Министерството на регионалното развитие не признава дюните на Иракли

Бяла дюна с пясъчна лилия на "Иракли", видяна в началото на природосъобразната част на плажа наюг от устието на река Вая през юни 2020г при проверката на "Зелени закони".

© Стефан Аврамов, Зелени Закони

Бяла дюна с пясъчна лилия на "Иракли", видяна в началото на природосъобразната част на плажа наюг от устието на река Вая през юни 2020г при проверката на "Зелени закони".Вчера Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заяви, че е отразило в картите си всички дюни на Иракли, но обяви, че те са само 21 дка, а не 38.2 дка, както са отбелязани в картите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Съобщението е в отговор на анализ на инициативата "Зелени закони", която посочи несъответствията в площта. Природозащитниците отбелязаха също, че картата на регионалното министерството не признава наличието на бели дюни, а само ембрионални, чието увреждане не подлежи на наказания по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Местността "Иракли" бе разделена преди 20 години на два плажа - "Вая" и "Иракли", за да се разреши урбанизирането и концесията на първия, докато вторият получи статут на "плаж за природосъобразен туризъм" по (ЗУЧК). Този статут забранява стопанската дейност на него. От "Зелени закони" провериха през юни тази година дюните на плаж "Вая", тъй като прироосъобразният "Иракли" би трябвало да е под достатъчна защита. По-късно те съобщиха за натиск за урбанизация и на "Иракли".


Проверката на "Зелени закони" е част от мисия за идентифициране на некартирани дюни по цялото българско Черноморие от експерти по природни местообитания (хабитати), работещи в Българската академия на науките и в Биологическия университет на Софийския университет. Резултатите за Иракли според тях са, че на частта от плажа, която днес носи името "Вая" има тясна, но дълга ивица от бели дюни - включително остатъчни бели дюни под новопостроените сгради. Според експертите, участвали в проверката на "Зелени закони" дюните са частично нарушени от туристическа и курортна инфраструктура и от дейностите по поддържане на плажната ивица. На природосъобразната част от плажа - т.нар. плаж "Иракли" - дюните са предимно ембрионални, с участъци бяла дюна, която към момента е запазена (на снимката).
Ембрионалните дюни не са защитени от Закона за Черноморското крайбрежие, но се опазват от "Натура 2000" и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) като местообитание с европейска значимост №2110. ЗБР обаче няма наказателна сила - ако бъдат увредени ембрионалните дюни, извършителят само може да бъде принуден да спре деянието с Принудителна административна мярка от регионалната екоинспекция. Евентуално. На Иракли (край река Вая и в началото на природосъобразния плаж) все още има около 4 хектара бели дюни, които са картирани от МОСВ през 2012г. и които експертите на "Зелени закони" са потвърдили това лято, макар и в увредено състояние.


От "Зелени закони" отбелязват също, че докато за опазване и управление на белите дюни на плажа Вая е може би вече късно, те нямат обяснение защо МРРБ не вижда 38,2 декара дюни на плажа Иракли, от които една десета са бели дюни. Тези дюни са картирани от учени по проект на екоминистерството през 2012г. и впоследствие са описани в формулярите на защитената зона "Емине - Иракли" от европейската мрежа "Натура 2000". Те са и част от параметрите при извършване в района на официални екооценки по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.


Подобни несъответствия и липси в картите на регионалното министерство, което по закон трябва да осигури единна и пълна карта на дюните в България, учените са идентифицирали досега и за плажовете на Нестинарка, Приморско, Китен , Градина и Шабла.


За обсъждане на начините за унифициране на правителствените карти от "Зелени закони" са изпратили покана и до двете министерства преди месец и половина. Тази седмица те са получили отговор от екоминистерството с желание за включване в среща, но Агенцията по кадастър към МРРБ все още не успява да изготви отговор на поканата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK