Граждани дадоха на екоминистерството аргументи да спре строежите край Синеморец

Строежите на брега се реализират с разрешителни от 2006г., които са с изтекла давност, а общинският устройствен план и планът за управление на парк "Странджа" все още не са приети.

© Васил Гюров, Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!

Строежите на брега се реализират с разрешителни от 2006г., които са с изтекла давност, а общинският устройствен план и планът за управление на парк "Странджа" все още не са приети.В понеделник в екоминистерството се е състояла среща с граждани, които са поискали спиране на строежите на брега край Синеморец. Това съобщи природозащитната инициатива "Зелени закони", чиито представители също е участвала в срещата.


Казусът


Срещата е поискана от гражданите заради строежа в местността "Поляните", който бе временно спрян през лятото, но вече е на три етажа, въпреки проекта за двуетажна постройка. Той се намира в природен парк "Странджа", която е част от две зони от "Натура 2000", напомнят от "Зелени закони".


В съседство община Царево е одобрила 32 подробни устройствени планове (ПУП) за ново строителство и се предвижда цял нов квартал. При приемането на парче на отделни ПУП-ове, при условие на липса на общ устройствен план на общината не е отчетен кумулативният ефект върху загубата на биоразнообразие и безценна природа. Този порок на българските екооценки е обект и на наказателна процедура от Европейската комисия (виж тук).
В момента се прилагат стари подробни устройствени планове без общински устройствен план, тъй като през пролетта над 1100 души подадоха официални становища срещу проект, разрешаващ застрояването на община Царево (повече четете тук). Според данни, получени от Асоциацията на парковете в България по реда на Закона за достъп до обществена информация, обаче, тези 32 подробни устройствени плана за строежи край Синеморец са с разрешителни от 2006 г, които са били валидни до 2012 г.


Исканията


В срещата си с директора на Националната служба за защита на природата към екоминистерството гражданите са поискали тя да се намеси за спирането на строежите, тъй като според Закона за биологичното разнообразие Министърът на околната среда и водите има право "да спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон". ЗБР урежда управлението на зоните от "Натура 2000" в България, а такива са и двете зони под името "Странджа" - една за опазване на дивите птици и една за редки за Европа видове и местообитания.


Гражданите са напомнили в срещата също, че методическите указания на екоминистерството от 31.03.2014г. допускат реализирането на инвестиционни намерения във основа на ПУП, одобрен до 07.02.2014г. Те трябва да бъдат отменени, за да не бъдат реализирани подробни планове, докато не се приеме общият устройствен план на община Царево.


Докато се уредят пропуските в опазването на природния парк и защитените зони край Странджа заради липсващите общински устройствен план и план за управление на самия парк, обаче, ще мине много време. Дотогава гражданите апелират за незабавно спиране на вече започналите строежи със заповед за налагане на принудителна административна мярка по Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии, приложими за границите на Природен парк "Странджа".


При изказани възражения от участниците от екоминистерството за това, че строежът е в правомощията на общинските власти, гражданите напомнят, че той е разположен в земеделска земя извън урбанизираната зона. Представителите на правителството са заявили, че ще продължават да наблюдават случая, според разказа за срещата на Марта Георгиева, столичен общински съветник от "Демократична България", която е и инициатор на подписка на над 5000 гражданина, които поискаха от премиера забрана на строежите на брега край Синеморец.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Когато държавата е функция на престъпни корпоративни интереси, хората понасят всичко на свой собствен гръб ! Жалка работа !

 2. 1 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 937 Весело

  надявам се свлачища да решат проблемите на гражданите

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Браво на тези граждани!!!
  На бруталните прасещини по морето /и не само там/ трябва да се сложи край!

 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Какви аргументи, какви пет лева? Мафиота си е платил подкупа, ако рече хотел и отгоре на парламента ще си построи!

 5. 5 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Представителите на правителството са заявили, че ще продължават да наблюдават случая..."
  Те ще го наблюдават, но няма да вземат мерки, така че всичко остава като нивото на река Дунав - "без изменение". Старата поговорка, че кучето си лае, но керванът върви е в пълна сила, за наше съжаление.

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#4] от "shisharko":

  А ти нямаш участие, само гледаш нали ? :))) Няма страшно, като дойдат в твойта къща и аз само ще гледам :)))

  Помагам само на хора, не на овце и добитък :)) Даже предпочитам да помогна на мафиота, пред това да помогна на овца, защото дори да е лош човек, поне е заел човешка позиция в живота и прави нещо с него :))) Даже доста лоши поне ми казват в очите че са лоши и че не ми мислят доброто, пък вие идвате любезни и добри и при първата възможност забивате ножа в гърба :))

  Проблема не са лошите хора, проблема са овцете, дето само гледат как лошите им взимат нещата и ги бръснат :)) Това е :)) Елементарно е :))


  Тези граждани, които са застанали да запазят малкото природа, която не е превърната в обор, това са хора драги овце, вие не сте :)) Вие.. Ако изчезнете утре, никои няма да забележи, просто съществуващи, оцеляващи :))) Нали знаете как като има мишки някъде не ги виждате, на и вие, движите се по ъглите на къщата наречена земя и ви е страх да не ви види живота :))) Направете нещо в живота си поне веднъж. Ако сте толкова безполезни поне засадете едно дръвче, не е трудно и не отнема много време :)) Но и дотолкова не ставате :)) Ама сте загрижени в интернет иначе :)))

 7. 7 Профил на czo19392695
  czo19392695
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Една откачалка, която цялото село мрази се прави на интересна, защото преди двадесет години си продаде евтино бостана в поляните и сега кръв пикае от злоба

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Гневно

  И какво, да не би чиновниците от министерството да не знаят фактите? Кучетата си лаят, чекмеджетата се пълнят...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Синеморец е последното място по българската късичка брегова ивица, което все още може да бъде спасено от бетона.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Защо все граждани да вършат работата на министерствата

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ново черноморско огнище на корупцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Има хора, които най-мразят комшиите им да си купят нещо, не дай си боже да си строят нова къща. Веднага се пише донос!

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Единственото спасение е пълен бойкот на мутро-, бетоно-, лайно-морието. Ей ги къде са Гърция и Турция. Но факт е, че има достатъчно тъпи хора които ходят да пълнят гушите на мутрите докато те ги оправят с 200-300.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на edh00562895
  edh00562895
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  Защо мислиш така? Нещата са глобални! В Гърция половината острови са на амрикански олигарси другата половина на европейски олигарси! В България над синеморец се веят разни флагове различни от националния! Мутърщината е само за прикритие!

 15. 15 Профил на yem06536671
  yem06536671
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Голямо Лапане пада в Царево[email protected]

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  В България всеки ден се убеждаваме, че тука е един разграден двор.

 17. 17 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 100 Весело

  Абе да питам, в тоя ред на мисли съиздателят събори ли си оградата на Буджака?
  Запълни ли дупката за басейна с пръст?

 18. 18 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Една откачалка, която цялото село мрази се прави на интересна, защото преди двадесет години си продаде евтино бостана в поляните и сега кръв пикае от злоба
  —цитат от коментар 7 на czo19392695


  Това основание ли е за незаконно строителство, корупция и триумф на мафиотската държава?

 19. 19 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  властта толкова се е ояла вече, че дори не си прави труда да измисля някакви по-рафинирани обяснения, ами ще "наблюдава"...
  наблюдава резултатите от превземането на държавата от ОПГ-та по високите етажи...

 20. 20 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  абе бай Тиквун пак ли прави къщичка за птици ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 21. 21 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#4] от "shisharko":

  ами кво да прави, има пари за пране човека, а не сливи за смет !
  и бай Тиквоний заработва убавааа комисионна (в кеша и пендарите е истината!)

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  властта толкова се е ояла вече, че дори не си прави труда да измисля някакви по-рафинирани обяснения, ами ще "наблюдава"...наблюдава резултатите от превземането на държавата от ОПГ-та по високите етажи...
  —цитат от коментар 19 на debruckere


  Да говориш, че властта се е ояла и т.н., при условие, че ВАШАТА ВЛАСТ РАЗДАДЕ ЧЕРНОМОРИЕТО НА МУТРИТЕ, е просто смешно! Айде у най-лево!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Много пари за пране има в тази държава, ей!

 24. 24 Профил на Петър Рударски
  Петър Рударски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "shisharko":А ти нямаш участие, само гледаш нали ? :))) Няма страшно, като дойдат в твойта къща и аз само ще гледам :)))Помагам само на хора, не на овце и добитък :)) Даже предпочитам да помогна на мафиота, пред това да помогна на овца, защото дори да е лош човек, поне е заел човешка позиция в живота и прави нещо с него :))) Даже доста лоши поне ми казват в очите че са лоши и че не ми мислят доброто, пък вие идвате любезни и добри и при първата възможност забивате ножа в гърба :)) Проблема не са лошите хора, проблема са овцете, дето само гледат как лошите им взимат нещата и ги бръснат :)) Това е :)) Елементарно е :))Тези граждани, които са застанали да запазят малкото природа, която не е превърната в обор, това са хора драги овце, вие не сте :)) Вие.. Ако изчезнете утре, никои няма да забележи, просто съществуващи, оцеляващи :))) Нали знаете как като има мишки някъде не ги виждате, на и вие, движите се по ъглите на къщата наречена земя и ви е страх да не ви види живота :))) Направете нещо в живота си поне веднъж. Ако сте толкова безполезни поне засадете едно дръвче, не е трудно и не отнема много време :)) Но и дотолкова не ставате :)) Ама сте загрижени в интернет иначе :)))
  —цитат от коментар 6 на Ramon Asvalda


  :)) :))) :)))) Добре, вълчо:)))

 25. 25 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 635 Неутрално

  А на бой Ахмед сараите кога ще бутат?
  А "подпорната стена"?
  Ако тези незаконни обекти се разрушат, просто други доста ще се замислят преди да започнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK