WWF: Горенето на биомаса не е "зелено" постижение, а вредна практика

Биоенергията формира 60% от крайната енергийна консумация в Европейския съюз. От този дял, 76% идва от дървесна и друга биомаса. В отоплителния сектор биомасата осигурява почти 90% от възобновяемата енергия.

© WWF- България

Биоенергията формира 60% от крайната енергийна консумация в Европейския съюз. От този дял, 76% идва от дървесна и друга биомаса. В отоплителния сектор биомасата осигурява почти 90% от възобновяемата енергия.WWF-България обяви днес, че започва изготвяне на анализ за устойчиво оползотворяване на биомасата в страната заради рискове от увеличено използване на дървесина за енергийни нужди. Според природозащитната организация това е неефективна практика, която е заплаха за климата и горите, както и за уязвимите местни общности, които зависят от опазването им.


Според официалната информация на Европейската комисия изгарянето на остатъчни продукти от биомаса, сред които основен източник е горската дървесина, дава 60% от "енергията от възобновяеми източници". В рамките на "Зелената сделка" на Европейския съюз и предстоящия програмен период 2021-2027г. предстои създаване на "нова система за класифициране и сертифициране на възобновяеми и нисковъглеродни горива".


Към момента, обаче, чрез изгаряне на продукти с растителен произход, от които 75% дървесина, се отчитат европейски постижения в прехода към по-екологични енергийни източници, с цел намаляване ползването на изкопаемите горива. В продължение на тази досегашна политика се съставят и национални планове за енергетиката в бъдещето в някои страни-членки, включително България, предупреждават редица анализи на дискутирания през последната година спорен проект за "Интегриран национален - план за енергетика и климат" - ИНПЕК (виж тук и тук).
Именно по повод опасността България да отчита все повече "зелена" енергия чрез изгаряне на дървесина от WWF започват анализ на практиката за "оползотворяване на биомаса" в страната. Организацията разяснява, че повишаване в дела на биоенергията в националните планове са целите за възобновяема енергия за 2020 и 2030 г. в директивите на ЕС за търговия с емисии (ETS) и за споделяне на усилията (ESD), които позволяват напредък да се отчита чрез изгаряне на тези продукти. Всъщност биомасата към момента осигурява почти 90% от възобновяемата енергия в съюза.


"Регионът на Централна и Източна Европа е под заплаха от плановете на правителствата да увеличат ползването на биомаса за топлинна и електрическа енергия, в резултат на очаквания енергиен преход, свързан с края на въглищата и постигането на по-амбициозни климатични цели за намаляване на емисиите до 2030 г. Много страни, сред които и България, все още разполагат с обширни горски територии, включително и с вековни гори, към които сега се гледа като на неразработен източник на енергия", коментира Георги Стефанов, ръководител на практика "Климат и енергетика" във WWF-България.


Тези планове за ползване на дървесина за производство на енергия се разработват на фона на все още дискутирани бъдещи европейски политики за горите и биоразнообразието, както и на мащабни усилия на институции и природозащитни организации за защита на вековните гори в България, които получиха и награда от Европейската комисия за добра практики.


Природозащитните организации "За Земята" и "Грийнпийс" от години предупреждават и за друга заплаха за природата, която произтича от стимулираното на европейско ниво изгаряне на биомаса като източник на енергия. Това е липсата на контрол върху продуктите, които се изгарят като "биомаса". В редица случаи разследвания за изгаряне на отпадък в топлоцентралите откриват, че то става с разрешителни за "оползотворяване на биомаса", като енергиен източник, помагащ за намаляване ползването на въглища.


Последният такъв случай беше решението от юли на Върховния административен съд да остави в сила разрешителното ТЕЦ Брикел да ползва като гориво "биомаса, RDF и/или нефтошисти", при което отпадъкът RDF и растителният отпадък се приемат като еднакво "екологични". За тях топлоцентралите не плащат разходи за квоти, а получават поощрения за "зелена енергия".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK