Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Депутати разрешиха на първо четене 5 пъти повече безплатна вода за земеделие без контрол

Липсата на контрол върху ползването на питейна вода за стопански цели бе посочена като основна причина за безводието на язовир "Студена" и 7-месечния воден режим на Перник

© Георги Кожухаров

Липсата на контрол върху ползването на питейна вода за стопански цели бе посочена като основна причина за безводието на язовир "Студена" и 7-месечния воден режим на ПерникДнес на първо четене парламентарната комисия по земеделие е разрешила безвъзмездно ползване на до 50 куб.м вода на ден за регистрирани стопански земеделци. Към момента разрешеното потребление за нужди на физически лица е от 10 куб.м. Текстът е предложен от ГЕРБ като изменение на Закона за водите и е приет от депутатите, въпреки изказани опасения в становища на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и неправителствени организации.


Според проекта на ГЕРБ освен безвъзмездно, въпреки че се ползва за стопански цели, водата ще се ползва от земеделците и без поставяне на измервателни устройства. Разрешаването на 5 пъти по-голяма количество вода за икономически активните земеделци се случва на фона на пореден неуспешен опит за регистриране и контрол на кладенците в страната. През последната година, поради климатични промени и слаб контрол върху ползването на вода от индустрията, различни региони на страната продължават да страдат от безводие, като най-фрапиращ беше случая със 7-месечния воден режим в Перник.


Възраженията


Основните възражения на неправителствената организация на риболовците "Балканка" са за прекомерно и безконтролно черпене на водните ресурси. Становището, подадено от "Балканка" до депутатите, призовава да не се разрешава ползване на вода без разрешителни, без заплащане, без контрол на количествата и при неясни доказателства за това, че земеделците нямат друг достъп до напоителна система. Според коментар на риболовците след днешното приемане на текста от комисията всеки земеделски имот може да се сдобие с един или повече кладенци и "никой няма да ги измерва дали са 50 или 5550 кубика на ден".
Становището на екоминистерството пък разяснява, че законопроектът на ГЕРБ е в нарушение на европейските норми и "поставя в сериозен риск количественото състояние на подземните водни тела" в ситуация на "проявленията на засушаване, които се наблюдават през последните години". МОСВ препоръчва спешни действия за подобряване на напоителните системи в страната, но категорично възразява срещу проекта на ГЕРБ, който е мотивиран с подпомагане на земеделците. Институцията изтъква, че водите в България се ползват приоритетно за питейни нужди и едва след това за земеделие, индустрия и енергетика.


Екоминистерството също посочва, че цел на управлението на водите е "опазване и устойчивост на ресурса", а проектът може да доведе до "масово използване на подземните води... и прекомерното им използване". Изтъква се и фактът, че проектът на ГЕРБ противоречи на европейските правила за безвъзмездно ползване на вода само за собствени нужди, но не и за стопанско производство.


Опозицията


Днешната дискусия в комисията е преминала при възражения срещу законопроекта от опозиционната БСП. Нейните членове не са подкрепили проекта, а са гласували "Въздържал се" - 5 гласа от 7 члена на комисията, тъй като двама от депутатите на БСП са в карантина заради COVID-19.


За "Дневник" депутатът Георги Стоилов (БСП) заяви, че проектът е "абсурден" и по темата с ползването на водите би трябвало МОСВ да е водещ законотворец. За него е показателно категоричното отрицателно становище на екоминистерството.


Стоилов предположи, че проектът е прокаран през група депутати на ГЕРБ, за да осигури водещата роля на парламентарната комисия по земеделие, но бе уверен, че текстовете ще бъдат отхвърлени от комисията по околната среда. Като примери за неприемливи предложения в проекта той посочи, че безконтролното черпене на води ще ощети съседните имоти, като може да ги остави без вода, както и ще накърни подводните и повърхностни околни водни източници.


Той посочи и че разрешението е за регистрирани земеделци, но реално не се предвижда контрол на предназначението на ползването на безплатните 50 куб.м. вода и те ще могат да се ползват и за различни от земеделие цели. "Безвъзмездно, без измерване, без контрол - това е абсурдно," заяви Стоилов, позовавайки се па опита си като земеделец.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 625 Гневно

  Тотална, абсолютна корупция.

 2. 2 Профил на Orlin.Genchev
  Orlin.Genchev
  Рейтинг: 30 Весело

  Безвъзмездно,без контрол,без имерване.

  Това трябва да е предизборния лозунг на ГЕРБ.

 3. 3 Профил на Orlin.Genchev
  Orlin.Genchev
  Рейтинг: 30 Весело
 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Без измервателни устройста, вероятно сега ползват 5 пъти повече. А ще почнат да ползват 50 пъти повече.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  А в Шумен, пак авария и пак спират водата за 24 часа. А тази, която все още тече от чешмите е кафява и кална. Въпреки това ,плащаме най-скъпата вода в България.Тези трябва вече да са в затвора.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2905 Весело

  Загрижили се за регистрация на дворните кладенци, с които си поливат за домашно ползване плодове и зеленчуци, но пък за вода, за която все пак има някакви грижи и стойност, защо да им пука! Тези хора с всяко изменение на закон, показват колко профешънъли са. И не ги е и срам!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Правилно! Дори още може да увеличат разхода на вода! "Рибарите" да си гледат рибата и да се не обаждат където не им е мястото!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  проектът е "абсурден"........ и от какъв зор точно тоя сезон се занимават с него ??? Освен някой виден животновъд да е оревал Бойко...

 9. 9 Профил на jikev
  jikev
  Рейтинг: 54 Неутрално

  И сега ползваме вода без никакъв конторл.
  Не може да се копае кладенец в земеделска земя, без хиляди левове за разрешителни и проекти. Сегга е така. Без знаèние 1 кобик или 100.И всеки кладенец в мива е незаконенен
  Тия 10 кбика дневно разрешени до СЕГА, са само за имоти в РЕГУЛАЦИЯ

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4962 Весело

  Според проекта на ГЕРБ освен безвъзмездно, въпреки че се ползва за стопански цели, водата ще се ползва от земеделците и без поставяне на измервателни устройства.
  _______________________________________________

  Който е писал статията има ли представа какво измервателно средство може да се сложи на канал в полето?

  Водомер не става, освен някой с кофи да мери 50-те кубика?

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4962 Весело

  А в Шумен, пак авария и пак спират водата за 24 часа. А тази, която все още тече от чешмите е кафява и кална. Въпреки това ,плащаме най-скъпата вода в България.Тези трябва вече да са в затвора.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Роси, не бъркай водата за пиене с онази за селско-стопански цели. Втората не става за пиене, тече по открити канали в полето!

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Май някои частни ВЕЦ-ве ще заблести на аванта, а източването на язовирите, ще го прикачат като сина на земеделците...Сега остана само герпавите дупедати някак да произведат тая така щедро харизана вода. Примерно да излезе народното събрание на полето и да изиграе един танец за дъжд. Ако не стигне, да викнат и килимявките и да опеят някаква молитва, ако не стане, да принесат Шиши като жертва по време на пролетното равноденствие, по примера на древните предхристиянски обичаи.

  мурзилка
 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително, по смисъла на Закона за водите е престъпление, съгласно Наказателния кодекс.
  При установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. същите се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление........... сега ......ще видим дали тъй ще стане .......

 14. 14 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Борко готви погром на държавата през 2021, знае, че няма да управлява, иска през 2022 да ревем за него да се върне на бял кон и да царува още дълго и честито.

  Ще налапаме ли въдицата ? Имайки предвид колективния ни интелект, ще я налапаме ...

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1027 Весело

  Офф
  ще заблести= ще замезят
  като сина на= като вина на
  Може да има и други автокуректорни грешки.

  мурзилка
 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  В целия Балкански полуостров водата намалява и все повече недостигът ще предизвиква крайни мерки. Вместо да се занимават със селските кладенци (колко са - милион, два, и дали има 1%, от които да се черпят над 50 кубика дневно?), да се укрепват язовирите, да се строят нови, подновяване на водопроводите за намаляване на загубите...

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  "безконтролното черпене на води ще ощети съседните имоти, като може да ги остави без вода, както и ще накърни подводните и повърхностни околни водни източници."

  Неграмотният депутат не може да направи разлика между 10 и 50 кубика. Тук става дума за черпене на десетки хиляди кубици годишно, само от един сондаж, което е прекомерно. Ресурсът на повечето водни тела не го позволява, а по-лошото е, че първите сондажи ще глътнат капацитета и да следващия няма въобще да има разрешение за водоползване. Но това е едната страна на медала. От друга страна милиарди кубици чиста вода безполезно се изливат в моретата и в Дунава. Такова решение би било по-скоро правилно. Водният ни ресурс е повече от скромен и трябва да се ползва рационално. Не може само да пием, да перем и готвим. Трябва и да се работи. Още повече че има области, където водата е в изобилие и там ограничения въобще не трябва да има. Изчерпване на воден ресурс е много относително понятие. Всеки проливен дъжд го възстановява почти напълно и даже водите безцелно си отиват в морето. Факт е, на морето нивото му нито си вдига, нито спада.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK