В защитената зона на плажа на Камчия вече е възможно да се строи

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.

© Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.Забраната за строежи в защитена зона "Камчия" е отпаднала от заповедта на екоминистерството за тази зона от "Натура 2000". Това показва окончателният вариант на нормативния акт, обнародван в "Държавен вестник" тази седмица.


Обявяването на заповеди с конкретни режими на защита е опит за отговор на течаща наказателна процедура заради над 5-годишно забавяне за правилата за опазване на над 200 зони за защита на местообитания от европейска значимост.


Първоначалният проект за заповед за защитена зона "Камчия" бе публикуван на страницата на министерството на 9 април миналата година. Той включваше забрана за ново строителство в имотите на плажа "Камчийски пясъци" с площ 4109.75 дка. През септември проектът отново е представен в секцията за обществени консултации на страницата на ведомството, като площта със забрана за строителство дори се увеличава - тя обхваща имоти с площ 4121.54 дка. Във финалния вариант, приет през декември 2020 г., обаче няма вписана забрана за строителство.


Може ли да се строи на дюните на Камчия?
Казусът има дълга предистория.

  • През 2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски изключва от площта на морските плажове 1500 декара от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. Част от тази територия попада в границите на защитената местност Камчийски пясъци. В същото решение Министерски съвет преобразува собствеността върху тези имоти от изключителна държавна собственост в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии.
  • С решение № 7095 от 27 юни 2006 г. тричленният състав на ВАС, воден от Андрей Икономов, решава, че заповедта за обявяване на защитената местност е нищожна на базата на формални аргументи - през 1980 г. заповедта е подписана от председателя на тогавашния Комитет по опазване на природната среда (КОПС), а не от министъра на горите и горските ресурси, като според съда само последният е имал право да обявява нови защитени територии.
  • Собствеността на дюните е променена от "изключителна държавна собственост" в "държавна частна", а начинът им на ползване е променен от "морски плаж" на "пасище 10 категория". С договор за замяна на недвижими имоти РД51- 434/12.02.2007 между Министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и Мет Риъл Истейт ЕАД 1015,265 декара дюни стават частна собственост с оценка от 18 стотинки/кв.м.
  • През 2007г. свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиват чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци, които са оценени на 9 лв./кв.м.
   .

След заличаването на защитената местност "Камчийски пясъци" и заменките на плажа като земеделска земя и гора, днес голяма част от плажа е частна собственост. Само картираните дюни на устието на Камчия и досега ползват защитата на европейската мрежа "Натура 2000" като важно растително местообитание. Към момента по черноморския бряг обаче има много случаи, които показват, че тази защита не спира строителството, за което е нужно само становище за съвместимост с целите на "Натура 2000". Според оценките на екоминистерството много строежи не увреждат "Натура 2000", въпреки че попадат в защитени зони от европейската мрежа - последните нашумели случаи са строежите край Алепу и Синеморец.


За да бъдат защитени от бъдещи хотели дюните и облесената с борове част от тях (заменените "пасища" и "гори") трябва да бъдат върнати на държавата, тъй като според конституцията са изключителна държавна собственост.


Връщането на собствеността на държавата може да бъде направено с разваляне на сделките по замени. Всъщност за всички заменки в България все още не е изпълнено решението на Европейската комисия от 2014 г. - държавните гори да бъдат върнати от възползвалите се бизнесмени или те да доплатят реалната стойност.


Въпреки че имотите, заменени край плажовете на Камчия и Шкорпиловци са разположени на първа линия до морето, държавата на практика ги подарява на публично неизвестните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД за скромните 9 лв./кв.м. Само за тази сделка оценка на природозащитници показа, че реалната стойност е от 60 до над 100 лв./кв.м. Според пазарните цени с тези две заменки държавата е предоставила незаконна държавна помощ на двете фирми в общ размер до 250 млн. лева. Толкова е разликата между нормативната цена на земеделското министерство от 2007 г. и реалните пазарни цени в района към онзи период.


През ноември 2019 г. министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви обща стойност от 80 милиона лева за очаквано доплащане при 103 горски заменки. За една година държавата обаче е събрала доплащания от малко над 80 хил. лева, а много от възползвалите се от държавната помощ водят дела дори за минималните оценки на дължимите суми, според официални данни, обобщени от природозащитници. Едва четири от сделките са развалени и горите са върнати на държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 526 Неутрално

  ареее на мафията.
  кажете бе тука гербиджите.
  нещо за тоя срамен акт.
  нещо да имате да изсерете.
  доган заменкаджията, краси гергов
  заменкаджията. ма като има боклуци
  в реките сте много възмутени.

 2. 2 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Едно от последните диви кътчета на родното Черноморие си отива.
  Благодарим ви, Господин Борисов! Дано и вие да си отидете, и да не се връщате никога вече!

 3. 3 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В Камчия е пълно с руснаци и руски имоти. Така че дали е случайно това отпадане от Натура 2000.

 4. 4 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 998 Гневно

  Корумпирани престъпници!!!

  Гнус!

  #ОСТАВКАБЕ!

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Весело

  Ами аре честито на печелившите. Пито и платено. Няма ли някой талибан да заеве евреите и да намине на гости на тая комисия, с подарък на кръста. Резултатът, ще е само в полза на природата.

  мурзилка
 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 526 Неутрално
 7. 7 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 293 Неутрално

  В Камчия е пълно с руснаци и руски имоти. Така че дали е случайно това отпадане от Натура 2000.
  —цитат от коментар 3 на kazushi


  станишеф продаде на руската държава /формално община Москва е собственик/ санаториума заедно с 80-на дка гора на брега за 120 милиона лв. Руснаците си направиха училище, културен център, жилища...

  Единственото позитивно е, че ако стане напечено и има десант, поне ще знаем къде ще е...

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Браво, само там не бяхте ОС#АЛИ!
  🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

 9. 9 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Мдаа, алчността е на път да съсипе и това кътче на България... Клета територия, населена от непросветено племе, за жалост.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Ами аре честито на печелившите. Пито и платено. Няма ли някой талибан да заеве евреите и да намине на гости на тая комисия, с подарък на кръста. Резултатът, ще е само в полза на природата.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Има реалистичн и фантастичен сценарий.
  Реалистичният включва удар от метеорит, по време на заседание на въпросната комисия, терористична атака, отвличане от извънземни и т.н.
  Фантастичният се свежда до това избирателят да се събуди и да направи нещо за собствените си интереси.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Разстроено

  Беше спокойно място. Имаше един хотел, един или два къмпинга, разстояние между хавлиите 50 метра, след 14ч. двойно повече.

  Еретик
 12. 12 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хората в района отдавна знаят, че това там ще стане на хотели.... Няма изненада. Тука е така.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Крайно време беше и Камчия да бетонират. Така милите ни управляващи си мислят, че си бетонират оставането във властта. Но може да останат изненадани.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 635 Гневно

  Обсъждано два пъти, за да се успкои народа, че се прави нещо, и накрая какво - отпаднало като текст?!
  Как не ви е страм се чудя!

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ivan Stoev":

  изчезвай ушанка.
  неска културния център на
  кагебе на шипка е затворен.

 17. 17 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Министерството на околната среда е премахнало забраната за застрояване на Камчийски пясъци чрез незаконна тайна подмяна на файлове

  https://www.zelenizakoni.com/novini/ministerstvoto-na-okolnata-sreda-e-premahnalo-zabrana-za-zastroyavane-na-kamchiyski-pyasci

 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Поздрави и много здраве до 22%, които щели да гласуват за партията на вожда. Сигурно очакват да ги наемат на обекта...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Значи руснаците може да продължат за завземат и строят.

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  поредното българско бижу, което ще краси нечий прасешки врат.

  колко му е да откраднеш от общото, когато има толкова корумпирана държавна администрация и липса на качествено правосъдие, което да защити държавния интерес.

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Министерството на околната среда е премахнало забраната за застрояване на Камчийски пясъци чрез незаконна тайна подмяна на файловеhttps://www.zelenizakoni.com/novini/ministerstvoto-na-okolnata-sreda-e-premahnalo-zabrana-za-zastroyavane-na-kamchiyski-pyasci
  —цитат от коментар 17 на гражданин


  ми да пуснат жалба
  за фалшифициране на официален документ.
  веднага ще подпиша.

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  За такива действия в Китай разстрелват публично. Кво като са министри!

  мурзилка
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Оставка и затвор мутри!

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Разстроено

  Един бъдещ ден , там ще ходят само....децата им !

 25. 25 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Това правителство продължава мутренската традиция да се унищожава най-ценното на България - разнообразната природа.

  Не е измислено от герб, и предишните правителства са го правили, но герб ще обере пешкира, защото вече наближаваме средата на 21 век и такива престъпления не остават скрити.

 26. 26 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Руснаците си плащат да съсипват природата, а ББ пълни чекмеждетата, раздава по 50 лв държавни пари и си купува 22% на изборите...

  Един Българин
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Тъй, тъй, браво!
  Какви си тия пясъци? Всичко на бетон!
  И всичко на руснаци! Те ще се погрижат никой нормален човек да не стъпне там. В мръсотия и мизерия.

 28. 28 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 532 Гневно

  Всичко започна от царчока. На това копеленце трябва да му бъде забранен достъп до страната, а ако се появи да бъде обесен.

 29. 29 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Научете се да уважавате частната собственост, тя по конституция е неприкосновена.

  Научете се да уважавате какво искат хората в дадена община или област, а не Варна да ми скача за Пирин или обратното.

  Комунизма отдавна го няма. Много от вас явно още не сте го разбра ли.

 30. 30 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 256 Неутрално

  В последните дни на парламента: първо опит да се узаконят незаконните вили и застроявания в т.нар. "Рибарското селище" в Отманли, сега трикове за незаконно застрояване край морето.

  Да очакваме ли да пробутат и други "свои" закони и министерски заповеди за свои хора? За да докажат, че оня с юмручето, който е на този пост благодарение на това, че не се казва Цецка, е бил прав да подбуди левичарски протести?

  Изглежда наистина власите се давят накрая на Дунава - всички правителства досега са доказвали това.

 31. 31 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Моля, който е ходил скоро на курорт на Камчия да вдигне ръка и тогава да се изказва. Смешни са и твърденията за застрояване, бетонизация и други подобни глупости. Питате ли се защо досега това не е станало? Защото мястото не струва. И като плаж и като чистота на водата(редовно кална от реката) и поради липса на защита на брега от вълни. На носталгиците ще кажа, че мястото никога не е било девствен плаж и спокойно кътче. По времето на соца това беше курорт на "втората класа" трудещи се, които не можеха да се уредят за по-престижни места. Редяха се на огромни опашки в "стола" на комплекса. Единственият "светъл лъч" сега там е руският анклав, подарен от Станишев на руснаците, всичко друго е в разруха и мизерия. Не е вярно също, че "много руснаци" били купили места в комплекса. Те са по скъпите и уредени места.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Поредното скандално решение на герберската администрация!

 33. 33 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":
  "Питате ли се защо досега това не е станало? Защото мястото не струва. И като плаж и като чистота на водата(редовно кална от реката) и поради липса на защита на брега от вълни."
  Категорично това не е вярно.Това е най-дългата плажна ивица в България(12-13км) и едно от най-красивите места.Не е застроено,защото трябва да се налеят десетки милиони в инфраструктура(пречиствателна станция,пътища,енергоснабдяване).Това нито един частник няма да го направи.
  Преди 60-65г съм сигурен,че наред със Слънчев бряг и това място е разглеждано като потенциален голям курорт.В крайна сметка решават да инвестират на юг.
  По отношение на мътната вода-дебитът на реката при устието е толкова малък,че помътнява 50м северно и южно от устието.В северната част ,където е плаж Романтика,причина за мътната вода са варовиковите скали по брега,които се отмиват от водата.
  За мен най-красиво е между устието на реката и Шкорпиловци,т.н.Камчийски пясъци

 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Докога?!?
  Какво държавно остана в тая т. н. държава и защо търпим заграбването на всичко българско и родно, дето толкоз го любим, тачим и милеем?!

 35. 35 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кви руснаци са ви в главите. Докато те управляваха беше чисто и красиво в курорта. Плащаха и данъци. Преди 4-5 години Москва се отказа от проекта и го нападнаха родни наши лешояди.

 36. 36 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Мале,супер ,всичко из по на сра.те...Нека всичко стане бетон, а един ден и то скоро,ще го разрушим...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 37. 37 Профил на just
  just
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Явно след като построи Южен Поток, който само Бибитко нарича Балкански, след като реши да вкара в действие и руските реактори макар и в Козлодуй, мутрата превръща целият район на Камчия в руски анклав, сега спокойно поже да се построи един Руски Хуманитарен център.
  Превземането на Черноморието ни от руснаци е тотално, много прилича на Крим,
  не е далеч денят в който ще се случи Созопол наш, Бургас наш, Обзор наш
  Слънчев бряг наш, тя Варна си е отдавна наша. Един зелени човечета-туристи
  ще организират местен референдум.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Комунисти и ДС-агенти Ще крадат докато ги търпим. Идват избори, гласувайте и внимавайте за кого!

 40. 40 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Тук ще поместя публично публикуван текст, на Милена Фучеджиева, който се отнася за поредната изядена от алчните подчовеци красота на България. Това важи и днес за Камчия, просто тук е така.

  "До децата на под-човеците
  Полухора разполагат с всяка българска природна красота и я превръщат във фекална катастрофа

  Милена ФУЧЕДЖИЕВА

  27.08.2015

  Време за четене: 5 мин.


  Тази година бях на българското море само по работа. Бях базирана в Царево, ходих на плаж на Силистар и на Аркутино. Силистар е запазен чист, защото е в гранична зона, където не може да се строи. Любимият ми плаж обаче си остава Аркутино. Там няма оводи, онези огромни конски странджански мухи, които ти се лепват кръвожадно и забиват хоботи, оставящи червени подутини като от ужилване, не просто ухапване от муха. В момента, в който се появи една такава муха около мен, си бих камшика от Силистар. Странджанската красота е великолепна, но остава за мен забранена, защото имам фобия от мухи, особено от големи, жилещи мухи.

  Аркутино е най-приветливото, меко, някак обично към хората място на българското Черно море. То обаче отскоро е в Зоната на Здрача. Тази зона позволява в някакви полусенки и полумраци някакви полухора да разполагат с всяка българска природна красота и да я превръщат във фекална катастрофа.

  Наскоро Аркутино беше извадено от статута си на пазена територия, благодарение на решението на женски съдийски триумвират, който смята, че понеже там вече стои недостроената от 1989 г. сграда на „Асамблея Знаме на Мира“, значи няма причина да бъде в буферната зона на парк „Странджа“. Интересна логика, базираща се на законодателство от преди 26 години, създадено в друг политически строй. Женският триумвират СМЯТА така. Засега кметът на Созопол се кълне, че там няма да се строи. Вярваме му друг път.

  Стана ясно, че собствеността, естествено, е на някакви офшорки – поредната плаваща в чужди морета българска собственост, притаяваща в Зоната на Здрача някоя мастита ченгесарка или просто само безобразна фигура, която чака удобния момент да изплющи един як хотел на самия бряг на Аркутино и да пусне лайномета по мирните български граждани. Прекалено мирните български граждани. Толкова мирни, че хубавото ни моренце се превърна в гнусен селски клозет с дупка, около който кръжат мухи-лайнарки, очаквайки своята голяма печалба.

  Вече нямам нерви да прескачам огради на парламенти. От прескачането ми не произлезе нищо, освен, че се прочух като луда. Това от своя страна ме убеди, че тук смелите наистина са смятани за луди. За Аркутино не знам какво искам да направя. В тайните си черни мисли и мечти си представям терористичен акт. Взривявам някого и нещо в знак на отмъщение. Отварям открита партизанска война срещу оялите си тулупи и тъпанари, току-що излезли от мизерията си, за да разграбят тази кротка и красива малка страна и да я напъхат в лоените си задници, а после да я изпуснат звучно в Черно море.

  Да, текстът ми е гаден, но не достатъчно. Нищо не е достатъчно гадно за гадостта на тези хора.

  Затова и реших, че отсега нататък кракът ми няма да стъпи на море в България. Пиша този текст от Гърция. Няма защо да влизам в прекрасните подробности на това море и начина, по който гърците се отнасят към него. А българите сме го превзели, бягайки от нашето, заедно със сърби, чехи, италианци и руснаци.

  Покрай едно сладко гръцко коте се запознах с едни симпатични руснаци. Веднага им наложих санкции да не ходят в България на море. Недоволни от обслужването в Гърция, мислели другото лято отново да отидат в България – преди 15 години много им харесало. Казах им, че при нас обслужването наистина е добро, аз лично никога нямам проблем с хората, но ако смятат, че могат да заменят тази кристална чистота с мътната от фекалии черноморска вода, да заповядат. Те ме погледнаха малко изненадано. Не, не е плот да се отървем от руснаците, казвам им самата истина. (Волен Сидеров, застреляй се.) Усмихнаха се леко неловко на този ми коментар, сменихме темата и заговорихме за котето – кой ще го храни след като си заминем.

  Да унищожаваш природата и да превръщаш морето в селски клозет не е патриотизъм. Нямам никакво намерение да рекламирам българското море, само защото е българско. Напротив, от тук нататък, докато не спрат безобразията, ще говоря срещу него и ще разколебавам всеки чужденец да идва тук на ваканция.
  Не е патриотизъм да замазвам безобразията на националните предатели. Защото хората, които съсипват българската природа са това – национални предатели.

  И да, ще го повторя.

  Вие, които някой ден ще започнете да строите на Аркутино, сте национални предатели. Дори и да имате частни самолети, душите ви не могат да се издигнат над маскираните ви селски кенефи. Независимо дали сте от София или не, вие сте най-прости, смърдящи селяни, орки, хлебарки, червеи някакви. Не, хлебарки и червеи не, те не заслужават да бъдат обиждани. Всяко едно живо същество извън човека – чиято интелигентност е силно надценена, както разбрахме от избуялите ни родни титани на мисълта – не заслужава да бъде сравнявано с вас, под-човеците с милиони в банките. Вие сте под-човеци. Subhumans.

  Превеждам на английски за децата ви, които учат в чужбина, защото тук е гадно – това гадно, което вие създадохте с двете си ръце и малкия ви, жалък мозък. Децата ви трябва да знаят с какви пари са издържани в елитните училища на Англия, Швейцария и Америка. Тези деца трябва ясно да разберат, че родителите им не само са престъпници, но са и национални предатели и под-човеци, които съсипаха и съсипват България, и да се опитат по някакъв начин да ги спрат да безобразничат. И с лайняните пари, които ще наследят, да започнат да правят обратното на родителите си.

  Но едва ли. Децата на престъпните тъпаци едва ли имат това съзнание.

  Ненавиждам комунизма и не вярвам в това, че всички трябва да сме равни, но вие, под-човеци, минахте всякакви граници в неравенството. Заслужавате кървава баня. Революция. Заслужавате главите ви да се търкалят по площадите и да висите по бесилки из цяла България. Ясно е, че по друг начин няма да разберете и няма да спрете безобразията си. И това е най-голямата ви вина – връщате в Българите желанието за комунизъм.

  Това АЗ няма да ви го простя.

  Все пак внимавайте. Думите са сила, не по-малка от милионите ви. Без да споменавам имената ви, ще се обръщам с такива текстове към децата ви. Ще ви описвам на децата ви така, че да се познаете и те да ви познаят, без да има нищо лично. Ще се старая всячески децата ви да разберат кои са родителите им.

  Да, това не е никак трудно и е заплаха. Пазете се."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK