Природозащитници набират покрепа в помощ на мечките

Информационна табела на Национален парк "Централен Балкан" за разумно съжителство с мечките в естествените им местообитания.

© Вера Стаевска, Личен архив

Информационна табела на Национален парк "Централен Балкан" за разумно съжителство с мечките в естествените им местообитания.Граждани могат да помогнат с дарения за изследвания и защита на мечките в България. Това обявява започваща кампания на WWF-България, която ще подпомогне дългогодишната работа за кафявата мечка на експертите от Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) и Сдружение за дива природа "Балкани". Кампанията има безвъзмездната медийна подкрепа на БНР, БНР-Бургас, БНР-Видин, "Дневник", "Под Тепето", ClubZ.bg, OFFNews.bg, агенция "Фокус" и телевизия "Туризъм".


Въпреки че с нарастването на урбанизацията, климатичните промени и натиска за ловуване все по-често се оповестява за срещи на хората с мечките, данните показват, че броят им в България намалява. Защитата на този вид, както и изследователската работа за миграцията и местообитанията му, обаче изисква специалисти на терен и експертно оборудване. За тази цел природозащитниците призовават за гражданска подкрепа чрез дарение на онлайн платформата за Коледа на WWF-България. Макар и с начало пред новогодишните празници, кампанията не е ограничена във времето.


Мечката е със застрашен статут в България според Червената книга. До края на XIX в. е обитавала всички планини и Лудогорието, след което през 1930-те години се запазва само в Централна Стара планина и Рило-Родопския масив. През 1980-те има около 600 мечки в България. Последните данни от националния мониторниг на кафявата мечка са за 313 индивида през 2018г.
Преди година Алкесандър Дуцов от СДП "Балкани" разясни за "Дневник", че основните популации са в национални паркове, резервати и зони от европейската мрежа "Натура 2000", като видът има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването на мечките е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба. Въпреки това над 80 мечки са убивани годишно от бракониери, според данни на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН.


Затова с помощта на кампанията на WWF-България се очаква експертите да могат да работят регулярно на терен за минимизиране на конфликтите между мечките и хората, като наблюдават животните, маркират ги с предаватели и при нужда - преместват в по-подходящи обитания индивиди, които са попаднали в непосредствена близост до населени места. Работата на ИБЕИ-БАН по проследяване на определени индивиди на терен следва научна методика, за да има сравними данни за мечките. Част от трудностите в проучването и опазването на вида са дублирането при преброяването на индивидите с обширна територия, както и промените в поведението им при по-топлите зими.


Част от целите на дарителската кампания за мечките е и създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри. Според приетия от правителството План за действие за кафявата мечка, създаден от СДП "Балкани", при проблемни мечки отстрелът се предприема при законна самоотбрана, но е само крайна мярка. Това означава поява на индивид, който въпреки мерките да бъде прогонен продължава да навлиза в населените места, не изпитва страх от хората, не бяга при поява на човек, напада домашни животни, кошери или овошки в близост до урбанизирани територии. Първите действия обаче са именно мечката да бъде прогонена или преместена.


През изминалата година станаха публично известни случаи на привикване на животни към храна от близки човешки жилища и по-чести срещи с хора, които даваха основание за преместване (при случая в Сопот ) и призиви за разрешаване на отстрел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK