Търсят се лого и мото за опазването на застрашената белошипа ветрушка

Търсят се лого и мото за опазването на застрашената белошипа ветрушка

© Зелени БалканиЗелени Балкани" търсят идеи за образ и послание за работата си в Сакар за белошипата ветрушка. С началото на нов етап от дейностите си за осигуряване на условия за размножаване в България на този рядък вид малък сокол, природозащитниците молят граждани за идеи.


До 30 ноември от "Зелени Балкани" набират предложения за мото и лого. За посланието целта е да се постигне краткост и яснота, а за визията природозащитниците молят не само за идея, а по възможност - за компютърно обработени векторни изображения. Победителите в своеобразния конкурс ще получат благодарност под формата на двудневна екскурзия за двама в Сакар, където да видят билошипи ветрушки в естествена среда, като разходите по транспорта и настаняването ще бъдат изцяло поети от природозащитната организация. Повече за конкурса можете да видите тук.


Белошипата ветрушка и завръщането ѝ в България


Белошипата ветрушка е малък хищен сокол с размерите на гълъб. В миналото често срещан вид, белошипата ветрушка изчезва от България в края на 80-те години на 20-ти век. В Сакар край село Левка от "Зелени Балкани" създадоха с много усилия нова колония на белошипата ветрушка. Този вид е застрашен на световно ниво, а към 2005г. няма потвърдено размножаване в България.
В резултат от работата на природозащитниците - "внасяне" на птици от Испания или отглеждане в Спасителния център в Стара Загора и освобождаването им в Сакар - през 2014 г. е наблюдавано първото гнездене на 5 двойки в колонията от белошипи ветрушки в село Левка. Оттогава насам колонията расте, като през 2018 г вече се размножават над 40 двойки. За 2020г са регистрирани 20 гнездящи двойки от белошипи ветрушки и от "Зелени Балкани" планират нови дейности, за да осигурят стабилната популация на редкия вид в Сакар.


И към момента белошипата ветрушка е в категорията "критично застрашен" вид и се опазва от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук) и от националния Закон за биологичното разнообразие, който определя кои видове са приоритетни за опазване от българските зони, включени в "Натура 2000". Работата за рядката птица е съсредоточена в три защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000" в Югоизточна България - зоните Бяла река, Крумовица и Сакар.


"Зелени Балкани" започват работата си за завръщането на белошипата ветрушка през 2008 г. Проектът "Възстановяване на белошипата ветрушка" се изпълнява от 2012 г. (повече виж тук) с подкрепа от 75% от Програма ЛАЙФ на Европейската комисия. От 2020г отново с финансиране от Програма ЛАЙФ започва нов етап от опазването на вече създадената нова колония в Сакар (виж за новия проект тук).


Белошипата ветрушка е считана някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа. Днес, в резултат на промените в земеползването, интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето ѝ е несигурно. Видът е основно насекомояден и е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии.


В миналото белошипата ветрушка е била широко разпространена в България, като е гнездяла "навсякъде", според данни на учени от средата на 19 век. През периода 1995 - 2000 г. птиците намаляват и достигат едва 5 размножаващи се двойки. Към началото на работата на "Зелени Балкани" няма потвърдено размножаване на белошипи ветрушки в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK