Над 2 хил. хектара гори в "Рила буфер" вече са със статут на защитени от сеч

Глухарят е една от най-емблематичните птици, чиито местообитания се защитават от зоната "Рила буфер". Други видове, обитаващи тази зона, можете да видите <a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/12/06/3356879_fotogaleriia_koi_jivee_v_nai-novite_bulgarski_zoni_ot/" target="_blank">тук</a>.

© Стефан Аврамов, Българска фондация Биоразнообразие

Глухарят е една от най-емблематичните птици, чиито местообитания се защитават от зоната "Рила буфер". Други видове, обитаващи тази зона, можете да видите тук.2086,5 хектара (20 865 декара) гори в Рила са получили този месец официална защита като "гори във фаза на старост". Защитата е част от утвърден в България защитен режим за зоните от европейската мрежа "Натура 2000" и се прие благодарение на обявяването през миналата година след над 11 години закъснение на последната зона от "Натура 2000" за страната - зоната "Рила буфер".


Ниската част на Рила и буферната защита около националния парк


Двете защитени зони в ниската част на Рила за опазване на птиците и на ценни местообитания бяха окончателно утвърдени през 2019 г. Обявяването на тази двойна защита от европейската мрежа "Натура 2000" на буферната зона около национален парк "Рила" бе отлагано дълго от правителството въпреки наказателна процедура от Европейската комисия. След осъдителна присъда от Европейския съд от 2018 г. съветът по биоразнообразие към екоминистерството обсъди документите на зоната, подадени още през 2007 г. Предполага се, че основен фактор за забавянето са интересите на строителното лоби за нови лифтове и разрастване на курорта Боровец през подстъпите на Мусала и на Паничище по посока на Рилските езера. Последното се осъществи и вече води до негативи за националния парк (виж тук).


След финално решение на правителството от март 2019 г. буферните зони около националния парк (т.нар. "Рила буфер") са две - една по Директивата за опазване на птиците и една по Директивата за опазване на видовете и местообитанията. И за двете зони са били изготвени детайлни предложения от Българското дружество за защита на птиците и Националния природонаучен музей-София към Българската академия на науките още през 2007 г. Те обаче са приети едва през 2019 г., като площта на зоната за местообитанията е намалена наполовина от предлаганата от НПМ-БАН и изключва местностите Паничище, Бодрост, Трещеник и язовир "Яденица".
Ниските части на Рила са дом на редки и защитени видове - кафява мечка, глухар, врабчова кукумявка, трипръст кълвач, дива коза (повече вижте във фотогалерията на тези видове тук). По-голямата част от "Рила буфер" е заета от вековни гори от смърч, бук, ела, бял бор и бяла мура, както се вижда и от самата заповед за защитата им, като досега те не бяха забранени за сеч.


Защитата на старите гори в България


Регламентът за горите в "Натура 2000", който защитава от сеч 10% от тях, е разработен в партньорство от Асоциацията на парковете в България и Изпълнителната агенция по горите с експертизата на лесовъди от академичната общност. Картирането и предлагането на конкретни ценни гори за "гори във фаза на старост" се извършваше през последните години от множество неправителствени организации и получи официалната им защита от страна на властите през 2016 г. Тогава със заповед на Министерството на земеделието и храните 109 000 ха бяха защитени като "гори във фаза на старост", като те са само гори държавна собственост. През последната година благодарение на усилия на WWF-България този статут бе даден и на общински гори от местните власти на Ботевград, Севлиево, Кюстендил и Харманли.


Единствена по рода си в Европа, тази партньорска инициатива на неправителствени и правителствени организации за защита на горите в "Натура 2000" получи преди месец подкрепата на над 11 000 европейски граждани за престижната награда за природозащита на Европейската комисия. Повече за статута и законодателната защита на старите гори в България можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  На това бих се радвал много!!

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Симеон Сакскобургготски не харесва тази новина!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Хак да им е, на алчните самоковци. Царя разбира се, си взе своето.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Много добре!
  Дано да има ефективен контрол!

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Проблемът е, че тези гори ако не се "изважда" стария материал, той съхне и след време става лесно запалим. И по някое време Майката Природа обикновено го регулира с някой голям пожар.

  Дано не става де, че после възстановяването ще е трудно.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  В Бългрария има много фирми за лесодобив ,дето шефовите им са за затвора или разтрел ,никакви буферни зони не оправят нещата

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Сега един "случаен" пожар и отидоха защитените от сеч гори...
  В България горските са... То ако си честен горски в България или те пребиват от бой докато не "клекнеш", или те уволняват.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на Silvia Blagoeva
  Silvia Blagoeva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хайде, дано! Повече такива новини да четем!

 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  точно там ше се сече!
  нагло, по мутренски. дъйрветата даун

 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  2 хиляди хектара - защитени. Добре, а в колко хиляди хектара може да сечем здраво?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Това, че са го обявили, не значи, че ще се случи. То и по морето имаше много защитени, ама къде са сега.

 12. 12 Профил на nedevbs
  nedevbs
  Рейтинг: 12 Разстроено

  След като изсякоха всички дървета, спряха защото дървета не останаха.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Проблемът е, че тези гори ако не се "изважда" стария материал, той съхне и след време става лесно запалим. И по някое време Майката Природа обикновено го регулира с някой голям пожар.Дано не става де, че после възстановяването ще е трудно.
  —цитат от коментар 5 на realguru


  В щатите си имат горски пожарникари и те установили, че ако в дадена местност се натрупат много игличли и изсъхнали клони, то при възникване на пожар изгаря всичко, без да може да се загаси. Затова сега основната им дейност е да предизвикват малки пожари в подходящо време.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Добре че Симеон не си пада по лова като дедо си Фердинанд иначе тоя глухар от снимката можеше да украсява царската колекция от ловни трофеи на двореца в Бистрица!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Добре че Симеон не си пада по лова като дедо си Фердинанд иначе тоя глухар от снимката можеше да украсява царската колекция от ловни трофеи на двореца в Бистрица!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK