Законопроект на ВМРО предвижда бърза сеч за 10% от горите в България

Законопроект на ВМРО предвижда бърза сеч за 10% от горите в България

© Зелени ЗакониБлизо 3 700 000 дка гори, залесени върху земеделски земи, или над 10% от всички български гори, ще могат да бъдат изсичани до голо само с разрешение на кметовете според законопроект на ВМРО. Инициативата "Зелени закони" призова граждани за становища до парламентарната комисия по земеделие, която ще разгледа закона днес.


Проектът е внесен от Александър Николаев Сабанов (ВМРО) с предложение за изменение и допълнение на Закона за пчеларството с вх.№154-04-26 , но с него се изменя чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ). Така за пореден път парламентаристите избягват обществените обсъждания с привидни изменения по различни теми.


Според природозащитниците от "Зелени закони" кметовете имат интерес да не прехвърлят самозалесилите се гори в земеделски земи в горския фонд, който се управлява от Закона за горите. Така те могат да ги управляват като пасища. А ако се приеме предложението за лесна сеч, това ще облагодетелства общините с бързи печалби от дърводобив и получаване на евросубсидии за почистване на пасища.
Според "Зелени закони", ако промените за земеделските земи бъдат приети, ще се даде право на всички кметове на общини да разрешават с един хвърчащ лист хартия по реда на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) изсичането на голо на горите върху земеделски земи, без никаква отчетност, без контрол, без съответните лесовъдски правила на Закона за горите и без съгласувателните процедури по реда на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за опазване на околната среда (ЗООС) при промяна на предназначението на съществуващи гори чрез изсичането им на голо. Към момента ЗОСИ (в чл. 32, ал. 2 и 3 във вр. с чл. 3) дава право на общините да разрешават единствено отсичането на отделно стоящи дървета (до 5 дървета с разрешение на кмета и над 5 дървета с разрешение на началник на управление "Земеделие"), докато отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование по реда на Закона за горите и при спазване на съответните процедури по ЗБР и ЗООС.


Според анализите на "Зелени закони" 1/3 от застрашените от законопроекта гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района. Близо 2 400 000 дка или 2/3 от всички гори върху земеделски земи са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел дърводобив и евросубсидии за почистване на земеделски земи.


Заплахата е, че за няколко години такъв закон ще доведе не само до изсичането на стотици хиляди декари гори, но и до наказателни процедури на Европейската комисия поради неспазване на европейските директиви за опазване на биоразнообразието и новите изискванията на ЕК за увеличаване на залесената площ в европейските държави, предупреждават "Зелени закони".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK