Обединеното кралство. В този дух онлайн подписката призовава България също да постави по-високи прагове за производството и ползването на пластмаса.


За "Дневник" Данита Заричинова от екипа на "За Земята" уточнява, че към момента производството на нова пластмаса е по-евтино, отколкото рециклирането и затова производителите не са мотивирани да рециклират. Според нея реалността в България показва, че продуктовата такса за опаковки, която се управлява от фирми, не е достатъчно ефективно средство за масово разделно събиране и оползотворяване. Неефективна е и комуникационната кампания за пластмасовите продукти и възможностите за рециклиране, допълва Заричинова.


Като примери онлайн подписката дава "картонените" еднократни чаши, в които всъщност има слой пластмаса, и мокрите хигиенни кърпи. И двете категории продукти всъщност съдържат пластмаса, но гражданите ги изхвърлят като разградими. Друг подобен отпадък, който често невярно се възприема като разрадим, са фасовете от цигари.


Заричинова уточнява, че едно от исканията на подписката е биоразградимата пластмаса също да бъде ограничена. Проблемът е, че повечето биоразградима пластмаса на практика не изчезва автоматично при изхвърляне в природата. Тя изисква обработка със специални съоръжения, каквито сепариращите системи в България едва ли ще организират лесно, съдейки от досегашната практика по разделно събиране и управление на отпадъците. Онлайн петицията също цитира данни, че към момента и конвенционалната пластмаса се "оползотворява" като евтино гориво за изгаряне в топлоцентралите, които не са пригодени за това.


Заради горните проблеми "Грийнпийс" и "За Земята" предлагат допълнителните цели, извън забраната на десетте задължителни за Европейския съюз категории продукти. Предложенията включват както допълнителни такси за производителите, ползващи пластмаса, така и тези такси да се разпределят към общините, които да се отговорни за разделното събиране и третиране на отпадъка.


Заричинова изтъкна също, че пандемията на COVID-19 причинява нов ръст на ползването на еднократни пластмасови съдове, донякъде поради устни разпореждания на инспектори от здравните инспекторати. Реално обаче добре измитите лични съдове в учебните и обществените заведения са напълно безопасни. Затова и друго от исканията на подписката е да се използват съдове за многократна употреба от безопасни материали, подлежащи на дезинфекция, в детските градини и училищата.


Друг проблем, свързан с увеличено замърсяване покрай пандемията, са и еднократните и съдържащите пластмаса предпазни средства. Повече по темата виж тук.


Гражданите предлагат също да се въведе депозит за всички пластмасови бутилки, възвръщаем във всеки магазин за напитки. Това искане реално отразява позиция на двете големи асоциации на производители на пластмасови бутилки на европейско ниво. Според него до 2029 г. е постижимо разделно събиране и рециклиране на 90% от пусканите на европейския пазар пластмасовите бутилки. Позицията предлага да се въведе депозитна система за връщане на пластмасови бутилки срещу пари чрез автомати в магазините. Такава система съществува от години в Германия, например.


Повече за предложенията за ограничаване на пластмасата, подкрепени досега от 15 670 граждани, можете да прочетете в подписката. Онлайн подкрепа ще се приема до понеделник, 26 октомври, вечерта, след което исканията ще бъдат представени в екоминистерството.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Доста повече ост Лустрация, както и #оставка на Борисов и Гешев но в мутроландия това не значи нищо

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Навремето ни дадоха една година време да заменим стъклените бурканчета и бутилки с пластмасови - аз поне знам за бурканчетата кисело мляко с пластмасови кофички и еднолитровите бутилки Пепси кола, които купувахме редовно в къщи. Мисля, че защото можеха да се използват многократно за разлика от пластмасовите. Сега обратното, започват да се произвеждат стъклени бутилки и бурканчета и се открива нов печеливш бизнес с еврофинансиране, предполагам.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  Идеята не е лоша като цяло НО.....КВО ША ПРАИМ с милионите нови еднократни маски за лице, ръкавици, санитарни престилки и т.н които производствата бълват, за да се борим с Ковида? А не ме започвайте за милиардите нови пластмасови контейнери за "дезинфекционни" материали..... Само Procter and Gamble Company обявиха, че производството им е нараснало с 30% за последните 6 месеца....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Браво!Много искам България да има Зелена Партия и бих гласувал за нея!

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  По кой начин нашите боклуци стигат до световния океан, че да се базираме на същото изследване? Иначе, по време на пандемията, ограничаването на пластмасовите прибори е крайно вредно. Но може да компенсираме с забрана на пластмасовите бутилки.

 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1021 Весело

  По кой начин нашите боклуци стигат до световния океан, че да се базираме на същото изследване?
  —цитат от коментар 5 на ivanpopov


  Това ми напомня на една карикатура - една лодка потъва, но първо потъва от едната страна. От другата страна на лодката, която още е над водата стоят двама и си приказват "Защо да се притесняваме, нашият край на лодката е над водата".

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Гневно

  Какъв е смисълът от нови закони, ако те пак няма да се спазват?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Браво! Трябват още такива инициативи.

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Хвърляш пластмасовата чашка на земята, от там отива в дерето, от дерето в Марица (или друга река), от реката в Бяло море, от Бяло море в Средиземно и от Средиземно море в океана.

  Но лошото е, че е по-голяма вероятността да остане в почвата у нас. После се превръща в микропластмаса и влиза в храната и водата. И най-накрая такива като вас реват " ох, хванах рак, ох детето се роди с 4 пръста, ох ко стана?!"

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Браво! Трябват още такива инициативи. До коментар [#5] от "ivanpopov":Хвърляш пластмасовата чашка на земята, от там отива в дерето, от дерето в Марица (или друга река), от реката в Бяло море, от Бяло море в Средиземно и от Средиземно море в океана. Но лошото е, че е по-голяма вероятността да остане в почвата у нас. После се превръща в микропластмаса и влиза в храната и водата. И най-накрая такива като вас реват " ох, хванах рак, ох детето се роди с 4 пръста, ох ко стана?!"
  —цитат от коментар 8 на БМЗ


  Не накрая, а буквално сега. В тялото на всеки един от нас в момента има купища частици от микро-пласмаса. Това са остатъци от пластмаса използвана за индустриално-битови цели. Буквално ядем собстеният си отпадък.

 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Подкрепям напълно, вече и в петицията се разписах. Дано забранят и найлоновите торбички.

 12. 12 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Днес е хубав ден. В еко-статията на десет "зелени" коментара срещу само един анти. Обикновено картината е реципрочна. Може би това е, защото се говори за абстракции като парникови газове и хората са скептични. Когато се заговори директно за пластмаса както в случая, въздействието е многократно по-ефективно.

  Бих искал допълнително да подчертая нещо от статията - мокрите кърпички и "картонените" чашки не се разграждат. Когато сте в природата не ги изхвърляйте, където ви падне, а си ги взимайте с вас обратно.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Имаше едно нещо вода от чешмата му викаха, какво стана с него?

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Замърсяването по нашето черноморие идва от Керченското течение, тоест пт Русия и Украйна. Бъгария съвсем да спре да използва пластмаса, черноморието нямма да се промени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Браво! Трябват още такива инициативи. До коментар [#5] от "ivanpopov":Хвърляш пластмасовата чашка на земята, от там отива в дерето, от дерето в Марица (или друга река), от реката в Бяло море, от Бяло море в Средиземно и от Средиземно море в океана. Но лошото е, че е по-голяма вероятността да остане в почвата у нас. После се превръща в микропластмаса и влиза в храната и водата. И най-накрая такива като вас реват " ох, хванах рак, ох детето се роди с 4 пръста, ох ко стана?!"
  —цитат от коментар 8 на БМЗ


  То бива неграмотни хора, ама твойто не се търпи! Я виж на картата какво има по Марица след България. И после виж на къде вървят теченията през Гибралтар.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#11] от "nema_labavo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно и това ще стане!Но колкото по-скоро , то токова по-добре!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#11] от "nema_labavo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно и това ще стане!Но колкото по-скоро , то токова по-добре!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#11] от "nema_labavo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно и това ще стане!Но колкото по-скоро , то токова по-добре!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#11] от "nema_labavo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно и това ще стане!Но колкото по-скоро , то токова по-добре!

 20. 20 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  Тя е най-минерална.Цялата Менделеева таблица е в нея.

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Браво! Трябват още такива инициативи. До коментар [#5] от "ivanpopov":Хвърляш пластмасовата чашка на земята, от там отива в дерето, от дерето в Марица (или друга река), от реката в Бяло море, от Бяло море в Средиземно и от Средиземно море в океана. Но лошото е, че е по-голяма вероятността да остане в почвата у нас. После се превръща в микропластмаса и влиза в храната и водата. И най-накрая такива като вас реват " ох, хванах рак, ох детето се роди с 4 пръста, ох ко стана?!"
  —цитат от коментар 8 на БМЗ


  Но не е само това ..
  Да припомним, в момента на Земята почти 100% от обувките, голяма част от дрехите, облеклото, тапицериите - е от пластмаса.
  А до преди съмвем скоро - поне обувките се правеха от кожа, която се разгражда и е част от естествения цикъл в природата ..

  Наскоро един "еко"-активист даже, в центъра на София, се бе примъкнал в нещо като бебешка кошарка, беше се излеврил пльоснат директно на паважа, все едно Марселиньо иска дузпа - и нацапотен яко с кетчуп и накачулен също с нацапотени котчупно "еко"-кожи, въпиеше за повече пластмаса и по-малко естествени материали ..

  Това било, видите ли , "еко" ..
  Народът наоколо - ръкоплещи ..

  Повече екология, повече пластмаси?
  Ми ей ви ги, радуйся!

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Подкрепям напълно, вече и в петицията се разписах. Дано забранят и найлоновите торбички.
  —цитат от коментар 11 на nema_labavo


  Полиетиленовите "найлонови" торбички, навремето също бяха разработени, като "еко"решение..

  До тогава амбалажът беше от хартия.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  Най-ме кефи, когато някой обяснява как нещо трябва да се спре, без да дава разумна алтернатива. Разумна като нещо балансирано между ресурс, цена, достъпност и транспорт. Аха, щото замяната на еднократните неща, води до навлизането на многократни неща на тяхно място, а многократността изисква транспорт, изисква наличност, изисква друг ресурс, изисква други разходи по производство, и най-вече изисква безрисково измиване и стерилизиране за следващата употреба, което пък е енергия, пари и... Та когато ограничавате или спирате нещо, давайте и алтернативата за подмяната му та да преценяваме дали бива или ще е "от трън, та на глог".
  В тази посока, у китайско имат проблем с пръчиците за хранене, щото са от естествени материали (дървени), ама имат проблем с размера на горите дето изсичат заради екологичните пръчици...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#23] от "gost22":

  пръчките могат да са от бамбук, а той расте адски бързо.
  пръчките могат да са метални, аз имам такива, мият се лесно.
  Проблемът ни е в рециклирането и понеже не можем да рециклираме еднократни материали ще трябва да използваме многократни. С други думи млякото в стъклени бутилки, които са по 50ст. Газираното в стъклени бутилки, които са по 50ст. Данък върху тенекиените кутии от 50ст, който се връща при връщане на кутията. Има си машини за тия неща, които после мачкат. Малко хора ще хвърлят 50ст в коша или в природата. Да, ще има превоз, ама камионите, които карат стока до магазина се връщат празни в обратната посока. Ще се уплътнят курсовете.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#24] от "alabalko":

  Ми те, китайците знаят за бамбука и пак им е нанагорно, а и другите неща дето ги разказваш отдавна сме ги играли и няма много-много файда. Ма пиши си де, преоткриването на топлата вода и колелото може да те успокоява... Най-ме кефи колко лесно оправи транспорта на стъкления амбалаж, направо си за нобел за икономика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK