"Обединените патриоти" с нова идея: специални зони със строежи без ограничения

"Обединените патриоти" с нова идея: специални зони със строежи без ограничения

© Юлия ЛазароваЗаконопроект, внесен от "Обединените патриоти" на 30 октомври, предлага въвеждането на "приоритетни зони за въздействие", за застрояването на които няма да важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи.


Вносителите посочват, че целта е да се улеснят да строят "необлагодетелстваните общини" по Черноморието, които все още не успяват да приемат общи устройствени планове (ОУП). На практика промените ще оставят отворена вратичката за застрояването на терени на парче.


Предложението на депутатите от управляващата коалиция, пръв сред които се е подписал лидерът на НФСБ Валери Симеонов, е за изменение на Закона за регионалното развитие (ЗРР). Според утвърдената в последните няколко години законодателна практика на мнозинството в парламента ключови промени се правят с текстове в преходните и заключителните разпоредби, където се отменят забрани за застрояване, фигуриращи в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Без задължителния Общ устройствен план
Проектът предвижда кметовете да предлагат кои да са специалните "приоритетни зони" чрез Плановете за интегрирано развитие по Закона за регионалното развитие и те да се одобряват от общинските съвети. Утвърдените зони ще могат да се застрояват "ускорено", дори и да не са предвидени в приет Общ устройствен план. Това ще позволи строежите в земи извън регулация, включително в земеделски земи след преотреждането им.


"На този етап над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях", посочват вносителите в съобщение да медиите, цитирано от пресслужбата на НФСБ.


Ако поправките бъдат приети, на практика Общите устройствени планове (ОУП) ще загубят важността си и ще могат лесно да бъдат заобикаляни. Според действащото законодателство плановете са задължително условие, преди да започне строеж в която и да е община по Черноморието и в националните курорти.


Задължителният ОУП беше въведен с поправки от 2013 г. в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети след скандала със застрояването на дюни край Несебър. Целта беше да се избегнат бъдещи злоупотреби, тъй като дотогава общинските съвети имаха правото сами да решат дали общината им да има ОУП. Срокът за изработване на ОУП от всички общини беше удължаван на няколко пъти и според последно приетите разпоредби изтича на 1 януари 2021 г.


Задължителният устройствен план е средство за изграждане на общинска визия извън отделния строеж и разрешителни за строеж "на парче". ОУП също така гарантира, че бъдещите инфраструктурни проекти ще преминат през екооценки и обществени обсъждания. Необходимите специализирани анализи на съседните природни обекти и демографските и туристически процеси са причината част от общините все още да не са изготвили плановете си, въпреки че средствата за тях се отпускат от Министерството на регионалното развитие. Други не успяват да ги прокарат, тъй като прекомерните апетити за застрояване срещат обществен отпор. Най-популярният пример е община Царево, чийто план предвиждаше сериозно урбанизиране на Синеморец и парк "Странджа" и беше върнат за преработване.


Именно тази пречка - план за устройство, базиран на екооценки и обществени обсъждания - ще бъде отменена, ако се приеме поправката на Валери Симеонов в Закона за регионалното развитие. С добавяне на изключение в чл. 109 от ЗУТ ще бъде разрешено да се строи в общинските "приоритетни зони" и без задължителните досега предвиждания на Общия устройствен план на общината.


В момента парламентът обсъжда и проект за промяна в самия ЗУТ, отново на "патриотите", но в неговите текстове няма предвиждане за отмяна задължителността на ОУП. Той предвижда различни онлайн регистри и улесняване на строителството, като при удължаване на срока на разрешително за строеж инвеститорите трябва само да декларират, че обстоятелствата отпреди 5 години не са променени, без да дават доказателства за това.


"Приоритетни зони" и по Черноморието


Към момента в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие съществуват ограничения за параметрите на строежите в зоните, които са най-близко до морето - зони А и Б. Наистина, тези забрани често са нарушавани - както показват случаи край Алепу, Иракли, Синеморец - но поне частично ограничават апетитите за застрояване.


Проектът на "Обединените патриоти" предвижда изменение в чл. 17 на ЗУЧК, с което за новите "приоритетни зони" да бъде разрешена промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии. То е забранено в зони А и Б до момента освен за обекти от национално значение и други имоти със специален статут, като например недвижимите културни ценности.


Депутатите предлагат още да отпаднат ограниченията за строежи в зоните А и Б, като постулират, че при липса на общ устройствен план за дадена община, дори и извън новите "приоритетни зони" ще може да се променя статутът на земята въз основа на подробни устройствени планове (ПУП). Именно заради порочната практика да се строи "на парче" с ПУП за отделни сгради без визия за общото развитие на общините досега ОУП бяха задължително условие.


Към момента законите ограничават строителството край Черноморието, но въпреки това строежи се появяват, в случая на Алепу - като теоретично укрепване на свлачище

© Дрон Бургас, Dronburgas

Към момента законите ограничават строителството край Черноморието, но въпреки това строежи се появяват, в случая на Алепу - като теоретично укрепване на свлачище


Мотивите


Мотивите на проектозакона се противопоставят на последната промяна на Закона за регионално развитие, която бе въведена едва през март тази година от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ограничаване на строежите в зони А и Б на Черноморието. Тогава регионалното министерство ограничи застрояването в тези две зони заради "диспропорциите в развитието" на общините, но с настоящия проектозакон "Патриотите" заявяват, че промяната е била "необоснована".


Нуждата от насърчаване на строежи при липсата на устройствени планове вносителите мотивират с чл. 21 от конституцията, който изисква промяна на предназначението на земята да "се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон". За депутатите определяне от общините на зони извън правилата на ЗУЧК и ЗУТ явно би представлявало подход "по изключение".


Така реално с новите интегрирани планове на общините от Закона за регионалното развитие ще се въведат "приоритетни зони", които ще обезсилят правилата, налагани от общите устройствени планове. Заобикалянето на устройствените планове вносителите обясняват с бъдещи екооценки, "ако това бъде изискано" от екоминистерството и регионалните екоинспекции, което ще бъдат "уведомявани" от кметовете за предвижданите приоритетни зони за строежи. Тоест незадължителни екооценки. Като потвърждение на европейската наказателната процедура, констатираща системни проблеми в екооценките в България. И като обещание за задълбочаване на проблема.


Групата на Валери Симеонов мотивира либерализирането на строежите без общи устройствени планове и с правилата на Европейския съюз. Според внесения проект улеснението за застрояване по морето ще изпълни чл. 174 от Договора за функционирането на ЕС, който предвижда "намаляване на неравенството между нивата на развитие на различните райони". Вносителите настояват също, че развитието на някои черноморски общини с "неблагоприятни условия" ще бъде блокирано, ако поправките не бъдат приети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK