Младежи от "Петъци за бъдеще" призоваха за цел над 55% намаление на емисиите до 2030 г.

Според чл. 2 от <a href="https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:22016A1019(01)&from=BG" target="_blank">Парижкото споразумение</a> от 12 декември 2015 г. държавите целят ограничаване на покачването на температурата до 1.5 °C над нивата от прединдустриалния период, като се признава, че това ще доведе до значително намаляване на рисковете и въздействието на изменението на климата

© Деннис Тодоров, Петъци за бъдеще

Според чл. 2 от Парижкото споразумение от 12 декември 2015 г. държавите целят ограничаване на покачването на температурата до 1.5 °C над нивата от прединдустриалния период, като се признава, че това ще доведе до значително намаляване на рисковете и въздействието на изменението на климатаОбщо 40 плаката от младежи от различни градове бяха изпратени до София за дистанционна акция с призив за по-амбициозна цел на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. Днес българската група на глобалното движение "Петъци за бъдеще" представи плакатите пред музея "Земята и хората" с цел да не рискува здравето на участващите младежи с присъствен протест. Плакатите оформиха числото 1.5 - градусът на допустимо покачване на световната температура според Парижкото климатично споразумение.


Младежи от "Петъци за бъдеще" призоваха за цел над 55% намаление на емисиите до 2030 г.

© Мартина Карагьозова, Петъци за бъдеще


Писмо от младежи от всички страни членки ще бъде изпратено от движението, започнало от самотните протести на Грета Тунберг, в понеделник до европейските лидери, които трябва да приемат конкретна цел за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. на срещата си на 10 и 11 декември. За българските младежи от движението е важно да напомнят на премиера Бойко Борисов, който ще представи България на заседанието, че националните позиции трябва да отразяват тези на гражданското общество.
За "Дневник" Мартина Карагьозова от българската група на "Петъци за бъдеще" разказа, че акцията е част от глобалното движение, което от началото на пандемията е прекратило присъствените петъчни протести, но не е отслабнало и продължава да действа. В понеделник ще бъде публикуван и призивът на младежкото движение към европейските лидери, който е по повод както на предстоящото им заседание на 10-11 декември, така и във връзка с годишнината от подписването на Парижкото споразумение от 12 декември 2015.


Карагьозова разказа, че основното послание на глобалното движение към европейските лидери е, че целта за намаляване на емисиите към 2030 г. трябва да е повече от 55%, за да се постигне целта на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. Според научните данни, които младежите цитират, следващите десет години са от решаващо значение за това дали глобалното повишаване на температурите ще може да се ограничи "в приемливи граници, до покачване от 1.5 °C спрямо прединдустриалните им нива", каквато цел си поставят всички държави, подписали Парижкото споразумение.


За да бъде поставена амбициозната цел от 55% намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. спрямо настоящата цел на Европейския съюз от едва 40% обаче, е нужна волята на всички европейски държави. Затова младежите призовават и българския премиер към категорична позиция по темата на предстоящата среща в Брюксел.


Мартина Карагьозова смята, че България трябва да престане да се представя като "бедна и слаба държава", която избягва трудните промени, нужни за европейския преход към икономика с ниска въглеродна интензивност. "Трябва да действаме споделено и отговорно като равноправен член на Европейския съюз при определяне на целите за климата и след това с конкретно изпълнение на ангажиментите", заявява тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Тия деца от сектата на Грета ли са?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Лапенца, не се мешайте в неща, от които нищо не разбирате. Това не е като да си играеш с Барбито, доста по-сложно е.

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Абе, къде се запиля Гретето, да се пули страшно и да вика "Как смеете" т.е. " Ха сега плащайте".
  До има-няма месец девойката ще навърти 18 Лазарника.
  Ще са и официално разрешени някои забавления за възрастни, които са доста по интересни от "Петъци за бъдеще".
  Да внимава с размера на въглеродния отпечатък че от учестеното дишане и звуците на удоволствието има опасност да нарастне.

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Не мога да разбера тези защо нарочиха въглеродния диоксид, който е в основата на развитието на растенията. Направо потресаващо "зелените" за какво се борят! За по-лоша среда за живот на растенията. хахах. Горките дали го осъзнават изобщо!

 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Не мога да разбера тези защо нарочиха въглеродния диоксид, който е в основата на развитието на растенията. Направо потресаващо "зелените" за какво се борят! За по-лоша среда за живот на растенията. хахах. Горките дали го осъзнават изобщо!
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  За ПАРИ се борят, хората! За ПАРИ! Това е толкоз просто и логично!
  Въглеродния диоксид, дето споменавате, е само ПОВОД.
  А живота на растениятя им е последна грижа.
  Вие пък, все едно, че падате от небето!

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  А бащите им работят в Марица Изток. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Татко вече изръси една истина, тези момичета и момчета му приличали на комсомолците от едно време.

  И тогава партията ги е ползвала за обработка на населението по жизнени за Партията проблеми! А сега проблема е, че искат да ни товарят с данък СО2 и данък Ковид 19!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK