Граждани ще протестират срещу застрояването на Камчийски пясъци

Строежът на хотел край защитената местност "Алепу" и в рамките на защитена зона от "Натура 2000" беше основният повод за гражданското недоволство на протестите "Море без бетон" през 2020 г.

© DronBurgas

Строежът на хотел край защитената местност "Алепу" и в рамките на защитена зона от "Натура 2000" беше основният повод за гражданското недоволство на протестите "Море без бетон" през 2020 г.



В сряда министрите ще бъдат посрещнати на редовното си сутрешно заседание от протест срещу застрояването по морето. Конкретният повод е обнародваната заповед за защитена зона "Камчия", от която изненадващо за екоминистерството бе отпаднала забраната за застрояване. Минаха две седмици от скандалната подмяна на заповедта, но до момента няма официален отговор на правителството на исканията на природозащитниците за защита на Камчийски пясъци.


По-широките искания на организаторите от коалиция "За да остане природа", инициативата "Зелени закони" и гражданската група "Море без бетон" са за изпълнение на обещанието на ГЕРБ от лятото за временно спиране на всички строежи по Черноморието, за отразяване на некартираните дюни и за разваляне на незаконните замени на гори, облагодетелствали видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти.


Според съобщението на "Зелени закони" дори и заповедта да се приеме в първоначално публикувания за обществените консултации вариант, включващ забрани за застрояване, това би било временно решение. Природозащитниците настояват за постоянно отменяне на възможността за застрояване, което според тях е връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, като напомнят, че "за почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса". Специално за Камчийски пясъци заменките трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост. "Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна, призовават от "Зелени закони".




Заменките в района на дюните на устието на Камчия са направени след анулиране на защитения статут на Камчийски пясъци и регистрирането на дюните като пасища. Заменките са били направени при силно занижени оценки от 18 стотинки/кв.м за "земеделските земи" край плажа и от 9 лв./кв.м за горите, с които са залесени част от дюните на Камчийски пясъци. Повече за казуса можете да прочетете тук.


"Зелени закони" напомнят, че България трябва да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки. Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни. От 132 имота при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 хил. лева - по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините.


Организаторите на протеста напомнят, че казусът с Камчийски пясъци е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от протести в над 15 града през юли с искане за "Море без бетон" партия ГЕРБ обяви, че ще въведе мораториум. Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат емблематичните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK