Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


Гражданската група "Термално-нормално" протестира вчера с акция пред изоставената сграда на банята на "Овча купел" срещу плановете на общината да ремонтира сградата, за да я предостави за научни изследвания. Архитектите, които бяха основни инициатори на гражданските протести срещу опита и сградата на Централната баня на София да бъде превърната в музей и зали за събития, показаха в акцията си, че превръщането на емблематичната баня на Овча купел в поредна сграда на Софийския университет ще бъде престъпление.


От 2016г. този проект се развива, като през 2017г. сградата на банята, която е обект на културното наследство, е подарена от правителството на Столичната община, за да се използва за проекта. Същата година проектът за развитие на наука в банята е един от малкото, получили финансиране по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" - в размер на близо 30 млн. лева. Документацията на проекта не е публикувана и достъп до нея няма, но от интервюта на участници в консорциума става ясно, че се планира сградата да се ползва за литературни четения, дигитализация на архиви и сензорни технологии от различни звена на академията на науките и Софийския университет, както и от Националната спортна академия. Ще се предлагат и услуги с ползване на минерална вода и спа процедури, но като странични функции на сградата, която ще бъде отсега нататък не баня, а "център за върхови постижения".


Повече за казуса очаквайте в предстоящ репортаж на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK