Не само праховите частици замърсяват въздуха в София според природозащитници

Не само праховите частици замърсяват въздуха в София според природозащитници

© Юлия ЛазароваЗамърсяването на въздуха с азотен диоксид (NO2) е проблем за здравето на столичани според нов доклад на екологичното сдружение "За Земята". Този замърсител се пренебрегва в официалните наблюдения заради изискванията за контрол на фините прахови частици, заради които пък България е осъдена от Съда на Европейския съюз през 2017 г. за системно замърсяване.


Мерките от осъдителната присъда насам (виж тук) не водят до решаване на проблема в София, където регулярно той се завръща през зимните месеци (виж тук, тук и тук) заради отопление с некачествени материали и засилен автомобилен трафик.


Данните на сдружение "За Земята" сочат, че София има проблем с концентрации на азотен диоксид над нормите, който поради специфичното разположение на официалните станции не се отчита като такъв. Те припомнят, че замърсяването на въздуха е рисков фактор за развитие на дихателни проблеми, които и често са предпоставка за по-тежко боледуване от COVID-19. Авторите на доклада уточняват, че азотният диоксид е отровен газ с остра миризма и освен с белодробни проблеми той се свързва със заболявания като астма, хронична белодробна недостатъчност, инсулт и коронарна болест на сърцето.
Данни на световно ниво сочат, че около 7 милиона души умират всяка година заради мръсния въздух. За Европа всеки осми смъртен случай е свързан с някакъв вид замърсяване, а според Европейската сметна палата замърсяването на въздуха причинява около 400 хил. случая на преждевременна смърт в ЕС и води до стотици милиарди евро свързани със здравето разходи. На този фон Съдът на ЕС постанови преди година, че властите трябва да предприемат действия, ако нивата на замърсяване на въздуха превишават допустимите граници дори само в едно-единствено проблемно място, а не според средното равнище за района.


Според доклада на "За Земята" за София в две от общо 42 точки на измерване има превишаване на средногодишната норма, а в една концентрацията е малко под прага - само с 0,09 микрограма на кубичен метър. В 12 от изследваните локации, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма.


Анализираните данни са за периода 3 юни 2019 - 31 май 2020 година и са част от измервания направени от доброволците на AIRBG в партньорство с немската организация "Дойче Умвелтхилфе" (Deutsche Umwelthilfe /DUH). За отчитане на замърсяването са използвани дифузионни тръби. Анализът е разработен от д-р Ангел Буров, преподавател в катедра "Градоустройство" в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ).


От "За Земята" припомнят, че замърсяването с азотен диоксид в градовете е причинено основно от транспорта. За това говори и фактът, че през месеците март и април 2020 г. при намаляването на трафика заради COVID-19 имаше спад на стойностите му (виж тук).


"Ако не беше намалял трафикът вследствие на мерките срещу COVID-19, е много вероятно да имаме повече места с превишена норма. Необходими са повече измервания за азотен диоксид и съобразяване с резултатите от тях при определяне на мерките на територията на града ни. В момента Столична община разработва поредната програма за въздуха, със стотина мерки, но замърсяването с азотен диоксид дори не е отчетено. Надяваме се това да бъде коригирано, когато документът бъде представен на софиянци", коментира Ивайло Хлебаров от екип "Чист въздух" на Екологично сдружение "За Земята".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK