Опаковка с история

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Опаковка с историяТази публикация е част от поредица на Mars, Inc. - един от най-големите производители на хранителни продукти в света. В нея ще представяме иновативни бизнес практики за устойчиво развитие в различни сфери.


Не съдете по опаковката, казват хората. Ако обаче поставим това изказване в един по-съвременен контекст, тогава определено съдете по опаковката. Производството на опаковки се отразява на околната среда - използват се много ценни ресурси като вода и енергия и се генерират парникови емисии. В допълнение - отпадъците от пластмаса са една от основните причини за замърсяването в океаните. Налице са толкова причини да се откажем от опаковките, нали? Това обаче е невъзможно към момента. Поне що се отнася до хранителната индустрия. Опаковките са с жизненоважна роля, за да гарантират, че продуктите отговарят на всички стандарти за безопасност на храните. Освен това дават информация на потребителя за съответната стока и хранителната ѝ стойност. Да, опаковките са необходими. Какво е най-доброто решение тогава, ще попитате вие. Трябва да разчитаме на опаковки с история - такива, които имат минало, но имат и бъдеще.


Mars, Inc. е един от най-големите производители на храни в света, чието портфолио включва емблематични марки като M&M's, Snickers, Twix, Orbit, Whiskas, Pedigree. В момента компанията преосмисля практиките си, свързани с опаковането, и изцяло променя бизнес моделите си в тази насока, така че опаковките ѝ да имат важна роля в кръговата икономика. Производителят на храни представи устойчив план за опаковките, в който се залагат конкретни цели. До 2025 г. компанията планира 100% от опаковките ѝ да бъдат рециклируеми, компостируеми или за многократна употреба, използването на първична пластмаса да бъде намалено с 25% и средно 30% от съдържанието на пластмасовите опаковки да е рециклирано.
През 2020 г. Mars предприе важна стъпка, като премахна PVC-то от опаковките си. Тези политики са ключов елемент от големия план за устойчиво развитие на компанията (Sustainable in a Generation Plan), в рамките на който тя инвестира 1 милиард долара за разрешаването на глобални проблеми през следващите няколко години.
Mars съсредоточава усилията си


в три основни посоки по отношение на опаковките


премахване на тези, от които не се нуждае, проучване на модели за многократна употреба, промяна на това, което не би допринесло за кръговата икономика, и инвестиции в затваряне на веригата на отпадъци от опаковки със системи за рециклиране, които работят за бизнеса и общностите. За да представи успешно портфолио от опаковки с нов дизайн и състав, производителят трябва да преодолее предизвикателствата на една много сложна среда. Въпросът за това как различните материали и формати на опаковките работят в рамките на системите за рециклиране опира най-вече до спецификите на отделните пазари. Това означава, че различни решения трябва да се тестват в различни региони, за да се разбере как системите за рециклиране могат да се справят с тези нови опаковки. Всичко това отнема много време и инвестиции и изисква добре обмислен подход към други лидери от индустрията и партньори от неправителствения сектор.


Въпреки всички предизвикателства Mars не се отказва от ангажимента си по отношение на опаковките и вече е постигнала резултати, които показват, че е на правилния път. Днес


26% от опаковките на производителя са рециклируеми.


Компанията преосмисля дизайна им и така потребителите по света могат да закупят някои от любимите си продукти в по-устойчиви формати. Mars премахна полистирена от кутиите на ориза Ben's Original на 13 пазара и така картонът им вече е напълно рециклируем. Във Франция компанията пусна бонбоните М&M's в пакет, който също е рециклируем, след като многото пластове на опаковката бяха намалени с един единствен слой. Производителят търси начини да замени пластмасата с други материали като хартия и затова през 2019 г. промени опаковките на бонбоните MALTESERS® Truffle Treat в Обединеното кралство и замени основните ѝ елементи с по-устойчиви решения и сега те са изцяло рециклируеми.


Компанията използва силата на науката в своята програма за опаковките. Изследователският институт на Mars (Mars Advanced Research Institute) проучва разработването на нови материали, които гарантират безопасността на храната и удобството за клиентите, докато в същото време имат място в кръговата икономика. Това включва и изследването на


биоразградими и компостируеми опции,


които да станат част от портфолиото на производителя. Пример за това е компостируемата обвивка на веган шоколада Galaxy, който беше пуснат на пазара в Обединеното кралство.


Превръщането на опаковките в по-устойчив елемент е дълъг процес, в който са ангажирани много страни, включително и потребителите. Именно затова Mars инвестира усилия и ресурси в образователни програми за рециклирането сред различни общности по света. Единственият начин да се затвори кръгът е хората да станат част от решението. Затова, когато следващия път се наслаждавате на любимия си шоколад или бонбони, помислете за опаковката. Едно единствено ваше решение, като това дали да рециклирате или не, може да има голямо въздействие. Много по-голямо, отколкото си представяте.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK