Денят на мечките и как можем да им помогнем

Когато е открито от сдружение "Балкани", мечето Митко има рана и изминава само 200 - 300 метра за денонощие, или десет пъти по-малко от нормалното, като тежи 50 кг вместо обичайните 70 кг за мече на неговата възраст

© WWF- България

Когато е открито от сдружение "Балкани", мечето Митко има рана и изминава само 200 - 300 метра за денонощие, или десет пъти по-малко от нормалното, като тежи 50 кг вместо обичайните 70 кг за мече на неговата възрастДнешният Андреевден е известен в България и като Мечкинден. По случай празника на този застрашен в България вид природозащитници напомнят за възможността гражданите да помогнат за опазването му с дарения.


От WWF - България, разказват за една от многото успешни акции за помощ на мечка от последната година, която би загинала без намесата на експерти от природозащитни организации. Става въпрос за мечето Митко, което останало без майка и ранено е доближавало плодни дръвчета в родопски села. С тегло много под нормалното и рана, която затруднявала придвижването му, то е било спасено от Сдружение за дива природа "Балкани" и е оцеляло благодарение на транспортиране със специализирана линейка на Парка за танцуващи мечки край Белица и лечение в гръцкия рехабилитационен център "Арктурос".


За предстоящите празници от WWF призовават за дарения, с които да се подкрепят експертите от академията на науките и природозащитните организации, работещи на терен за изследвания на мечките и помощ в случаите, когато е нужно. Даренията ще бъдат разпределяни от WWF, като могат да бъдат изпращани онлайн тук.


Какви са заплахите?
През последните години климатичните промени и урбанизацията водят до все по-чести срещи с мечки. Въпреки това обаче научните данни сочат, че броят на мечките намалява драстично в България - от 600 мечки през 80-те години те вече са едва 313 през 2018 г.


По-честите будни зими на мечката и близостта на селищата водят до това тя да търси храна около хората. Срещите от своя страна дават повод за повече разрешителни за отстрел. Според учени от академията на науките извън официално разрешените обаче незаконно биват убити още поне 80 мечки на година.


Според приетия от правителството План за действие за кафявата мечка, създаден от СДП "Балкани", при проблемни мечки отстрелът се предприема при законна самоотбрана, но е само крайна мярка. Това означава поява на индивид, който въпреки мерките да бъде прогонен продължава да навлиза в населените места, не изпитва страх от хората, не бяга при поява на човек, напада домашни животни, кошери или овошки в близост до урбанизирани територии. Първите действия обаче са именно мечката да бъде прогонена или преместена.


През изминалата година станаха публично известни случаи на привикване на животни към храна от близки човешки жилища и по-чести срещи с хора, които даваха основание за преместване (при случая в Сопот ) но предизвикаха призиви за разрешаване на отстрел.


Мечката е със застрашен статут в България според Червената книга. Местообитанията на вида попадат предимно в национални паркове и резервати и в зони от европейската мрежа "Натура 2000", за които има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването им е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK