Озеленяването да няма предимство в градоустройството, реши Конституционният съд

Някогашните поляни край булевардите на Люлин са предвидени за "зелени площи за обществено ползване" в <a href="https://drive.google.com/uc?id=1WFYzZUWAT6eGHDRbtd3vfjOtrOt6Yof6&export=download" target="_blank">устройствения план от 1982г</a>, но в <a href="https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/796" target="_blank">плана от 2007г.</a> се оказват "смесена многофунционална зона", независимо от протестите на гражданите при обществените обсъждания. Такъв е статутът както на мол-а, така и на паркинга на фотографията - бивши зелени зони до 2007г.

© Вера Стаевска, Личен архив

Някогашните поляни край булевардите на Люлин са предвидени за "зелени площи за обществено ползване" в устройствения план от 1982г, но в плана от 2007г. се оказват "смесена многофунционална зона", независимо от протестите на гражданите при обществените обсъждания. Такъв е статутът както на мол-а, така и на паркинга на фотографията - бивши зелени зони до 2007г.Държавен вестник обнародва в изданието си от 27 октомври решението на Конституционния съд, което отменя 15-годишния срок за отчуждаване на имоти, определени за зелени площи. С това решение нормата, която дава по-дълго време на общините да съберат пари за обезщетяване за обекти, които устройствените планове са определили за озеленяване, се обявява за ограничаваща правата на собствениците.


Става въпрос за противоконституционност на чл. 208 от Закона за устройството на територията (ЗУТ), според който към момента срокът за започване на отчуждителните процедури на имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, е пет години от влизане в сила на плановете и десет години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура. За имоти, предвидени за озеленени площи - петнадесет години. С това решение се отваря вратичка собствениците да могат да задействат процедури за застрояване имоти, за които към момента бяха задължени да изчакат оферта за изкупуване от съответната община.


Според правния портал Lex.bg до два месеца от влизането в сила на решението на Конституционния съд парламентът е задължен да приеме съответните промени в ЗУТ. Дори и междувременно обаче, по силата на тълкувателно дело от 28 април 2020г., обявени за противоконституционни законови норми не могат да се прилагат. Тоест, към момента собствениците вече могат да задвижат строежи за имоти, които според устройствените планове трябва да бъдат част от зелените системи в градовете - при условие, че са изтекли съответно 5 години или 10 - за техническа инфраструктура на градовете.
Със същото решение Конституционният съд позволява на гражданите да обжалват Общите устройствени планове на общините. Това право досега им беше отказвано от ЗУТ, заради което има и решение от 2015г. срещу България за нарушаване на разпоредбите на международната Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда (Орхуската конвенция). За промени в ЗУТ с цел гарантиране на гражданските права от години природозащитни организации предлагат законови промени (например тук).


Според коментар във фейсбук на природозащитника Тома Белев, който работи по темата от години като неправителствен експерт, обаче конституционните съдии с решението си не се водят от принципа за защита на правото на гражданите на чиста околна среда, а от правото на собствениците на съседни имоти. "В мотивите трудно ще намерите принципа за защита на гражданите и техните права", отбелязва Белев.


Много ли са 15 години


Въпреки устройствените планове, предвидените за озеленяване площи в големите градове не винаги са защитени от строителство. За столицата печално известен е парк "Изток" край квартал "Младост", който все още не може да бъде изграден заради липса на обезщетение на частните собственици. Друг продължаващ казус са частните имоти в рамките на настоящия "Южен парк", които все още не са изкупени от общината и съответно ще могат да се застроят, след като срокът за отчуждаването им изтече.


Защо милионен град със съответните данъчни приходи не изкупува имотите, за които има задължително озеленяване според устройствения си план? Последните изменения на устройствения план на столицата са от 2009г. Имайки предвид досегашния срок от 15 години за отчуждаване на имотите, нужни за планираните зелени площи, те е трябвало да бъдат изкупени от администрацията на Йорданка Фандъкова до 2024г. С намаляването на срока до 10 г. за инфраструктурни проекти и 5г. за всички останали този срок вече е изтекъл.


Темата предстои да бъде дискутирана с представители на администрацията, която за пореден мандат е с мнозинство от партия ГЕРБ. Към момента отговор на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) на питане от общинския съветник Грети Стефанова ("Демократична България") посочва, че отчуждаванията за последните 13 години (от 2007 г. до 1 септември 2020 г.) са за 100 имота с обща стойност малко над 18 млн. лева. Всички тези 100 имота според Фандъкова са изкупени за "допълващи елементи на зелената система".Свидетели на процеса обаче разказват за "Дневник", че през последните години общината е изкупувала малко имоти, и то само за нуждите на инфраструктурните проекти за метро, околовръстен път и свързване на града с автомагистрала "Люлин".


Планирано застрояване въпреки обществените обсъждания

Радостина Петрова, жител на квартал "Люлин": С изменението на Общия устройствен план (ОУП) от 2009 г. е възприето, че тези оставени зелени ивици край големите булеварди в Люлин вече няма да са част от зелената система, а се приобщават към жилищните зони. Не зная каква е историята на тази промяна, но вероятно това е ключът към застрояването им след реституция. А също и възможността собствениците с реституирани имоти да обжалват вида на предназначението в подробните устройствени планове (ПУП) и съдът да отрежда възможност за застрояване. Чувала съм коментари, че поради някаква причина тези зелени ивици не се смятат от съда и общината за реализирано "мероприятие по озеленяване". Т.е. след като са във вид на гола поляна без пейки, дървета, алеи, значи мероприятието по озеленяване не извършено. Това схващане отваря възможността частните терени в зелени пространства по-лесно да могат да променят предназначението си и досега, преди промяната на 15 годишния срок. Сега това ще става още по-бързо явно.


В общественото обсъждане от 2009г. хората си искаха зелените площи, имаше въпроси и за съдбата на имотите общинска собственост от другата страна на булеварда, откъм реката и "Западен парк" и защо тези общински имоти също са предвидени за застрояване. Другата голяма тема беше теренът на настоящия частен паркинг, който също е предвиден за плътно застрояване (на снимката). Ако добре помня, възраженията на гражданите успяха да намалят само етажността, не и да отменят застрояването, което искаха. Коментира се като цяло и предвиденото верижно застрояване около ограждащите квартала булеварди - Царица Йоанна, Петър Дертлиев и Луи Пастьор. Хората помнят тези зелени ивици като зелени пространства, но обяснението бе, че част от тях са частни. Оттогава повечето ивици вече са застроени.


Младост - защо общината не е изкупила въпреки множеството години имотите за парк "Изток"?
Бояна Василева, ланшафтен архитект: Казусът е от 2011 година, когато бях служител на длъжност "еколог" в район Младост. Става въпрос за изграждане на парк или интензивно озеленена площ (зелен клин) между Младост 3 и Горубляне. Онези поляни, които са в землището на с. Горубляне и някога са били градини и ниви. Паркът е планиран от ОУП на София, който предполага изграждане на зелен клин. В процеса на работа изработих карта на част от територията, като целта беше да се разбере колко от дадената територия е частна и колко общинска и съответно какъв финансов ресурс е необходим на общината, за да бъдат изкупени имотите. В момента не си спомням точните цифри, но някъде над 70% от предвидените територии бяха частни. В тази ситуация трябваше да се разбере каква е цената на тази земя, за да може да се предвиди в годишния бюджет на СО. За съжаление тогава процедурите се оказаха твърде сложни и мудни, нямаше или не можах да намеря модела на ценоорбразуване за тези земи. Истината е, че нямаше и силна политическа воля за стартирането на този процес - най-вероятно защото изисква много време, преговори със собственици и т.н. Това, което аз виждам, е че за парк не се намериха пари, но за метростанциите се е случило. Може би и за парк "Въртопо" да са отделени пари за отчуждаване, но не съм сигурна."

Според устройствения план са зелени площи - на практика не
Денница Кюранова, активист от Инициатива "Граждани за зелена София": Вече 9 години предлагаме на Столичния общински съвет да изпълни задълженията си и да осигури пари за отчуждаването, което Общият устройствен план изисква за озеленяването на София. Това може да се случи със специален общински фонд. И вече 9 години не се случва. Последното ни такова предложение е от 14 януари тази година в рамките на публичното обсъждане на проектобюджета на Столична община за 2020 г. Трябва да се провери колко общо са все още частните имоти, които по план са "зелена система", а на практика предстои да бъдат застроени, след като изтече срокът, в който общината може да ги изкупи. Един пример е зелена площ със статут на национален недвижим паметник - парк "Дядо Славейковото място и дъбът на Пенчо Славейков" в район "Лозенец". Част от него са частни имоти, а настоящият кмет едва сега наследява казуса, който от години можеше да бъде решен с отчуждаване от общината.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  Произволът на СО в Южния парк ще ни струва скъпо на софиянци.
  ОСТАВКА на мадам Ф.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  За смешните данъци, които плащаме е цяло чудо, че общината функционира, че и изкупува имоти!

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 667 Гневно
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Просълзи мА. Сега остава да ни кажеш как мадам дава от нея си само и само да живеят софиянци.
  Също като баце ти за магистралите и всичко останало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Айде юруш сега горубленските шопове да застрояват, те това искаха.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  BIRD: КОЙ е дървената мафия? Ето я. Властта е. С методите на журналистиката на данните я разкриваме с точни числа и имена на фирми.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159409945006189

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1844 Гневно

  Озеленяването да няма предимство в градоустройството, реши Конституционният съд
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Така ами!
  За какво ни са зелени площи?!?
  Сега покрай "корона вируса" не ни
  трябва нищо!
  Само на работа и в къщи!
  Не ни трябват баби и дядовци,
  не ни трябват деца, а като не ни трябват деца
  не ни трябват и джендъри от мъжки и женски пол!
  Не ни трябват приятели, не ни трябват родители,
  не ни трябват презервативи, не ни трябват бири и ракии
  не ни трябва нищо!
  Трябва ни само маски, телевизори,
  компютри и умни телефони!
  А и чист въздух не ни трябва!
  Наскоро пак някакъв "български съд" обяви,
  че може да гори внесени от Италия,
  а и сигурно и други"мафиотски държави"-боклуци,
  във теца на "Бобов дол"!
  И това е защото и въздух не ни трябва!
  Най-вероятно, ако искаме чист въздух,
  ще да е противоконституционно!

 8. 8 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66":

  В страната на Борисов, Пеевски и Доган зелени площи не трябват. Точка. София е с най- мръсен въздух, голяма работа!

 9. 9 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Гадни популисти! Заслужават да ги обесят на последните останали дървета в София. Унищожиха града....

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Ойдеха и парковете и градинките, които все още ги има. Софиянци зелено, ще виждат, само ако е нещо боядисано с такъв цвят. За сметка на това, ще виждат още по-добре какво дишат.

  мурзилка
 11. 11 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 743 Неутрално

  С една дума, ако общината/държавата не искат да правят зелена площ някъде, просто не изкупуват имотите там и готово! Демек, оставили са си вратичка, а овцете си мислят че ще имат паркове! ххахаха

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 12. 12 Профил на jex20523962
  jex20523962
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  еми прав е - данък е смешен, друг е въпроса как се оползотворява (много подходяща дума)

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Бетонирайте всичко - градинки, полянки, планини и брегове. И продължавайте да се чудите защо разумният българин търси да живее друга-де.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  "Според коментар... на ...Тома Белев, ... конституционните съдии с решението си не се водят от принципа за защита на гражданите на чиста околна среда, а от правото на собствениците на съседни имоти"

  По скоро в КС се ръководят от идеята да не чакат налъмите да цъфнат, докато общините се натуткат и вземат да свършат някаква работа.
  Колко време да ги чакат собствениците на имоти? 50-100 години ли?

  15 години, не една и две, са имали. И цялата информация, достъп до финансиране и експерти. Къде са дремали? И защо за толкова време нищо не е направено.

 15. 15 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нямам представа защо общината нарича своя служителка с нецензурното прозвище "еколог". Може би пък да е нарочно, един вид тънкийо намек.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivo":

  Овцете ще имат паркове като си ги платят. Не може данъка на апартамент с пазарна цена 100к евро да е 100лв на година и да очаквате с тия пари да живеете в уреден град.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lilith":

  По много проста причина - боли. Боли обикновените граждани, които ще трябва да съберат парите за да платим за отчуждаванията. И сега тая болка се приближава с 5 години. Но пък има нещо много готино - проблема остава за следващите управници. И те ще могат да ни покажат колко са умни и оправни.

 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Много сте нагли това шопите. Значи първо - вариант гражданите да се съберат и решат за какво да се използват част от данъците им ( примерно за пълнене на гушите на алчните горублянски тарикати) НЯМА В ЗАКОНА!!
  И после - редно е при ново строителство без прилежаща инфраструктура, да се събира една прилична такса "благоустрояване" от собствениците. Примерно 250 евро на квадрат.
  И накрая - едно време на дедите Ви са взели едни мочурливи ливади, а сега се оказвате с парцели в урбанизирана територия, с прекарани път, вода, а често и канализация. Не е ли редно и на Вашите имотчета да им сложим една инфраструктурна такса - примерно 100 евро на квадрат.

 19. 19 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  И преди да има парк, трябва да има проект за такъв.
  За съжаление някой общински кметове от ГРОБ, визирам примерно този на Искър - Шопара Иванов, са дотолкова нагли и некадърни, че даже не са си правили труда да подготвят проект за парково строителство на терените между Дружба 1 и Дружба 2, където бе предвиден паркът по план преди 1989. В Младост може и да не са ги изкупили терените, но поне са включили в Зелената система на града и сега могат да искат пари. Когато и да си тръгнете гробари все ще сте за раз

 20. 20 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 615 Неутрално

  А и да не пропуснем - в момента хитът в градското строителство по света са т. нар. "Зелени градове", при които около 40% от площта им е предвидена за зелени площи и паркове (ох, колко загубени парцелчета). Но какво да очакваш от кметица израства в Самоков и главни архитекти от Горно-Нанадолнище. Те толкова си могат хорицата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK