Търсят се лого и мото за опазването на застрашената белошипа ветрушка

Търсят се лого и мото за опазването на застрашената белошипа ветрушка

© Зелени БалканиЗелени Балкани" търсят идеи за образ и послание за работата си в Сакар за белошипата ветрушка. С началото на нов етап от дейностите си за осигуряване на условия за размножаване в България на този рядък вид малък сокол, природозащитниците молят граждани за идеи.


До 30 ноември от "Зелени Балкани" набират предложения за мото и лого. За посланието целта е да се постигне краткост и яснота, а за визията природозащитниците молят не само за идея, а по възможност - за компютърно обработени векторни изображения. Победителите в своеобразния конкурс ще получат благодарност под формата на двудневна екскурзия за двама в Сакар, където да видят билошипи ветрушки в естествена среда, като разходите по транспорта и настаняването ще бъдат изцяло поети от природозащитната организация. Повече за конкурса можете да видите тук.


Белошипата ветрушка и завръщането ѝ в България


Белошипата ветрушка е малък хищен сокол с размерите на гълъб. В миналото често срещан вид, белошипата ветрушка изчезва от България в края на 80-те години на 20-ти век. В Сакар край село Левка от "Зелени Балкани" създадоха с много усилия нова колония на белошипата ветрушка. Този вид е застрашен на световно ниво, а към 2005г. няма потвърдено размножаване в България.
В резултат от работата на природозащитниците - "внасяне" на птици от Испания или отглеждане в Спасителния център в Стара Загора и освобождаването им в Сакар - през 2014 г. е наблюдавано първото гнездене на 5 двойки в колонията от белошипи ветрушки в село Левка. Оттогава насам колонията расте, като през 2018 г вече се размножават над 40 двойки. За 2020г са регистрирани 20 гнездящи двойки от белошипи ветрушки и от "Зелени Балкани" планират нови дейности, за да осигурят стабилната популация на редкия вид в Сакар.


И към момента белошипата ветрушка е в категорията "критично застрашен" вид и се опазва от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук) и от националния Закон за биологичното разнообразие, който определя кои видове са приоритетни за опазване от българските зони, включени в "Натура 2000". Работата за рядката птица е съсредоточена в три защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000" в Югоизточна България - зоните Бяла река, Крумовица и Сакар.


"Зелени Балкани" започват работата си за завръщането на белошипата ветрушка през 2008 г. Проектът "Възстановяване на белошипата ветрушка" се изпълнява от 2012 г. (повече виж тук) с подкрепа от 75% от Програма ЛАЙФ на Европейската комисия. От 2020г отново с финансиране от Програма ЛАЙФ започва нов етап от опазването на вече създадената нова колония в Сакар (виж за новия проект тук).


Белошипата ветрушка е считана някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа. Днес, в резултат на промените в земеползването, интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето ѝ е несигурно. Видът е основно насекомояден и е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии.


В миналото белошипата ветрушка е била широко разпространена в България, като е гнездяла "навсякъде", според данни на учени от средата на 19 век. През периода 1995 - 2000 г. птиците намаляват и достигат едва 5 размножаващи се двойки. Към началото на работата на "Зелени Балкани" няма потвърдено размножаване на белошипи ветрушки в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Опазването е най-евтино и най-ефективно, ако не правите нищо! Всяка една допълнителна човешка дейност, която ангажира ресурси повишава щетите върху природата. Така, докато уж помагате, повече вредите...Явно не на себе си, щото явно има някакви пари за усвояване.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Освен това е без маска.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Погледнете снимката в началото на статията. Логото може бъде птицата (нарисувана),но с вдигнати нагоре криле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK