Морето отнесе част от плажа на Созопол, изкопан по-рано тази зима

Морето отнесе част от плажа на Созопол, изкопан по-рано тази зима

© морски плаж Созопол-централенМорето е отнесло част от пясъчната ивица на Созопол след проливните валежи от последните дни. Това показват фотографии, разпространени до медиите от концесионера на централния плаж на града.


Според съобщението на фирмата това бедствие е нямало да има такива последици "ако имаше предпазни пясъчни диги". Фирмата е поискала информация от отговорните институции и възможни нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на град Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.


След медийните съобщения вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова нареди да се провери състоянието на двата созополски плажа - централния и Харманите. Ще бъде установено какви са щетите на плажа и на разположените на него преместваеми обекти. В началото на май ще има нова инспекция, която да установи дали е възстановен напълно плажът в границите от предходния летен сезон.
Ежегодно граждани протестират срещу практиката на концесионера на созополския плаж да изкопава част от пясъка през зимата за защитни валове. Преди месец той бе глобен за поредния случай със 7 хил. лева.


Строежът на пясъчни диги е регулярна практика на концесионерите на плажовете през зимата, за да защитят от нахлуване на морските вълни своите "временни" постройки. Също както и изравняването на пясъка с тежка техника през лятото, обаче, често тези дейности увреждат дюни (виж тук). Такова увреждане подлежи на наказания по силата на Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Ако обаче разораваните дюни са само "зараждащи се", не са включени в правителствените карти или не попадат в защитена зона от "Натура 2000" или защитена местност, на практика контрол над увреждането им няма (виж например тук).


Когато отнемането на пясък от плажовете не засяга картирани дюни, то не нарушава ЗБР и ЗУЧК. Изкопни работи в морската акватория представляват нарушение на Закона за водите, но граничната периодично заливана линия не винаги се идентифицира като такава. Изкопаването е нарушение според бившия министър на туризма Николина Ангелкова и когато е изземан неправомерно на пясък.


В много от случаите изкопаният пясък бива струпван за защита през зимата на "преместваеми" заведения, без да има увреждане на дюни, навлизане в акваторията или изнасяне на пясък извън плажа. И докато законът не спира такова изравяне, изтънелият плажен слой постепенно бива напълно унищожаван и свръхексплоатираният морски пясък изчезва.


Проверка на Басейнова дирекция "Черноморски регион" от миналата години показа, че пясъчни диги са изградени по цялото Черноморие, а на места и по протежение на целите плажни ивици. Такива "защитни" стени от изровен пясък са били установени на 5 плажа край Варна - на градския плаж "Рапонги", пред хотелите "Азалия", "Астор Гардън" и във ваканционния комплекс "Слънчев ден" в курорта "Св. Св. Константин и Елена", пред т.нар. фитнес на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки на централния плаж "Кабакум, както и по цялото протежение на плажната ивица в курорта Златни пясъци. Няколко диги са изградени и на централния плаж в с. Кранево. Край плаж Академика в Равда е била установена дига с дължина около 150 метра и височина 3-3.5 м. Пясъчни диги са били открити и на територията на община Несебър по протежение на цялата плажна ивица в курорта Слънчев бряг, както на два от плажовете в Поморие и на плажа в защитената местност "Икантълъка" край Каварна.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Морето все по-често ще отнася цели хотели. Такава им съдбата на черноморските курорти, които строят къща до къща и то грамадни.

 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Погледнах Италия, запазени малки вилички и то разпръснати на разстояния от по на 2км.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Любопитно

  От дописката не ми стана всно:
  1. Тези диги от пясък, които изграждат наемателите на плажовете, имат ли наистина защитна функция?
  2. Тези диги увреждат ли по някакъв начин плажа.
  3. Ако дигите наистина имат защитна функция но наемателите биват глобявани заради хатъра на кресливи организации, някой ще си признае ли и ще се извини ли, че не е бил прав?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бланш":

  Това какво общо има със созполският плаж?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1262 Весело

  подсещам мутрите - ако имаше повече заведения и бетон, нямаше да отнесе пясъка, вижда се на снимката.

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  1. Да
  2. Да
  3. Не!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Не мога да разбера, какво пречат дигите и как точно се "уврежда" пясъка, като се натрупа от една точка в друга?!? Това само умнокрасива мисъл може да го измисли! За протокола, плажовете НЕ са дюни, нито някога са били. Ако бяха дюни нямаше да може да си разпъваме хавлиите според новия ни идиотски закон. Няма да споменаваме, че дюните са едни елементарни пясъчни образувания, които не виждам от какво точно трябва да бъдат защитавани, освен от строителство! Нищо друго не може да ги "увреди"!
  Диги се правят, не защото така им харесва, а защото са НЕОБХОДИМИ. Правили са се винаги, от много, много години. Още по-комунизЪма ги правеха всяка зима! Като ледам няма му нищо на пясъка! ама съвсем нищо!

 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бланш":

  Погледнах Италия, запазени малки вилички и то разпръснати на разстояния от по на 2км.
  —цитат от коментар 2 на Бланш


  Хайде сега им погледнете и "плажовете" и тогава разсъждавайте. После погледнете Лидо Ди Езо, малко по-на изток от Венеция и вижте там какъв е плажа и какви "малки" вилички са настроили!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Сечета, променят корита заради баластра, копаят морето, задлачват дерета - все някога всички тия действия ще имат своето природно противодействие. И резултатите вече са видими.

 10. 10 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  Интересно защо тогава в Гърция навсякъде по плажовете има такива диги наесен. А тази година в края на май понеже им закъсня сезона и навсякъде по плажовете имаше тежки машини, които заравняваха и оправяха плажовете. И никой не им правеше забележка. Глупави ли са гърците, как може като тук да не вдигат вой по небесата за такива работи ?

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":


  От дописката не ми стана всно:1. Тези диги от пясък, които изграждат наемателите на плажовете, имат ли наистина защитна функция?2. Тези диги увреждат ли по някакъв начин плажа.3. Ако дигите наистина имат защитна функция но наемателите биват глобявани заради хатъра на кресливи организации, някой ще си признае ли и ще се извини ли, че не е бил прав?
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Да, дигите са необходими и имат защитна функция, иначе нямаше да се правят от много, много години!
  Не, плажа е от пясък, който не може да бъде увреден от преместването му!
  Не, никой няма да си признае, че мрънка без причина, само за да се чувства важен и умен, какъвто не е!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  "Строежът на пясъчни диги е регулярна практика на концесионерите на плажовете през зимата, за да защитят от нахлуване на морските вълни своите "временни" постройки."

  Заради тези "временни" постройки се копаят дигите , а тези постройки са незаконни. Ако държавата е на мястото си и забрани изграждането на незаконни постройки на плажовете , тогава концесионерите няма да копаят защитни диги.

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Най-важното е , че "БУДЖАКА " не бил засегнат !

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Няма страшно, ще заменят пясъка с бетон.
  Какви са тия пясъци????

 15. 15 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "lig35561597":

  къде е това навсякъде в Гърция? От поне десет години ходя в Гърция между декември и април поне по два пъти на различни места и до сега никога не съм видял диги на плажовете им.

 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  "Строежът на пясъчни диги е регулярна практика на концесионерите на плажовете през зимата, за да защитят от нахлуване на морските вълни своите "временни" постройки."Заради тези "временни" постройки се копаят дигите , а тези постройки са незаконни. Ако държавата е на мястото си и забрани изграждането на незаконни постройки на плажовете , тогава концесионерите няма да копаят защитни диги.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux


  Това НЕ Е така. Диги се правят и на плажове, които НЯМАТ постройки. Причината е, че яко ги няма, през зимата морето влиза силно навътре в плажа и прибира яко пясъка.

 17. 17 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stargate":

  за протокола - не разбирате от темата. в плажовете има дюни и това можете сам да се убедите от решенията за концесионирането им в Държавен вестник. Това, което Вие наричате плаж се води активна плажна ивица съглано ЗУЧК и амбрионални дюни по ЕУНИС класифифкацията. Що се отнася до елементарните пясъчни образувания нареèни дюни, бих казал че всеки природен обект е елементарен, даже и някои хора, но е трудно да се създаде. Пробвайте да видите колко е елементарно и какво време изисква. За безумниет текстове в ЗУЧК можете да благодарите на Валери Симеонов - и той мисли, че всичко е елементарно просто. И не не се правят от социалистиèско време - тези насипи се правят там където има концесионер и "преместваеми обекти"на плажа и никъде другаде. Ако ги видите по някой от плажовете без концесионер можете да се обадите. АКо преместваемите обекти бяха преместваеми и нямаше други строежи на плажовете нямаше да има нужда от диги. И не, активната плажна ивица не е просто пясък - ако не вярвате пробвайте да насипите на някой почвен или скален бряг пясък да видим колко седмици ще оцелее.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Не са винивни хората, които писаха доносите, а институциите, които се хвърлят да реагират на всяка написана глупост.

 19. 19 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Нищо съшествено не е станало, по плажовете са възможни подобни неща, а и по-страшни, с по-тежки последици. Винаги има начин тези и онези да се разберат и поправят нещата, докато мижитурки-журналя си "заработват" хонорарите с измишльотини и пустословия.... Диги се правят от няколко години и в Бургас, изглежда полза има.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Погледнах Италия, запазени малки вилички и то разпръснати на разстояния от по на 2км.
  —цитат от коментар 2 на Бланш

  Хайде сега пък погледни тук и пак коментирай:
  https://www.google.com/maps/@45.4949674,12.6181887,1257m/data=!3m1!1e3

 21. 21 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бланш": Хайде сега им погледнете и "плажовете" и тогава разсъждавайте. После погледнете Лидо Ди Езо, малко по-на изток от Венеция и вижте там какъв е плажа и какви "малки" вилички са настроили!
  —цитат от коментар 8 на Stargate

  Точно това място дадох за пример и аз с линк по-горе.
  След това видях и Вашия коментар :) Поздрави!


 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stargate":
  "Диги се правят и на плажове, които НЯМАТ постройки. Причината е, че яко ги няма, през зимата морето влиза силно навътре в плажа и прибира яко пясъка."

  Това ако беше така , нямаше да има пясъчни плажове. Морето както прибира , така и изхвърля пясък. Има природна саморегулация в резултат на която са се образували пясъчните плажове. Преди , когато плажовете не се даваха на концесионери-мутри , да не би да не е имало пясък?

 23. 23 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  учените глави вече са изследвали процеса през годините и няма смисъл да се фантазира по плача на концесионерите
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169555X11004673?fbclid=IwAR1a9FZf5YZJblal9gDkl_rnHnFyGaGID35GLHkLymKOFar_0mFf_5Q13xU

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  До коментар [#16] от "Stargate":"Диги се правят и на плажове, които НЯМАТ постройки. Причината е, че яко ги няма, през зимата морето влиза силно навътре в плажа и прибира яко пясъка."Това ако беше така , нямаше да има пясъчни плажове. Морето както прибира , така и изхвърля пясък. Има природна саморегулация в резултат на която са се образували пясъчните плажове. Преди , когато плажовете не се даваха на концесионери-мутри , да не би да не е имало пясък?
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  Това щеше да е така, ако нямаше брегоукрепителни съоръжения по бреговете. Уви, по нашите плажове ИМА и те оказват въздействие на тези процеси. Примерно при буните на Варна, морето взема от дясно на буните и трупа в ляво. И след като никой не насипва плажовете от дясно, те постоянно намаляват. Да оставим въпроса, че са изкуствени и до колкото съм чувал, по комунизма всяка година са носили пясък отнякъде и са ги насипвали. Сега никой не го прави. Рибарския плаж беше широк поне 20 метра. До преди 15 години го имаше, но никой не го "пази" и морето го отнесе. Сега там плаж НЯМА.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Да им отнесе и ресторантите, и хотелите. Съсипаха Черноморието тези нагли мутри.

 26. 26 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Примерите с Гърция и Италия не са съвсем удачни.
  След строителството на Железни врата притокът на "пясък" по нашия бряг намалява, и дългосрочно плажовете ни ще намаляват. Ако дигите не са решение за забавяне на този процес, то еколозите да предложат друго.
  Сходна ситуация би трябвало да има по северните брегове на Египет или китайското крайбрежие.

 27. 27 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Главният специалист по корояди е на амбразурата:)

 28. 28 Профил на lkc45700596
  lkc45700596
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Созопол, ваканция, лято... 2017 година. С едно приятелско семейство сме седнали да обядваме в едно ресторантче в старата част на града (близо до общината). Около масата бяха седнали за обяд и четери деца (между 6 и 12 години).

  Идва сервитьорката, за да ни вземе поръчката и поръчваме за 1 минута от менюто което са ни дали. След 10 мин идва отново и ни обяснява, че рибата която сме я поръчали я няма и ни предлага да я заменим с друга. Ние се съгласяваме на промяната без да го обсъждаме и без да имаме каквито и да е уточняващи въпроси. След още 5 минути идва сервитьорката отново и ни казва че и рибата, която тя самата препоръча вместо първоначално поръчаната, я няма. Никой от нас не коментира ситуацията, никой не прави физиономии... Помолих учтиво да ни предложат нещо, което го имат и могат да го направят. След 1 минута сервитьорката идва и ни казва името на някаква екзотична риба, която никой от нас не я беше чувал... От тук разговора със сервитьорката протече по следния начин:
  Аз: "Не съм чувал за тази риба. Какво представлява и каква е на вкус"
  Сервитьорката: "Ми като всяка риба... има вкус на пут*а"

  Станахме да се махаме, но поисках да се видя със управителя на излизане. Нямаше го излезна готвача и каза че ще предаде за случая и нямало да се повтаря. Сервитьорката често правела така с клиенти, някои я приемали шеговито, ама ние сме се вързали. Но той щял да каже на управителя за случая, да заповядаме отново утре няма да има такива изпълнения.

  Повече не се върнахме в този ресторант ... и в Созопол.

 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тома Белев":

  До коментар [#7] от "Stargate":за протокола - не разбирате от темата. в плажовете има дюни и това можете сам да се убедите от решенията за концесионирането им в Държавен вестник. Това, което Вие наричате плаж се води активна плажна ивица съглано ЗУЧК и амбрионални дюни по ЕУНИС класифифкацията. Що се отнася до елементарните пясъчни образувания нареèни дюни, бих казал че всеки природен обект е елементарен, даже и някои хора, но е трудно да се създаде. Пробвайте да видите колко е елементарно и какво време изисква. За безумниет текстове в ЗУЧК можете да благодарите на Валери Симеонов - и той мисли, че всичко е елементарно просто. И не не се правят от социалистиèско време - тези насипи се правят там където има концесионер и "преместваеми обекти"на плажа и никъде другаде. Ако ги видите по някой от плажовете без концесионер можете да се обадите. АКо преместваемите обекти бяха преместваеми и нямаше други строежи на плажовете нямаше да има нужда от диги. И не, активната плажна ивица не е просто пясък - ако не вярвате пробвайте да насипите на някой почвен или скален бряг пясък да видим колко седмици ще оцелее.
  —цитат от коментар 17 на Тома Белев


  И с каква защита са тези "активна плажна ивица съглано ЗУЧК и амбрионални дюни по ЕУНИС класифифкацията"? Аз ще ви кажа! С НИКАКВА!
  а това, че не се прави от комунистическо време го разправяйте на някой друг, защото ЛИЧНО съм го виждал като дете на варненския плаж. При това ВСЯКА, повтарям ВСЯКА година! Откакто НЕ се прави, плажа намаля драстично!
  А ако някой от вас зелените може да ми обясни адекватно, с какво преместването на един пясък, който НЯМА никаква растителност върху него и после връщането му на същото място уврежда природата, ще се съглася, че има смисъл от цялата тази дандъния! А дюните, че са елементарни и няма какво да има се увреди е ясно /освен при строителство върху тях, което значи да изчезнат тотално/. Не случайно са с най-ниската степен на защита. Или поне бяха, докато Валерката не се намеси и не ги направи по-важни и от господ!

 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тома Белев":

  Пропуснах да кажа, че по същия този пясък, който според Вас не бива да бъде местен, всеки ден през лятото минават машини на концесионера, които го почистват от мръсотии, фасове и боклуци. Те също ли го увреждат? Как точно? Молекулно или му сменят химическия състав! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK