ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Концесионерът на плажа в Созопол разоравал, за да защити пясъка за зимата

Концесионерът на плажа в Созопол разоравал, за да защити пясъка за зимата

© Мария Карабаджакова, Лчен архивКонцесионерът на централния плаж в Созопол започнал подготовка за защита на пясъка от морските вълни през зимните месеци. "Дейностите по защита и предпазване на пясъчната ивица в Созопол, извършвани от концесионера "Ауто фактор" ЕООД, целят единствено опазване целостта на плажа", се казва в изпратено до медиите съобщение. Вчера граждани сигнализираха до "Дневник", че плажът на Созопол отново се разорава за "защита" от морето.


"Дейностите по опазване на ивицата категорично не включват изкопни работи, не се изравя пясък, а представляват метод, с който се изтегля пясък в по-задната й част. Това депониране и разстилане на пясъка по-навътре върху ивицата представлява образуване на контраборд, който да отнема енергията на ударната морска вълна. Този метод е надежден за съхраняването и предпазването на ивицата и по никакъв начин не засяга Черно море и не нарушава Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие, Закона за околната среда", уверява дружеството.


То пояснява, че издигането на пясъчни диги е практика, която се прилага в най-големите курорти в цял свят за опазването на пясъчната инфраструктура. "В случая обаче диги не се изграждат", пише в съобщението.
В него се отбелязва и, че преди започването на работата с официални писма са уведомени Министерството на туризма, Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.


Концесионерът твърди, че досега не е допускал нарушения в задълженията си по концесионните договори. "Искаме да успокоим всички жители на град Созопол, че тревогите им са безпочвени и гарантираме, че методът, който се прилага за опазване на ивицата, по никакъв начин няма да навреди на екологията", пише в съобщението.


Миналата година обаче след протести построената от концесионера плажна дига беше съборена, а Министерството на туризма обеща той да бъде глобен.


Миналогодишният министър на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Би Ти Ви, заяви, че глобата ще бъде не по-малко от 6900 лева. Едновременно с това тя каза обаче, че само изземането на пясък от плажа е нарушение, докато дигите са важни за опазването на плажната инфраструктура.


По-късно проверка на Басейнова дирекция "Черноморски регион" показа, че подобни пясъчни диги са изградени по цялото Черноморие, а на места и по протежение на целите плажни ивици. Такива "защитни" стени от изровен пясък са били установени на 5 плажа край Варна и по цялото протежение на плажната ивица в курорта Златни пясъци. Няколко диги са изградени и на централния плаж в с. Кранево, край плаж "Академика" в Равда, на територията на община Несебър по протежение на цялата плажна ивица в курорта Слънчев бряг, както на два от плажовете в Поморие и на плажа в защитената местност Икантълъка край Каварна.


От Басейновата дирекция уточняват, че не са наложили санкции, защото нито една от проверките не е констатирала изкопни работи в морската акватория, което би представлявало нарушение на Закона за водите.


Строежът на пясъчни диги е регулярна практика на концесионерите на плажовете през зимата, за да защитят от нахлуване на морските вълни своите "временни" постройки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK