Конвенцията за биоразнообразието отново отказа да одобри магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

Конвенцията за биоразнообразието отново отказа да одобри магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

© Георги ПауновскиКомитетът на Бернската Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна е решил да продължи наблюдението върху магистрала "Струма", заедно с Европейската комисия. Това съобщават природозащитните организации, обединени в коалиция "Да спасим Кресненски пролом".


Бернската конвенция е договореност между европейските държави-членки на Съвета на Европа за опазване на дивата европейска флора и фауна и е подписана от България през 1991 г. Казусът "Кресна" се наблюдава от конвенцията от 2002 г., когато тя излезе с Препоръка 98/2002 за изключване на вариант с разширяване на пътя през дефилето и равностойно проучване на алтернативи извън него. На годишните си срещи в Страсбург през 2018 г и 2019 г Конвенцията потвърди, че очаква спазването на препоръка 98/2002 и изиска редовни доклади от българското правителство.


На вчерашното заседание комитетът на конвенцията е решил за пореден път да изпрати в България експертна мисия, която да се извърши в координация с Европейската комисия. Мисията ще анализира отново всички алтернативи за трасето на Лот 3.2. в района на пролома. През 2017 г. правителството реши частта от магистралата, която извежда трафика в посока Гърция да премине през дефилето, а опасенията на природозащитниците са, че това ще увреди местната флора и фауна. Мисията ще се проведе до март 2021 г. и ще консултира всички заинтересовани страни, включително и природозащитните организации.
Още преди година Европейската комисия констатира нарушения на европейското природозащитно законодателство, съдържащи се в апликационната форма на правителството, търсеща финансиране от Брюксел и в процедурата по оценката за въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС).


ЕК обяви още през октомври 2019 г., че трасето през пролома не е приемливо и няма да бъде финансирано и очакваше преработка на проекта. Вместо да направи това обаче, българското правителство обяви, че ще изпълни същото трасе, но с националния бюджет.


Възраженията на ЕК са за това, че се нарушават европейски директиви с проекта, според който трасето минава през защитени зони от "Натура 2000", а графикът и сумата, които прилага България, са необмислени или грешни. В писмото до българските власти от 2019г Брюксел посочи още, че одобреното с екооценка от 2017г. трасе не е идентично с това, за което преди това са одобрени и получени европейски средства за автомагистрала "Струма".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK