"Обединените патриоти" с нова идея: специални зони със строежи без ограничения

"Обединените патриоти" с нова идея: специални зони със строежи без ограничения

© Юлия ЛазароваЗаконопроект, внесен от "Обединените патриоти" на 30 октомври, предлага въвеждането на "приоритетни зони за въздействие", за застрояването на които няма да важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи.


Вносителите посочват, че целта е да се улеснят да строят "необлагодетелстваните общини" по Черноморието, които все още не успяват да приемат общи устройствени планове (ОУП). На практика промените ще оставят отворена вратичката за застрояването на терени на парче.


Предложението на депутатите от управляващата коалиция, пръв сред които се е подписал лидерът на НФСБ Валери Симеонов, е за изменение на Закона за регионалното развитие (ЗРР). Според утвърдената в последните няколко години законодателна практика на мнозинството в парламента ключови промени се правят с текстове в преходните и заключителните разпоредби, където се отменят забрани за застрояване, фигуриращи в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Без задължителния Общ устройствен план
Проектът предвижда кметовете да предлагат кои да са специалните "приоритетни зони" чрез Плановете за интегрирано развитие по Закона за регионалното развитие и те да се одобряват от общинските съвети. Утвърдените зони ще могат да се застрояват "ускорено", дори и да не са предвидени в приет Общ устройствен план. Това ще позволи строежите в земи извън регулация, включително в земеделски земи след преотреждането им.


"На този етап над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план. Това спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях", посочват вносителите в съобщение да медиите, цитирано от пресслужбата на НФСБ.


Ако поправките бъдат приети, на практика Общите устройствени планове (ОУП) ще загубят важността си и ще могат лесно да бъдат заобикаляни. Според действащото законодателство плановете са задължително условие, преди да започне строеж в която и да е община по Черноморието и в националните курорти.


Задължителният ОУП беше въведен с поправки от 2013 г. в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети след скандала със застрояването на дюни край Несебър. Целта беше да се избегнат бъдещи злоупотреби, тъй като дотогава общинските съвети имаха правото сами да решат дали общината им да има ОУП. Срокът за изработване на ОУП от всички общини беше удължаван на няколко пъти и според последно приетите разпоредби изтича на 1 януари 2021 г.


Задължителният устройствен план е средство за изграждане на общинска визия извън отделния строеж и разрешителни за строеж "на парче". ОУП също така гарантира, че бъдещите инфраструктурни проекти ще преминат през екооценки и обществени обсъждания. Необходимите специализирани анализи на съседните природни обекти и демографските и туристически процеси са причината част от общините все още да не са изготвили плановете си, въпреки че средствата за тях се отпускат от Министерството на регионалното развитие. Други не успяват да ги прокарат, тъй като прекомерните апетити за застрояване срещат обществен отпор. Най-популярният пример е община Царево, чийто план предвиждаше сериозно урбанизиране на Синеморец и парк "Странджа" и беше върнат за преработване.


Именно тази пречка - план за устройство, базиран на екооценки и обществени обсъждания - ще бъде отменена, ако се приеме поправката на Валери Симеонов в Закона за регионалното развитие. С добавяне на изключение в чл. 109 от ЗУТ ще бъде разрешено да се строи в общинските "приоритетни зони" и без задължителните досега предвиждания на Общия устройствен план на общината.


В момента парламентът обсъжда и проект за промяна в самия ЗУТ, отново на "патриотите", но в неговите текстове няма предвиждане за отмяна задължителността на ОУП. Той предвижда различни онлайн регистри и улесняване на строителството, като при удължаване на срока на разрешително за строеж инвеститорите трябва само да декларират, че обстоятелствата отпреди 5 години не са променени, без да дават доказателства за това.


"Приоритетни зони" и по Черноморието


Към момента в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие съществуват ограничения за параметрите на строежите в зоните, които са най-близко до морето - зони А и Б. Наистина, тези забрани често са нарушавани - както показват случаи край Алепу, Иракли, Синеморец - но поне частично ограничават апетитите за застрояване.


Проектът на "Обединените патриоти" предвижда изменение в чл. 17 на ЗУЧК, с което за новите "приоритетни зони" да бъде разрешена промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии. То е забранено в зони А и Б до момента освен за обекти от национално значение и други имоти със специален статут, като например недвижимите културни ценности.


Депутатите предлагат още да отпаднат ограниченията за строежи в зоните А и Б, като постулират, че при липса на общ устройствен план за дадена община, дори и извън новите "приоритетни зони" ще може да се променя статутът на земята въз основа на подробни устройствени планове (ПУП). Именно заради порочната практика да се строи "на парче" с ПУП за отделни сгради без визия за общото развитие на общините досега ОУП бяха задължително условие.


Към момента законите ограничават строителството край Черноморието, но въпреки това строежи се появяват, в случая на Алепу - като теоретично укрепване на свлачище

© Дрон Бургас, Dronburgas

Към момента законите ограничават строителството край Черноморието, но въпреки това строежи се появяват, в случая на Алепу - като теоретично укрепване на свлачище


Мотивите


Мотивите на проектозакона се противопоставят на последната промяна на Закона за регионално развитие, която бе въведена едва през март тази година от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ограничаване на строежите в зони А и Б на Черноморието. Тогава регионалното министерство ограничи застрояването в тези две зони заради "диспропорциите в развитието" на общините, но с настоящия проектозакон "Патриотите" заявяват, че промяната е била "необоснована".


Нуждата от насърчаване на строежи при липсата на устройствени планове вносителите мотивират с чл. 21 от конституцията, който изисква промяна на предназначението на земята да "се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон". За депутатите определяне от общините на зони извън правилата на ЗУЧК и ЗУТ явно би представлявало подход "по изключение".


Така реално с новите интегрирани планове на общините от Закона за регионалното развитие ще се въведат "приоритетни зони", които ще обезсилят правилата, налагани от общите устройствени планове. Заобикалянето на устройствените планове вносителите обясняват с бъдещи екооценки, "ако това бъде изискано" от екоминистерството и регионалните екоинспекции, което ще бъдат "уведомявани" от кметовете за предвижданите приоритетни зони за строежи. Тоест незадължителни екооценки. Като потвърждение на европейската наказателната процедура, констатираща системни проблеми в екооценките в България. И като обещание за задълбочаване на проблема.


Групата на Валери Симеонов мотивира либерализирането на строежите без общи устройствени планове и с правилата на Европейския съюз. Според внесения проект улеснението за застрояване по морето ще изпълни чл. 174 от Договора за функционирането на ЕС, който предвижда "намаляване на неравенството между нивата на развитие на различните райони". Вносителите настояват също, че развитието на някои черноморски общини с "неблагоприятни условия" ще бъде блокирано, ако поправките не бъдат приети.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  Бързат, преди да са ги изхвърлили от властта.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Ай са да се строи на земеделски земи ....това значи ,че мафията пак ще контролира строителството? Земеделската земя си е земеделска земя, да не са правили заменки бе?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Тези не са добре

  Искат да узаконят всички незаконни постройки по черноморието.

  Отделен е въпроса за имотите на армията по бреговата ни ивица

  Има доста апетитни парчета земи  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Бързат, преди да са ги изхвърлили от властта.
  —цитат от коментар 1 на Тsonkooo

  +
  Много от патриотите са си направо за европейската прокуратура!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  тея поправки са писани директно от калин тихолов
  под диктовката н ахемд доган.
  точка.
  оставка боклуци.
  валери симеонов е обслужващия персонал
  на пеевски и доган за такива поправки.
  лека жена му се казва.

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Ай са да се строи на земеделски земи ....това значи ,че мафията пак ще контролира строителството? Земеделската земя си е земеделска земя, да не са правили заменки бе?
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Земеделската земя с едно инвестиционно намерение много бързо се преотрежда предназначението И

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Шкембе Войвода започна да ги продава! При заплаха от руски морпехи, БГ армията трябва да взима имоти под наем по брега за да настанява храбри, но зле въоръжени бранители на демокрацията! Може поне от сега да поръчат знамена (бели).

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 665 Неутрално
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Весело

  Усещат че за последно имат власт, и не им пука каква глупост ще изръсят ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Отдавна съм го казал: С такива патриоти, не се нуждаем от врагове.

  Повече ми приличат на башибузук .

 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Знаете против кого да гласувате следващия път! Против БГ тръмпстърите!

 13. 13 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Знаете против кого да гласувате следващия път! Против БГ тръмпстърите!

 14. 14 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Не е лошо да има зони, свободни за застрояване без подробни бумащини. Но да е за строежи в съществуващи селища, в които има спад на населението за последните 30 години, по-голям от 300%. Така може да се застрои някое запустяло планинско село.

 15. 15 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тия предложения са за затвор

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1333 Гневно

  Патриоти та дрънкат. Давайте да з@серем бързо, където все още случайно не сме успели. С мисъл за Родината!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Правилно! Държавата спъва развитието с огромната си бюрокрация и е крайно време всичката тая бюрокрация, забрани и глупости да бъдат премахнати!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 945 Разстроено

  Обединени ИДИОТИ, които са за директно бесене по стълбовете. Естествено, начело с Валерката (да му счупи човек манерката), а отзад напира Шкембе Войвода... Гнус!!!

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Обикновените идиоти, кой ли не ги е купил, на кой ли не се слагали.

  мурзилка
 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Обединените патриоти" с нова идея: специални зони със строежи без ограничения

  Обединените идиоти са пълни с идеи като лайна с витамини. И ползата от техните идеи е колкото от лайняните витамини.

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  За Бога бракя бугаре, идете да гласувате и направете процента на обикновените идиоти максимално нисък! Да не повишат повече власт, никога! А ако успеем да съкратим и дпс, тогава има шанс за нази!

  мурзилка
 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално
 23. 23 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Банда национални предатели.

  Оставка и съд за тея боклуци.

 24. 24 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Аха!
  Искат специални зони за безгрижно засиране.
  Тези хора са толкова заслепени от алчност, че не виждат по-далече от носа си!
  Обединени идиоти!

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Строежи без ограничения", но не какви да е, а по морето. То това заприлича на краста. Имотите по морето вече поевтиняха. Защото носят само разходи и щети. Ако някой иска, да си купи готово.
  А защо не строят краварници, овчарници, язовири, напоителни полета и помпени станции, рибарници, винарни и малки цехове за първична обработка на земеделски продукти и всякакви други полезни и печеливши обекти? Защото вече нямат ни традиции, ни опит, ни познания и желание нямат. Имат само пари. И сърбежи някакви.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Големи "патриоти". За далаверата са готови и майка си да продадат.

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  А защо не направят специални зони за патреоти за да не тормозят нормалните хора с тъпотоята си?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Спешно трябва да се разкара този парламент, най-вече Обединени патриоти, които действат кат огрупа за мокри поръчки.

 29. 29 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Трудно ми е да се въздържа да не използвам едни думички , които са по адрес на родителите на тези мръсници !
  От такива като тях нищо читаво не се случи през годините , освен грабеж,грабеж,грабеж....

  Гнусни хора , които плачат за не за съд , ами за Народен съд!

 30. 30 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 736 Неутрално

  А, да си дойдем на думата!

 31. 31 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Това си е жива корупционна схема. И не се учудвам кой я предлага!

 32. 32 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Гневно

  Тези отвратителни алчни и нагли далавераджии, поругаха думата "патриот"!
  Само абсолютен ненормалник може да иска не само да продължи, но и без ограничения да се увеличава свръхзастрояването на Черноморието!
  Оставка и разпускане на това Народно събрание, докато не са натворили още безумия!

 33. 33 Профил на M
  M
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Чудесата на архитектурата живеят векове след създателите си. Ще останат като паметник на алчността.

 34. 34 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Спокойно, това е само театър, в който по сценарий участват герб и патриотите.

  ББ геройски ще каже "Не" на очевидно неразумното предложение за безконтролно застрояване и ще демонстрира екологично мислене. И така ще отклони вниманието от реалния проблем - крайбрежните зони се презастрояват и по сегашните правила, създавани през годините от всички партии и правителства.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Няма да доживеем тези разсипници да преложат нещо свястно и работещо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ако някой все още не е разбрал обединените патриоти са идиоти и едни от най-големите врагове на България. С това последното просто правят поредно потвърждение.

 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 651 Весело

  Много полезна инициатива. Ще позволи съвсем законно да се строят стоманенобетонни съоръжения за гнездене на птици и така ще се намалява дискриминацията и междувидовото неравенство.

 38. 38 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Хахаха, до сега не бях ходил на море във favela. Нямам търпение!

  ... с двеста...
 39. 39 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Разстроено

  "Законопроект, внесен от "Обединените патриоти" на 30 октомври, предлага въвеждането на "приоритетни зони за въздействие", за застрояването на които няма да важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи."

  Бас държа, че първите "приоритетни зони" ще са сараят на доган и още десетките подпорни стени построени в защитени зони.

 40. 40 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 431 Неутрално

  По удачно е да се назовават ОБЕДИНЕНИ ИДИОТИ.

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Весело

  "да се улеснят да строят "необлагодетелстваните общини" по Черноморието"

  Горките "необлагодетелстваните общини", къде са такива немили-недраги!

 42. 42 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Ехааа, ама, че келепир ще падне.

 43. 43 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Български патриот е човек силно привързан и обичащ българските парични деривати в особенно големи размери, както и независимото и автономно разходване на българския бюджет и дял от еврофондовете, без външно вмешателство.

 44. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Това би било строителна анархия. Зани без ограничения за строеж е някакво малоумие или безумие. Особено в българската държава.

 45. 45 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 906 Неутрално

  само за далаверата сте измислени,подлеци

 46. 46 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1046 Весело

  А олимпиади без допинг контрол не искат ли...
  Идиоти!

  perro -si yankees - no
 47. 47 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  отдавна са взети от силоваците, всъщност май-големите олигарси са деца на военни, партизани и др, изроди

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK