Отоплението е най-големият замърсител на въздуха в София през зимата, показва проучване

Отоплението е най-големият замърсител на въздуха в София през зимата, показва проучване

© Красимир ЮскеселиевГрадският прах по улиците, запрашаването при строителни дейности и паркирането в зелени площи имат най-голям принос за замърсяване на въздуха в София. Това сочат резултатите от едногодишно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология. То е проведено между януари 2019 и февруари 2020 година.


Пред Би Ти Ви директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни, че в различните сезони превес имат различни замърсители. В есенно-зимния най-голяма част от фините прахови частици идват от отоплението с дърва, пелети, гуми, дрехи и всякакви горими материали.


Резултатите сочат като най-голям приносът на почвата и праха от улиците - 25%, а непосредствано след тях се нареждат изгарянето на биомаса, в това число дървесина - 23% и изгаряне на въглища - 19% . Сериозен е преносът от външни за града източници - 16%. Брънзов обясни, че има и замърсяване, което идва извън града, както и трансгранично, като даде пример с праха от Сахара.


Според проучването към момента за замърсяването на града с прахови частици делът на транспорта е едва 9%, а на индустрията - 4%. Тези конкретни данни от изследването обяви Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK