Една година след ареста на Нено Димов - по-добре ли е природата днес

Една година след ареста на Нено Димов - по-добре ли е природата днес

© Велко АнгеловСмяната на министър не означава промяна, ако няма промяна в политиките и визията за управление на сектора. Понякога тя се случва и не заради създадени проблеми и лошо управление, а по някакви други причини. Примерът с бившия министър на околната среда и водите Нено Димов е точно такъв. Година след неговото показно отстраняване от постта - нито необходимостта от приложената мярка срещу него е доказана, нито опазването на околната среда и други ресорни проблеми са решени (но и профилът на наследника му - бивш ревизор без особени политически постижения Емил Димитров - не предполага това, а той често се оплаква, че иска да се откаже от поста).


Не просто оставка


След задържане пред телевизионните камери на 9 януари 2020г, три месеца в ареста и още половин година под домашен арест, от 9 септември, Нено Димов е освободен срещу подписка. Една година по-късно прокуратурата все още разследва повдигнатите обвинения и няма яснота кога и дали въобще ще бъде заведено дело.


Пресслужбата на специализираната прокуратура уточни за "Дневник", че обвинение е повдигнато само за безстопанственост заради водната криза в Перник, но разследването срещу Димов за концесията на ски зона "Банско" не е довело до обвинения. Дори и за отклоняването на вода от язовир "Студена" в условията на суша и последвалия 7-месечен режим на водата в областния град засега няма официално внесен в съда обвинителен акт.
Адвокатът на Димов Ина Лулчева, потърсена от "Дневник", заяви, че няма никакви новини и не очаква скорошно завършване на продължаващото вече година разследване, както и че няма информация за обвиненията, върху които прокуратурата работи.


Каква е равносметката след една от първите показни акции на главния прокурор Иван Гешев?


Три месеца арест биха могли да донесат удовлетворение на недоволните от управлението на Димов. Но три месеца арест без съдебно дело биха могли и да означават дело на Димов срещу прокуратурата по силата на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди - и евентуално обезщетение след години заради необоснован арест, платено отново от гражданите, ощетени от политиката на бившия министър.


И под управлението на Гешев, прокуратурата показва, че не отговаря на въпроси и предоставя информация, когато бъде питана, а изпуска или разпространява информация, когато е удобно за нейните цели. Арестът на Димов е любим пример на главния прокурор когато трябва да отчита какво е свършил, за да твърди, че недосегаеми няма и това важи и за представители на властта. И досега не е официално изяснено знаел ли е премиерът Борисов за тази акция или не.


Година по-късно акцията може да бъде определена като прокурорски ПР.


Дали в дългосрочен план този показен арест бе добър за природата?


Недоволните от мандата на Димов като екоминистър приеха ареста и последвалата оставка като шанс за по-добро управление на ресурсите на околната среда и водите. Но наследникът на Нено Димов на поста Емил Димитров-Ревизоро беше номиниран от същата коалиционна сила ("Обединени патриоти"), без познания в областта на природните ресурси, но и с карт-бланш за евентуални промени.


Основните "грехове" на Димов към природата бяха свързвани с приоритизиране на бизнес интереси над изискванията за опазване на околната среда. Всъщност, и темите на прокурорските разследвания - казусите с безводието в Перник и разрастването на ски зона "Банско" извън определените ѝ граници в концесионния договор - са сред примерите за това приоритизиране.


Какво се случи с емблематичните казуси от наследството на Димов за една година:


- Пирин: Димов внесе скандалното решение на Министерския съвет да измени Плана за управление на националния парк Пирин извън редовната процедура по актуализация, която беше оспорвана в съда заради липса на екологична оценка. Впоследствие съдът се разпореди, че това постановление, предложено от Димов, е незаконно. Димов беше и инициатор на преговори за изменение на концесията за ски зона Банско, с които правителството да узакони нарушения на концесионера.


През февруари 2020г. новоназначеният министър Емил Димитров-Ревизоро заяви, че ще се заеме с казуса, като таксата за концесията на ски зоната в Банско трябва да се преизчисли, а договорът с концесионера "Юлен" ще се приведе в съответствие или ще се прекрати. И до днес няма министерско решение на разрастването на ски зоната извън концесионната площ. За сметка на това, съдът окончателно попари опитите за ново разрастване, което да бъде разрешено с промени в плана за управление на националния парк без екооценка с окончателно решение от 29 април 2020г.


- Витоша: В най-стария парк на Балканите продължава да има бизнес интереси, които искат да увеличат ски пистите в него, въпреки че и досега съществуващите не се стопанисват. Димов бе предложил изключване на територии от парка. През последната година въпреки нови искания за промяна на плана за управление на парка, експерти успяха да убедят властите, че сегашният план за управление не пречи за обновяването и поддържането на лифтовете и съоръженията за ски. Това всъщност е и изрично указано от чл. 66 и чл. 106 на настоящия план.


На цитираната среща по темата министър Димитров остави директорът на "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров да пледира за нуждата от отслабване на защитата на Витоша. След ясно заявената позиция от всички останали администрации за това, че планът на парка не пречи за обновяването на лифтовете, екоминистърът е дал знак на Калугеров да отстъпи и да приеме общото мнение.


- Кресна: с приемане на доклад по оценка на въздействието върху околната среда за магистрала "Струма", според който строежът може да мине през Кресненското дефиле, екоминистерството застрашава ключова защитена зона от "Натура 2000", рискува загуба на европейското финансиране за магистралата и забавя с още десетилетие проекта. Това беше казус, който Димов премълчаваше и който се задълбочи и при настоящия екоминистър Емил Димитров.


Екоминистерството мълчи по темата от 2017г. насам, когато прие екооценка, позволяваща частично трасето да премине през защитената зона - въпреки че еврофинансирането е дадено въз основа на екооценка от 2008г, изискваща автомагистралата да ползва тунел или обход извън нея. През 2020г. автомагистрала "Струма" за правителствената политика е единствено инфраструктурен казус в правомощията на Агенция "Пътна инфраструктура". При дебатите пред съвета на Конвенцията по биоразнообразието властта е представена от Малина Крумова от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която пледира за магистрала през дефилето, въпреки европейските изисквания. Към момента държавата не е спряла увреждащия дефилето проект. Вече е избран и изпълнителят - обединение, в което влиза "Главболгарстрой".


- "Натура 2000" продължава да е под заплаха и след Нено Димов: Брюксел задълбочи критиките си по наказателните процедури за липса на ясни заповеди за опазване на над 200 от европейските защитени зони и за некачествени екооценки, които не отчитат кумулативния ефект от множество малки проекти в една и съща зона. И двете наказателни процедури текат от над две години и при липса на напредък на България се очакват дела в Съда на Европа.


През мандата на Емил Димитров досега бяха предприети опити за обявяване на защитните заповеди на част от зоните, но нямаше никакъв опит за подобряване на екооценките. И към момента малки строежи се отчитат като нямащи отрицателно въздействие върху природата, въпреки сътрупавнето на едно място на множество такива в защитени зони - както са например предстоящите 32 нови строежа в парк "Странджа" до Синеморец, от които към момента е започнат един, до вече изоставени по-ранни строежи.


- Законът за биологичното разнообразие: Промени, инициирани от Димов с цел отпадане на част от защитата за европейската мрежа в България бяха отново внесени в парламента, този път от наследника му Емил Димитров-Ревизоро. "Аз съм диалогичен, какъвто закон са ми дали, такъв ще изпълнявам," заявява Димитров по повод закона, като го мотивира с възможна наказателна процедура, каквато обаче няма.


След възражения от академични и граждански организации и улични протести в над 15 града, мнозинството спря разглеждането на проекта и обеща мораториум за строителството в зоните от "Натура 2000" край Черноморието. Това не означава, че проектът е окончателно оттеглен. А строителството край морето продължава, като вече достигна Природен парк "Странджа", който е и защитен - на хартия - от две едноименни зони от европейската мрежа "Натура 2000".


- Водната криза: Перник остана на воден режим до юли 2020г. Независимо от обвиненията срещу Димов и милионите, инвестирани в алтернативен водопровод към града. След това се оказа, че продължават проблемите в стопанисването на язовирите и ползването им за индустриални цели, въпреки недостига.


Въпреки ясните сигнали за засушаване и през 2020г. екоминистерството, ръководено от Димитров, не успя да спази изискването на закона за водите за приоритет на водата за граждани пред ползването за промишленост и напояване. Водни режими имаше освен в Перник и в Омуртаг, Шумен, великотърновско, благоевградски села от община Струмяни. Добруджанските земеделци пострадаха от лоша реколта заради липса на вода, а заплаха от воден режим бе обявена за областите на Бургас и Варна. Емил Димитров обвини за това министерството на земеделието и министерството на регионалното развитие, като променяше позициите си за това дали има криза или не след разговори с министър-председателя Борисов.


Смяната на Димов от Димитров показа, че политиката правителството (формално предоставена на "Обединените патриоти") продължава без категорични промени. Показната атака срещу Димов засега не е довела до дело, което да покаже независимост от властта и професионализъм на прокуратурата. Може би не особено оптимистични заключения за управлението на природата и за справедливостта на правораздаването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK