Димитър Божилов, кмет на "Триадица": Частните имоти са 1/3 от Южния парк, но няма да се застроят

Димитър Божилов, кмет на "Триадица": Частните имоти са 1/3 от Южния парк, но няма да се застроят

© Велко АнгеловДневник" продължава серията интервюта с районни кметове в Столична община за заварения проблем с частните имоти, които са предвидени за зелени площи от Общия устройствен план от 2009г., но все още не са изкупени от местната власт. Поводът е обнародваното миналата седмица решение на Конституционния съд, с което 15-годишния срок за отчуждаването на тези имоти се анулира, а на гражданите се разрешава да оспорват планирано застрояване, но и предвидено озеленяване.


Районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов (Демократична България) е наследил проблема, по който работи от избирането си преди година. Той коментира частните имоти в Южния парк и в "зеления клин" по посока на Витоша ("зелени клинове" са планирани за София през 1938г.), разликата между отчуждаване и изкупуване на частни имоти, както и нуждата от законово решение в полза на правата на собствениците, но и на правото на здравословна среда на гражданите. Пълното видео интервю можете да видите тук.


Частните имоти в Южен парк е трудно и дори невъзможно да се застроят, защото тук вече е извършено "мероприятие по озеленяване" по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), разяснява Божилов. "През изминалата година съм водил разговори със собствениците. Хората са добронамерени и разбират ситуацията като трудна и за себе си, и за общината," добавя районният кмет на "Триадица".
Според разясненията на Димитър Божилов към момента няма планове за изкупуване, нито планове за застрояване. "Тази безтегловност не помага за излизане от ситуацията. Единият вариант е общината да отдели пари за изкупуване по пазарни цени. От друга страна проблемът може да се реши законодателно, но това е ходене по бръснача. Защото правата на собствениците трябва да са защитени - иначе се връщаме в години, в които не допускам някой да иска да се връща."


Районният кмет на "Триадица" не очаква да срещне затруднения при свързване на "Южния парк" с Околовръстния път чрез все още съществуващия в устройствения план "зелен клин". Застрояването по границата между кварталите "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" е минимално и не би попречило на велосипеден и пешеходен преход към витошките квартали и природен парк "Витоша", смята Димитър Божилов.


За 2021г район "Триадица" планира да поиска от Столичния общински бюджет финансови средства за изкупуване на имоти, нужни за облагородяване на кварталите в близост до Околовръстния път. Изкупуване на имоти е нужно за изграждане на инфраструктура и улици, както и за публични сгради като детски градини и училища.


Районният кмет съобщи също, че една година след встъпване в мандата си, днес празнува успех с въвеждането на "зелена зона" за платено паркиране в "Иван Вазов" и "Яворов", за коете е убеден, че ще доведе до повече ред в хаоса по улиците и ще даде глътка въздух за хората, които живеят в тези квартали.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 455 Неутрално

  На приказки, винаги са силни.

 2. 2 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Да бе няма, вече никой не ви вярва, палячовци. То вече една част от парка от страната на Лозенец си е застроена. Води се кв. Южен парк или нещо от сорта и си навлиза яко в самия парк. Защо да вярваме, че частните терени от страната на мол Парадайс няма да бъдат застроени? Там печалбите биха били огромни - хем в парка, хем близо до метро. Ще се избият направо...

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  ""зелени клинове" са планирани за София през 1938г."

  Това изречение казва всичко за разликата между европейска София преди съветската окупация и днешна посткомунистическа София.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  А много ми е любопитно каква част от тези частни имоти са препродадени от общинското дружество "Софийски имоти". Помня, че Кучешкия парк зад Хилтън замалко да бъде изцяло застроен с кортове, клубове, клиника на Чирков и т.н., които терени "Софийски имоти" беше апортирало в смесено дружество. За щастие засега това е спряно и само молът беше построен, но може плановете само да са отложени.

 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Районният кмет съобщи също, че една година след встъпване в мандата си, днес празнува успех с въвеждането на "зелена зона" за платено паркиране в "Иван Вазов" и "Яворов", за коете е убеден, че ще доведе до повече ред в хаоса по улиците и ще даде глътка въздух за хората, които живеят в тези квартали.
  ---
  Преместване на проблема от Иван Вазов в Стрелбище. Страхотна победа.

 6. 6 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Тези собственици прекрасно са знаели, че предназначението на парцела, който купуват, е за озеленяване.
  Но са го взели тънко, с идеята с годините, въпросът им да се реши- било с рушветче, било директно с изнудване на общината.
  Е, този път рулетката се е завъртяла срещу тях. Кметът да не говори глупости- общината няма никакви задължения, особено по отношение изкупуването на пазарни цени. Това би било разхищение на общински средства.
  Да се радват на имотите си събота и неделя,- да ходят, да играят федербал.

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Весело

  значи ще се строи с сигурност ,въпроса е кога...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Тези собственици прекрасно са знаели, че предназначението на парцела, който купуват, е за озеленяване.
  —цитат от коментар 6 на klecho


  Той е за озеленяване, но те пишат едно писмо на общината, че имат "инвестиционни намерения" и готова. Най-много общината да им откаже, те обжалват в съда и нищо не може да ги спре.
  Като има рая, ще има и вълци.

 9. 9 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Мисля, че който и да се опита да построи каквото и да е в парка, обществения натиск ще го смаже. По-скоро тия искат да изкарат келепир я замяна, я общетение. Най-правилно е общината да започне да ги изкупува по малко.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ""зелени клинове" са планирани за София през 1938г."Това изречение казва всичко за разликата между европейска София преди съветската окупация и днешна посткомунистическа София.
  —цитат от коментар 3 на spiegel


  Каква съветска окупация, какви нонсенс глупости пишеш и в следващият си коментар №5 сам се опровергаваш?!
  Градоустройството по времето на Бай Тошо е правено по медународни стандарти. Нищо не пипнаха и разрушиха а надградиха.
  Да, окупация има но тя е на герберските крадливи тикви и калинки в Столична община. Южен парк нищо не може да го спаси от застрояване.
  Гласувах Димитър Божилов за да се махне стария герберски кмет, но разлика няма да има. След среща с Димитър Божилов, личните ми впечатления, че също не става за тая работа. Намеренията им за южните райони на София граничат със фантасмагории и всичко което евентуално смятат да напрвят ще бъде в ущърб на живущите.
  Голямото зло обаче седи в Столчина община. Фандъкова и цялата герберска мафия трябва да бъдат махнати на всяка цена.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Единият вариант е общината да отдели пари за изкупуване по пазарни цени. От друга страна проблемът може да се реши законодателно, но това е ходене по бръснача. Защото правата на собствениците трябва да са защитени...."

  А защо КС не признава текста за социалната държава в Конституцията ?
  Който де факто дава приоритет на обществения интерес над частния.

 14. 14 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Районният кмет съобщи също, че една година след встъпване в мандата си, днес празнува успех с въвеждането на "зелена зона" за платено паркиране в "Иван Вазов" и "Яворов", за коете е убеден, че ще доведе до повече ред в хаоса по улиците и ще даде глътка въздух за хората, които живеят в тези квартали. ---Преместване на проблема от Иван Вазов в Стрелбище. Страхотна победа.
  —цитат от коментар 5 на kapitan_laino


  +++++++++++++ Много точно казано. Както писах и в по горният си коментар съм се виждал с Кмета на Триадица. Имах надежди, че може да се пормени нещо но уви. По професия е адвокат и за съжаление говори акто такъв дори на срещи при разглеждане на конкретни казуси.
  Общо взето нищо не казва. А плановете му за Стрелбище например са потресаващи. Имат планове да раздадат всички големи паркинг площи в квартала на разни (вероятно техни) фирмички да ги стопанистват срещу заплащане - т.е. смятат парко местата пред блоковете ще станат платени. Категорично обаче, не искат да предоставят тези места за стопанисване на живущите.
  Нещата ще вървят на по зле. Всякаква вяра съм изгубул, че нещо ще се промени. Поради тази причина смятам, че до 15-20 години София изобщо няма да става за нормално живеене.

 15. 15 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този е доста деен! Евалата!

 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Горките собственици на терени в Южния Парк, в Западния токива проблеми нямаш. Направо си строиш и ни документи ти трябват ни нищо, изсичаш дърветата и струпваш едно къще, после общината ти съдейства за ток вода, че и филтри на комина ти слага. Само да имаш правилния тен де.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Още колко ли години ще тегнат над България проблемите , които ни донесе комунизма?

 18. 18 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Частните имоти са 1/3 от Южния парк, но няма да се застроят*

  *Да се чете "Ще се застроят"

 19. 19 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Мисля, че който и да се опита да построи каквото и да е в парка, обществения натиск ще го смаже. По-скоро тия искат да изкарат келепир я замяна, я общетение. Най-правилно е общината да започне да ги изкупува по малко.
  —цитат от коментар 9 на maddrum


  Глупости! Колкото обществения натиск спря строежите в градинките между панелките. Същата работа.

 20. 20 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Направо му повервах. Най-много атракциони да се изградят. Като София Ленд.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Тези собственици прекрасно са знаели, че предназначението на парцела, който купуват, е за озеленяване.
  —цитат от коментар 6 на klecho


  Той е за озеленяване, но те пишат едно писмо на общината, че имат "инвестиционни намерения" и готова. Най-много общината да им откаже, те обжалват в съда и нищо не може да ги спре..
  —цитат от коментар 8 на 1107


  Може да ги спре върховенството на закона , ако има такова в България, защото в ЗУТ ясно е записано , че зелени терени , определени с Общия градоустройствен прлан на София , който има силата на закон , не могат да се застрояват или да променят предназначението си. Така да се каже парковете и градините са свещени по закон и в тях никой нищо не може да строи.
  Не е трябвало в миналото зелените терени да се реституират.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Още колко ли години ще тегнат над България проблемите , които ни донесе комунизма?
  —цитат от коментар 17 на Роси


  През комунизма такива проблеми нямаше.

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#12] от "Perry_Mason":

  С такова комунистическо невежество сигурно ще провъзгласиш и сталинисткия център на София за голямо благоустройство. Такова съсипване на София като по комунистическо време никога не е имало.

 24. 24 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Perry_Mason":С такова комунистическо невежество сигурно ще провъзгласиш и сталинисткия център на София за голямо благоустройство. Такова съсипване на София като по комунистическо време никога не е имало.
  —цитат от коментар 23 на spiegel


  По голямо съсипване от управлението на ГЕРБерската кметица по руски язик едва ли ще има София.

 25. 25 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Долу ръцете от зелените площи на София, алчни изроди!

 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 759 Гневно

  До коментар [#9] от "maddrum":
  Най-правилно беше общината да ги отчужди!
  Имаше 10 год. право! на това!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK