Президентът наложи вето на последните промени в териториалния закон

Общите устройствени планове би трябвало да определят какво може и какво не да се строи в дадена община. Към момента много от общините нямат такъв общ план и застрояването в тях продължава на парче с приети преди години подробни устройствени планове (ПУП), както в община Царево, както например при течащия в момента строеж край село Синеморец

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Общите устройствени планове би трябвало да определят какво може и какво не да се строи в дадена община. Към момента много от общините нямат такъв общ план и застрояването в тях продължава на парче с приети преди години подробни устройствени планове (ПУП), както в община Царево, както например при течащия в момента строеж край село СинеморецПрезидентът Румен Радев наложи вето над последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Ветото е мотивирано с това, че въведената възможност за съдебно обжалване на общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти. С новия ЗУТ обжалването трябва да се направи в срок от 14 дни, и то само от собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания, но не и от всички граждани.


Президентът е възприел само един от мотивите, с които в началото на седмицата природозащитниците поискаха вето заради проблеми в обновения ЗУТ. Става въпрос за промени, с които парламентът трябваше да изпълни решение на Конституционния съд от 2020 г., което постановява, че гражданите трябва да могат да обжалват общите устройствени планове (ОУП). Липсата на тази възможност е нарушение и на международната Орхуска конвенция за достъп до правосъдие за околната среда, от която България е заплашена с изключване заради дългогодишен отказ да даде право на гражданите да обжалват ОУП. Към момента гражданите могат да реагират само при обществените обсъждания на екооценките и проектите за общинските планове. Миналата година хиляди становища спряха пореден опит с нов ОУП на Царево да се разреши застрояване в парк "Странджа".


В исканията си за вето в понеделник природозащитници посочиха и други проблеми с новите текстове в ЗУТ - по отношение на отпадните води и на екооценките. Според анализа на експерта Тома Белев промените поощряват строителство на непопивни ями без разрешение за строеж и не въвеждат контрол върху водните пречиствателни системи, с което ще задълбочи вече започната през май 2020 г. европейска наказателна процедура за лошо прилагане на Директива 91/271 за пречистването на градските отпадъчни води. Промените превръщат общинските кметове в компетентни органи за екооценките на общите и подробните устройствени планове (ОУП и ПУП), които те сами възлагат при обществени поръчки. Така според природозащитниците се нарушават европейските директиви за екологичната оценка и за "Натура 2000".
Ветото атакува и предложенията на кмета Фандъкова


Някои разпоредби, заради които се налага вето, са инициирани от кмета на София Йорданка Фандъкова. Една от тях е разрешение за строеж вече да се издава само след като имотът има излаз на общинска (регулирана) улица. С тази промяна в ЗУТ Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков смятат да решат дългогодишния проблем на столицата с т.нар. частни улици. Те са прокарани от общината върху частни имоти, но после тя си е спестила парите за отчуждаването им. С поправката в ЗУТ собствениците на тези имоти, ако искат да строят, се налага да дарят на общината част от тях, където минава улицата.


"Идеята на законодателя да допуска започването на строителство след приложена регулация следва да бъде подкрепена. Прилагането на уличната регулация обаче е отговорност на общините - те имат право да отчуждават имоти, които попадат в уличната регулация срещу равностойно обезщетение на собствениците", изтъква в мотивите си президентът.


Президентът повтаря мотивите на гилдията на архитектите


Някои от приетите промени в закона бяха включени между първо и второ четене в Народното събрание. Тази спорна практика дава възможност, без да има задълбочени обсъждания и само с едно гласуване, да се прокарват текстове в закона. Тези предложения са с оскъдни и неясни мотиви, не са били подложени нито на обществено обсъждане, нито на експертна оценка на въздействието, посочва Радев.


Същите доводи изтъкнаха вчера от Камарата на архитектите в България, които призоваха за налагане на президентско вето. Искането им бе подкрепено и от другите браншови организации - Съюза на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на ландшафтните архитекти, Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Весело

  Единственото нещо, в което всички се убедихме, че го "бива"!
  Ефекта от десетките му налагания на вето е - в ляво от нулата!!!
  Като всичките му работи за 4 години!
  От всичкоговорещият нищоправещ - толкова!

 2. 2 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Тома Белев харесва това.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 3. 3 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 664 Неутрално
 4. 4 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Това кадро го направих на Буджака отначало...

 5. 5 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Това кадро го направих на Буджака отначало...
  —цитат от коментар 4 на ТРАБАНТ


  Имам предвид преди да го застроят!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  .... в териториалния закон"
  "Пуснатите за обитаване жилищни сгради .."

  Какво става днес със заглавията? Трудно ли е статии да се пишат с нужната подготовка по темата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Все някой трябва да е адекватен в тази държава при тава тотално безхаберие..в полз на дадени хора !

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Поредното мотивирано и разумно вето, което тиквите и калинките няма да използват за поправка на своите дивотии, а за съставяне на "коалиция по интереси". Следва отхвърляне в полза на тази, дето са си платили гербидж-таксата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Някои от приетите промени в закона бяха включени между първо и второ четене в Народното събрани

  Такива практики трябва да бъдат забранени. Трябва да се намери начин за ограничаване на депутатската лакомия и простотия.

 10. 10 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се смята, че льотчикът е с нещо по -добро от тиквата, е глупаво.Еднакво вредни са.

 11. 11 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Добре че е Президентът, че иначе всичко досега да е заграбено. Ще дочакаме ли възмездие за корумпетата?!

 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Начи вземаш един имот - парцел, на който има няколко постройки от бай тошово време - без земя. После правиш една улица през тия постройки и хоп - оказва се че държавата трябва да бута и обезщетява тия живущите в постройката а ти си правиш един блок на чисто . Това не е хипотеза, а реални случаи, къде чрез тайни далавери са изкупени парцели върху които има ведомсквени жилища - на енергото, на жп то и тн и то са изкупени от директори и юристконсули на тия предприятия чрез поставени фирмички. После пак тайничко са попроменили плана на София с разни улички приз жилищата и сега доволно потриват ръце къде ще им останат едри чисти парцели за по няколко милиона. Купени за жълти стотинки.

 13. 13 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 281 Неутрално

  В случая - полезното куче.

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Те няма въобще да се замислят, ще си го приемат пак веднага.

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1042 Весело

  А каскета го пущИ и той за благодарност атакува Президентството. :-Д
  Цирк Люблянка.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#12] от ".":

  Точно такава е схемата!
  И президента е в правото си чрез ветото ако е възможно да ограничи подобни практики.

 17. 17 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Тук фатмака си вкара автогол. От навика да налага вето на всичко, не се е усетил, че по този начин защитава строителната мафия. Гербаджиите този път го изиграха.

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#17] от "ДСиБ":


  И защо да си е вкарал автогол?

 19. 19 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Защото тук строителните инвеститори са с по-ниско ниво на доверие и от депутатите, а той с това вето защитава техните интереси. Вижда се със сегашния закон каква кочина е строителството в София, по морето, пък и къде ли не. Не че предложения е идеален, но поне донякъде ограничаваше анархията в строителството.

 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Герболяка захлебва като за последно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 489 Неутрално

  За президентските избори на гости щял да идва руският патриарх.

 22. 22 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Жалко, че президентът практически е сам в тази държава...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Любопитно

  Интересно как ще реагират в НС

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#21] от "wkk57607068":

  Не е лошо в такъв случай да се приготви да му счупят масата от блъскане с юмрук, а и за пълните крачоли трябва да се помисли...а йотова традиционно ще се простре в краката му!

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#19] от "ДСиБ":

  Казваш строителните инвеститори. А за един незаконен строеж не носят ли отговорност ДНСК и главните архитекти на даден град?

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Как мога аз да си строя където и каквото ми скимне, ако това не ми е разрешено?

 27. 27 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Защото тук строителните инвеститори са с по-ниско ниво на доверие и от депутатите, а той с това вето защитава техните интереси. Вижда се със сегашния закон каква кочина е строителството в София, по морето, пък и къде ли не. Не че предложения е идеален, но поне донякъде ограничаваше анархията в строителството.
  —цитат от коментар 19 на ДСиБ


  Архитектите затова скачат, защото закона ги ограничава да не цвъкат навсякаде
  и най вече на първа линия на морето!
  От друга страна им намалява мангизите, с които дерът дребните инвеститори за всяко малко изменение проект.
  За това пРезидентът се обърка не му е за пръв път.

 28. 28 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Разбира се че ОУП трябва да могат да обжалват само собствениците на имоти .Откъде накъде некви нпо-та -рекетьори ще пускат жалби безкрай и ще спират всякаква инициатива на правоимащите.Аре стига некви хлебарки са си пълнили гушите

 29. 29 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 30. 30 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 31. 31 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 32. 32 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK