Строежът над скалите на Синеморец вече е на три етажа (видео)

Според данните на информационната табела, строежът е собственост на архитект Добрев, който според данни на сайта Биволь е свързан фирмата с "Артекс", отговорна за <a href="https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/28/4072166_vsichko_e_zakonno_-_prokuraturata_prikljuchi/" target="_blank">скандала около апартаментите на Цветан Цветанов</a>

© Борислав Борисов, Да спасим Синеморец

Според данните на информационната табела, строежът е собственост на архитект Добрев, който според данни на сайта Биволь е свързан фирмата с "Артекс", отговорна за скандала около апартаментите на Цветан ЦветановСградата на ръба на морето до село Синеморец, чийто строеж беше спрян през юни след жалби от граждани и природозащитници, вече е на три етажа. Това показва граждански видео запис от 19 ноември, изпратен до "Дневник" от инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!".


Протести и жалби до няколко министерства и до самия министър-председател, подкрепени от над 5400 граждани в подписка, не дадоха резултат, коментират екоактивистите. Въпреки че гражданите бяха подкрепени от природозащитни огранизации с предложения към властите за законови стъпки за спиране на застрояването на последните незастроени брегове на България, към момента няма реакция от институциите. Парламентарното мнозинство на ГЕРБ отговори само след масови протести срещу строежите по морето в няколко града през юли с обещание за мораториум за сгради на морския бряг, какъвто до този момент не е приет.


Имотът е в рамките на европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" и на национална защитена територия - Природен парк "Странджа". Решение на регионалната екоинспекция в Бургас постановява през 2017г., че имотът на първа линия, който "има отрицателни въздействия върху 20 вида птици" и "3 типа местообитания, целеви за опазване от зона "Странджа", ще увреди природата, но "незначително" и затова разрешава строителството. Новата сграда ще отнеме достъпа до скалите от забележителността "Корабите" и до гледката към морето и устието на "Велека".
Строежът се намира в община Царево, за която все още няма действащ Общ устройствен план (ОУП) и това би трябвало да значи, че засега не може да се извършва ново строителство. Съгласуване на строителството с визията за развитие на общината, отразена в ОУП, към момента е сред малкото гаранции за ограничаване на строителството на парче. Всъщност проектът за нов ОУП на Царево беше спрян именно поради масови граждански възражения към планираното ново строителство, което предлагаше и 50% увеличение на застрояването на Синеморец (повече четете тук)..


Според данните на информационната табела, строежът е собственост на архитект Добромир Стоянов Добрев и за строежа има разрешително от 2017г.


Въпреки разрешителните от Асоциацията на парковете подават жалби срещу строежите. "Строежите, които се реализират в момента в местността "Поляните" край Синеморец са в реализация на Подробни устройствени планове с разрешителни от 2006 г, които са били валидни до 2012 г., пояснява Зорница Стратиева от Асоциацията на парковете в България. АПБ е изискала документите по ЗДОИ и разкри факта, че одобрените ПУП-ове за периода януари 2017 - юни 2020 са 32. Според асоциацията това се случва в нарушение едновременно на няколко закона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK