Пореден строеж на ръба на морето - този път на Китен

Пореден строеж на ръба на морето - този път на Китен

© bTV Media GroupМножество медии съобщиха през последните дни за нов крайморски строеж, като този път той е в рамките на урбанизирана територия - Китен. Според информация от варненската мрежа на националното радио, строежът не попада в най-близките до морето зони "А" и "Б", за които Законът за устройство на Черноморското крайбрежие предвижда ограничения на строителството. Единственото нарушение е, че той частично е навлязъл в общински имоти, заради което ще се наложи само да възстанови отнетите площи.


Въпреки че репортажите ясно показват, че строежът е надвиснал над морето, зоните "А" и "Б", които са най-близките до морето, не важат за него, защото осигуряват защита срещу строежи само извън населените места. За конкретния строеж по проект се очаква под него да се "построи" и бъдеща обществена алея, според коментар на заместник - кмета на Китен Петко Гечев. Според изказвания на граждани пред телевизия Би Ти Ви строителят не само е започнал строеж на разрешената му частна сграда, но е сринал 15-20 м от брега, за да си осигури достъп до морето.


Не са установени нарушения на законите, които да спрат строителството. Заради скандалните случаи през годината на строежи в национални защитени местности и защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Алепу (хотелски строеж под предлог за укрепване на брега) и над устието на Велека край Синеморец (32 разрешени строежа за единични вили в земеделски земи в защитени зони) граждани проведоха няколко пъти протести в над 15 града, като се позоваха на незаконни екооценки и липсващи общински устройствени планове.
Парламентарното мнозинство на ГЕРБ обеща мораториум на строежите по морския бряг, докато не се изчистят законовите условия и не се проведат качествени оценки за въздействието върху околната среда. Въпреки това, строежите и в природните местности, и в урбанизираните територии продължават, а проверките не установяват причина да ги спрат.


На този фон, последните обявени от Европейската комисия наказателни процедури от 3 декември включваха ново предупреждение към България за качествени екооценки. То отново напомня на държавата, че когато оценява дали един инвестиционен проект ще увреди природата, правителството трябва да вземе предвид и "кумулативния ефект" - тоест, не само дали 1 хипотетичен бъдещ хотел ще унищожи защитена зона, но дали и този 1 хотел, добавен към вече одобрени 10 проекта за други единични хотели, няма като краен резултат да доведе не до построяване на 1 сграда, а до застрояване на цялата местност, с което да се прогонят и унищожат ценни видове и местообитания, които Брюксел защитева чрез директивите за "Натура 2000". Липсата на оценка на този кумулативен ефект от натрупването на инвестиционни проекти в съседство и приемането на проекти като единични е сигнализирано като проблем от Брюксел още през 2018г, а сега на България е даден 2-месечен срок за решаването на проблема, преди наказателната процедура да премине към дело пред Съда на ЕС.


"В зоните по "Натура 2000" могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта на зоните. В България кумулативното въздействие от съществуващи и одобрени планове и проекти в зони по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид при оценяването на въздействието на нови планове и проекти. Вследствие на това е разрешено извършването на множество промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на целите за опазване на природата," напомня еврокомисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Частна собственост ! Вие гледайте държавната и какво се прави с нея !

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Строеж или подпорна стена? Нали ще има под него алея - трябва да се обезопаси! А иначе времето е идеално рано се мръква, късно се съмва, хладно е и до тъмно поне 2-3 бетоновоза може да се опраскат.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Моля, оправете заглавието.
  В Китен а не НА Китен

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU Fighter":

  Според чл.18, ал.1 от Конституцията, подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост. Още с Решение №19 от 1993 г. Конституционният съд е разяснил, че поради важността, която имат тези обекти, те могат да принадлежат само на държавата, поради което върху нея тежи конституционното задължение да не ги отчуждава.
  Този направо е заграбил земята до самото море.

 5. 5 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Частен строеж на брега на морето не попада в зона А и зона Б?

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Въпреки че репортажите ясно показват, че строежът е надвиснал над морето, по проект се очаква под него да се "построи" и бъдеща обществена алея, според коментар на заместник - кмета на Китен Петко Гечев.

  Кое ли партийно говедо се е облагодетелствало? А зам-кмета дава ли си сметка какви глупости дрънка ?

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Поредната подпорна стена....после да не се чудят, че нормалните българи не исат на нашето море.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Весело

  Скоро ще станем "Страната на подпорните стени"

 9. 9 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 117 Любопитно

  Ето нещо , за което затворите ще са точното място за точните хора.....

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Поредна брутална ПРАСЕЩИНА!!!

 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  ГЕРБ са обещали мораториум на строителството по морето и плаанините, но по-важно им е обещанието към физологичните отпадъци като този дерибей в Китен, да унищожат Българската природа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":

  Е, то е ясно "Кое ли партийно говедо се е облагодетелствало?" или поне си е закупило разрешение да строи...
  Кога ли през изминалите 20-ина години управляващите са се съобразявали с върховенството на закона?
  Интересен текст по темата, според мене:
  https://clubz.bg/107905-razreshitelno_za_stroej_izdava_majka_ti_nadzor_e_jena_ti_ili_kak_e_tezi_dni_po_moreto

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Щеше да е хубаво местенце човек да си купи нещо на последният етаж над морето.
  Ама язък, в циганията Китен!

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Поредната дописка оплюваща родното Черноморие!
  Не мога да разбера с каква цел се храчи по нашето Черноморие?! Наистина не мога.

 15. 15 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това, е подпорна стена бре.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 16. 16 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Очевидно си лично заитересуван нашето Черноморие да се превърне в кочина, щом не виждаш реалностите.

  CONTADOR GRATUITO!
 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Алчността е пряко свързана със глупостта, всяка буря ще му мие прозорците
  докато накрая ще се срине във водата !!!

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Весело

  Не знаех , че моретата имат ръбове. Аз си мислех , че има брегове.

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Доброволно няма да спрем, да превръщаме всичко в руска кочина.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#16] от "г-н Думанов":

  Когато си застрояваме имотите в София, това е нормално, ако някой от Царево или Китен си застроява имота, това е кочина!? Що за логика?

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#16] от "г-н Думанов":

  Когато си застрояваме имотите в София, това е нормално, ако някой от Царево или Китен си застроява имота, това е кочина!? Що за логика?

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Мноооого нагли са ГРОБ. Как се лъжат хората и гласуват за тях, не знам? А то впрочем, който и да дойде на власт, започва да краде и взима комисионни.
  Китайците най-добре се справят с проблема. Преди време обесиха няколко висши служители, така трябва и тук да стане. Или поне да висят на някой стълб с главата надолу и хората свободно да могат да ги наплюят.... нещо такова ми се върти в главата.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Доброволно няма да спрем, да превръщаме всичко в руска кочина.
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  -----------

  аз мисля, че кочината е западен патент, не руски. По бай Тошово време нямаше такива презастроявания по морето и почти всички ходеха на почивки. Сега ходят много от младите хора, от пенсионерите - почти никой.
  Нашия квартал в София беше с широки улици, големи междублокови пространства, сега "демократично" се застроиха всички междублокови пространства с цел максимална печалба.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#21] от "svoboden":

  Няма логика. В София нещата отдавна са излезли от всякакъв контрол - рушат се сгради със символно, културно значение; застрояват се паркове и градинки, зелени площи; на места, кодето са се намирали къщи за една-две фамилии се издигат сгради за по една селска махала или направо малко село. Тези, които ги купуват изобщо не си дават сметка, какво купуват и къде отиват. Поради тази причина за болишноството новодомци София си остава стоянка за нощуване и битово пребиваване. Така, че София е също е кочина и новостройките с нищо не подобравят това положение, колкото и да се говори за просперитет и бизнес. Но, ако приемем, че това е донякъде нормално за мегаполиса, то това не означава, че в или покрай черноморските градове и курорти трябва да се появяват бетонни комплекси като в Люлин, Дружба, Младост и т.н. Традицонно се прескачат правилата за строежи в близост до бреговата ивица и всичко се осира без предваллително оформена инфраструктура. Със същия абломб, защо плюем Черноморието сега, след това ще ни питате, ама защо не искате да почивате при нас? Как може такова нещо?! Вие, българи ли сте, какви сте? Отговърт е, че нормалния човек не иска от бетонната джунгла, където работи да скочи в друга такава и да се води, че почива.

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  'Кочината' я започна народната власт като иззе земята на хората (който има земя, контролира живота си) и ги засели в панелни общежития за да работят в измислената индустрия.

  Сравнението е елементарно - като се движиш на запад от Калотина виждаш в какви селца и градчета си живеят и сега гадните капиталисти, дето не са имали късмета народната власт да им подрежда живота.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  В Гърция ходил ли си? Някакви разлики да виждаш. Има ли това връзка са окупацията на България от руснаците?

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  В България туризмът е в карантина, но не и сторителството и строителите!

 28. 28 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Разстроено

  Кое ли партийно говедо се е облагодетелствало? А зам-кмета дава ли си сметка какви глупости дрънка ?
  —цитат от коментар 6 на koko65bg


  Зам кметът не му пука - има си и чадър, и работодател. Контролните органи няма да си причинят обективна проверка, защото работодателят е същия...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Разстроено

  Алчността "убива" нашето Черноморие!

 30. 30 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Моля, оправете заглавието.В Китен а не НА Китен
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  На Китен, под Китен ...

  Депресиращо е да видиш, че неграмотни калинки има и в частните медии.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#29] от "bat_plamen":

  Абе само с алчност не става и простотия си трябва.

 32. 32 Профил на aleksat
  aleksat
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Уроди,на вас не ви ли е ясно,че прането на пари е с начало и край.А природата която крадете се възстановява с векове.Тази природа ще ви го върне,но с това връщане ще си отидат и напълно невинни хора.Ама какво ли ви пука на дебелите задници.

 33. 33 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Частната собственост е неприкосновена ! Няма никакво престъпление, нито нарушение !

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Корумпирана власт - оставка!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не се чудят ;)

  Строят магистрали до подпорни стени.
  Строят и потоци през транзитни тръби.
  От Украйна... през Русия, Черно море и Турция...
  за бенефициент Сърбия.

  Русия, Черно море, Турция, България и Македония... да имат да вземат.
  Така са си послали

  До коментар [#7] от "olimpipanov":

  Поредната подпорна стена....после да не се чудят,
  че нормалните българи не исат на нашето море.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK