Нов строеж до защитен плаж маркира поредната зима на застрояване край морето

Нов строеж до защитен плаж маркира поредната зима на застрояване край морето

© Да запазим КоралЗа пореден строеж по Черноморието сигнализираха вчера гражданите от сдружението "Да запазим Корал". Според кадри от репортаж на Би Ти Ви строежът е на емблематичното възвишение с иглолистна гора, от което се открива гледка към целия плаж "Корал".


Това е пореден строеж по морето от началото на студените месеци, след като преди дни граждани сигнализираха за почти завършен такъв край поляните на Синеморец с гледка към защитеното устие на река Велека. В последните години много емблематични места по Черноморието - Алепу, Арапя, Веселие и други, също станаха обект на застрояване с изкопи, започнати през зимата.


При нито един от тези случаи природозащитните закони и ограниченията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) за строителство в най-близките до морето имоти не успяха да спрат застрояването (виж тук). Повечето от емблематичните загубени места попадат и в национални защитени зони (Синеморец е в парк Странджа, Алепу е до едноименната защитена местност, Веселие е до природна забележителност нос Агалина) и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000".
"Корал" има и специален статут на "плаж за природосъобразен туризъм" по силата на ЗУЧК. Още само два плажа в България имат този статут - Иракли и Карадере. Според експерта по биоразнообразие Стефан Аврамов този статут обаче не дава никаква защита на трите плажа, за чието съхранение без сгради граждани се борят от години.


"И зад трите плажа има ивица плътно приватизирана земя, за която има проекти за курорти. В горите над плажовете Иракли и Карадере има и заменки, които държавата не опитва да си върне и за които след години ще отпадне забраната за застрояване. Статутът "за природосъобразен туризъм" няма да ги защити, защото тези плажове се оказват тераси към морето на частни имоти - бъдещи курорти", каза той.


При Иракли вече тече урбанизация, въпреки този статут и въпреки че плажът попада в "Натура 2000". Карадере е в очакване на нов устройствен план на община Бяла. Все още липсва и устройствен план на община Царево заради неколкократни опити на местните власти да узаконят застрояване на почти цялото Южно Черноморие и граждански протести. Без устройствен план към момента не могат да се процедират разрешени преди години строежи - което включва и Синеморец и Корал, които са в община Царево. За премахване на "препятствието", което общите устройствени планове представляват за застрояването, дори се замислят нови поправки в съвсем странични закони (виж тук).


Според Стефан Аврамов дори и наличието на дюни не защитава все още незастроените плажове. "Виждаме дюни, но в кадастъра те са частни имоти, нищо не можеш да направиш..." За нуждата от актуализация на дюните в кадастъра природозащитниците чакат отговор за покана за среща с отговорните министерства от два месеца. Липси в картите са идентифицирани досега освен за Иракли и за плажовете на Нестинарка, Приморско, Китен, Градина и Шабла.


Разрешен ли е новият строеж


Мирослава Петрова от "Да запазим Корал" разказа за "Дневник", че според техния анализ при последния строеж става въпрос за имот №21044. Справка на Тома Белев от Асоциацията на парковете в България пък показва, че този имот е частично застроен, като разрешителното за строеж е от 2014 г. и е на името на фирмата "САУТ ИНВЕСТ ГРУП".


"Дневник" не успя да се свърже с представител на община Царево, за да се уточни дали разрешителното за строеж е подновено след 2019 г. Ако не е, то не е валидно след изтичането на 5-годишния си срок.


Тъй като строежът е без обозначителна табела, предстои разследване. Сигналът на сдружение "Да запазим Корал" ще бъде подаден днес до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK