Процедурата за обявяване на защитена зона "Камчия" ще започне наново

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.

© Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Камчийски пясъци е най-дългата пясъчна ивица в България с уникални видове дюни и гори. Един от най-известните и все още незастроени плажове премина по време на заменките през статут на защитена местност до пасища с цел да бъде застроен.Процедурата за обявяване на защитена зона "Камчия" ще започне отново, а заповедта за създаването й, обнародвана в "Държавен вестник" на 19 януари, ще бъде отменена. Това е решил министърът на околната среда Емил Димитров след като се е запознал с доклада от вътрешната проверка във ведомството, започнала след публикации за това, че в окончателния й вариант е отпаднала забраната за строителство в зоната, която е част от европейската мрежа "Натура 2000".


Днес коалиция "За да остане природа", инициативата "Зелени закони" и гражданската група "Море без бетон" обявиха, че организират протест идната сряда пред Министерския съвет заради това, че над две седмици по казуса се бездейства. Часове по-късно екоминистерството изпрати съобщение, че по казуса е имало развитие още преди четири дни.


Възраженията на екоактивистите обаче се разминават с установеното при вътрешната проверка. Според "Зелени закони" дори и заповедта да се приеме в първоначално публикувания за обществените консултации вариант, включващ забрани за застрояване, това би било временно решение. Природозащитниците настояват за постоянно отменяне на възможността за застрояване, което според тях е връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
Вътрешната проверка от своя страна стъпва на формални обстоятелства. Тя е установила технически проблем, при който обявлението за общественото обсъждане на защитена зона "Камчия" се е появявало на две места в сайта на министерството като в единия случай линковете са отваряли стари архивни файлове от обсъждания през 2014 г. В другата част на страницата линковете са водили към правилните файлове. Проблемът бил забелязан и отстранен още в първите дни на общественото обсъждане. Освен това при подготовката на заповедта били взети всички постъпили мнения, включително изпратените след крайния срок.


Все пак за проверяващите е безспорно, че "възникналият технически проблем би могъл да доведе до объркване и създаване на предпоставка за ограничаване на правото за изразяване на становища, възражения и предложения, което може да бъде определено като нарушаване на административнопроизводствените правила".


Затова на 1 февруари министър Димитров е наредил да се предприемат действия за отмяна на заповедта за
обявяване на защитена зона "Камчия" и възобновяване на производството по нейното издаване.


Казусът има дълга предистория:

  • През 2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски изключва от площта на морските плажове 1500 декара от плажната ивица в Община Долни Чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. Част от тази територия попада в границите на защитената местност Камчийски пясъци. В същото решение Министерски съвет преобразува собствеността върху тези имоти от изключителна държавна собственост в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии.
  • С решение № 7095 от 27 юни 2006 г. тричленният състав на ВАС, воден от Андрей Икономов, решава, че заповедта за обявяване на защитената местност е нищожна на базата на формални аргументи - през 1980 г. заповедта е подписана от председателя на тогавашния Комитет по опазване на природната среда (КОПС), а не от министъра на горите и горските ресурси, като според съда само последният е имал право да обявява нови защитени територии.
  • Собствеността на дюните е променена от "изключителна държавна собственост" в "държавна частна", а начинът им на ползване е променен от "морски плаж" на "пасище 10 категория". С договор за замяна на недвижими имоти РД51- 434/12.02.2007 между Министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и Мет Риъл Истейт ЕАД 1015,265 декара дюни стават частна собственост с оценка от 18 стотинки/кв.м.
  • През 2007г. свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиват чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци, които са оценени на 9 лв./кв.м.
   .

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Дотогава ще остане ли нещо за защитаване.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Ако не е подпорна стена, що па да не е пасище?
  При тоя тревопасен матрял...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Първо да разкараме рубладжиите от Камчия, после ще се разберем за защитените зони!!!

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Опитът за тихата обществена измама по терлички не мина. Поздравявам инженерът, който е проектирал тоя хитър план - почти успя. Но, не щеш ли, някой видял, чул, замислил се и пуснал алармата. Язък за целия труд на инженера.

  Къщата за птици беше проектирана по същия начин. Както и Догансарая в Росенец. Тихичко по терлички да се заобиколи закона с разни променени строителни планове, които за пред обществеността да изглеждат законни и "чисти". Къщата за птици я изпуснахме и вече природата там е необратимо разрушена. Догансарая по същия начин, но вече непълно застроен имот. Този път, обаче, номерът не мина.

  Представям си изражението на "инвеститора", който вече е платил на архитектите за строителни планове на бъдещите хотели и жилищни комплекси, когато е чул по новините за скандала с публикацията в "Държавен вестник". Направо е почервенял от яд.

  И като говорим за "Държавен вестник" - всичко публикувано там става официален закон. Никой ли не следи какво се публикува? Никой ли не сравнява документите и решенията за такива пропуски? То и за да им кажа да пишат там, че вече съм купил НДК, ще стане закон...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Първо да разкараме рубладжиите от Камчия, после ще се разберем за защитените зони!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Всички се услушват като глухи кучки и дума не обелват за Санитарно оздравителния център на рашките! Някой да знае каква програма се изпълнява ката ден?
  Все едно го няма!
  Е, и?????
  Там е сечено наливано, сечено наливано и нищо не се вижда.
  С охрана. Не можеш да припариш!
  Ало, министъра – от там трябва да започнеш, после другото!
  За тази работа трябва яко д-пе, а Боко там е най слаб, камо ли тази лала министъра на Ок. среда!

 6. 6 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Всички се услушват като глухи кучки и дума не обелват за Санитарно оздравителния център на рашките! Някой да знае каква програма се изпълнява ката ден?
  Все едно го няма!
  Е, и?????
  Там е сечено наливано, сечено наливано и нищо не се вижда.
  С охрана. Не можеш да припариш!
  —цитат от коментар 5 на Alexander97  Притегателно място за ДС мутрите но комплекса е във фактически фалит след като смениха московския кмет и спряха всички субсидирани групи. Имат и някакво руско училище за варненския "елит". В интерес на истината е застроено доста рехаво и е мноого далеч от БГ бруталността. Охраната им е от някакви пезанти от варненските села и можеш да влезеш без проблем.

  По-притеснителното там са плановете за застрояване от мутрите на всички големи бивши почивни бази, доколкото зная единствено Натура е пречка засега.

 7. 7 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Разредител":

  Споко, ГЕРП ще го застроят с колкото бетон поискат.
  Камчия беше дадена на руснаците, но те я запазиха чиста, chalga-free и супер хубава за плаж всичките тези години. И на никой българин не са казали копче, че плажува или паркира там - няма такси, няма мутри, няма нищо.
  Това е единственото място, на което обичам да ходя на плаж в България.

  ... с двеста...
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  #КОЙ е собственика на фирмите “За да остане природа в България” и “Зелени закони”!?

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  Това управление ще остане в историята ни ( евентуално !?) , като " Строители на стара България "......

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  Това управление ще остане в историята ни ( евентуално !?) , като " Строители на стара България "......

 11. 11 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Какви стари "дюни" може да има на нашия бряг, след като преди 8 000 години морското ниво се покачи с повечеот 100 метра и бреговата зона напредна в посока континента с десетки километри? Повсевместна неграмотност и непознаване на природните ландшафтни системи от всички посоки. .

 12. 12 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#6] от "Разредител":Споко, ГЕРП ще го застроят с колкото бетон поискат.Камчия беше дадена на руснаците, но те я запазиха чиста, chalga-free и супер хубава за плаж всичките тези години. И на никой българин не са казали копче, че плажува или паркира там - няма такси, няма мутри, няма нищо. Това е единственото място, на което обичам да ходя на плаж в България.
  —цитат от коментар 7 на Суджук Герберите


  Товарищ,можеш да дрънкаш колкото си щеш!Района е собственост на РФ,със собствена телевизия,със всички екстри,за обучаване на едни здрави момчета!Това не е пионерски лагер а база за обучение,която при нужда,ще ти изпрати гости у вас!?И няма да ги интересува че,си ушанка!Понял?И всичко,благодарение на другарката Станка Шопова и други видни безродници!

 13. 13 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Е ,сигурно томито белефф , пък той е ортак с Оня ,разбира ,се

 14. 14 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 15. 15 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 16. 16 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 17. 17 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 18. 18 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK