Около 100 граждани протестираха с искане за запазване на Камчийски пясъци

Около 100 граждани протестираха с искане за запазване на Камчийски пясъци

© Юлия ЛазароваПротестът, който поиска правителството да предприеме стъпки за опазване на плажната ивица на Камчия, събра около 100 души днес. Гражданите се събраха в 8:30 сутринта, за да изкажат позицията си преди редовното заседание на Министерския съвет.


Около 100 граждани протестираха с искане за запазване на Камчийски пясъци

© Юлия Лазарова

С плакати с исканията на протеста за разваляне на сделките по заменки и приватизация на дюните, протестиращите напомниха и за скандалното отпадане на забраната за строеж от заповедта за защитена зона "Камчия". Казусът включва дълга предистория със заличаване на национална защитена територия (защитената местност "Камчийски пясъци"), заменки на гори на минимални стойности, които все още могат да бъдат обявени за нищожни по силата не решение от наказателна процедура на ЕК (според алтернативни оценки щетите от заменките край Камчия са за минимум 700 млн. лева) и обявяване на дюни за частни пасища, въпреки че според Конституцията те са изключителна държавна собственост.


След като миналата седмица бе обявена датата на протеста, екоминистерството реагира с решение да започне ново обсъждане, но и до момента не е публикувало проект на заповед. Обявяването на заповеди с конкретни режими на защита за българските зони от мрежата "Натура 2000" е опит за отговор на течаща наказателна процедура заради над 5-годишно забавяне за правилата за опазване на над 200 зони за защита на местообитания от европейска значимост - една от които е зона "Камчия". Организаторите на протеста напомниха, че е нужно финалната заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Камчия" да включва отпадналите конкретни забрани за строителство (повече за скандалната подмяна на документите на страницата на министерството виж тук).
Другите искания на протеста са за допълнителни дейности на правителството за решаване на проблемите със заменките и дюните, както и спиране на строежите по цялото Черноморие. Те включват апел правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. Според организаторите министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да промени предназначението на урбанизирани терени и да им върне статута на горски и земеделски територии, както и да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.


Протестът напомни и проблема с липсващите в официалната правителствена карта дюни и поиска държавният кадастър да актуализира в единна карта всички дюни по българското Черноморие. Гражданите напомниха и обещанието на управляващата партия ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които трябваше още преди половин година да бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг.


Искането на протеста за тази забрана за нови строежи край морето е тя да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм.


Около 100 граждани протестираха с искане за запазване на Камчийски пясъци

© Юлия Лазарова


"Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни "вратички" в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец," напомнят организаторите.


Казусът с плажа на Камчия има дълга предистория:

  • През 2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски изключва от площта на морските плажове 1500 декара от плажната ивица в Община Долни чифлик, землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. Част от тази територия попада в границите на защитената местност Камчийски пясъци. В същото решение Министерски съвет преобразува собствеността върху тези имоти от изключителна държавна собственост в частна държавна, в нарушение на Закона за защитените територии.
  • С решение № 7095 от 27 юни 2006 г. тричленният състав на ВАС, воден от Андрей Икономов, решава, че заповедта за обявяване на защитената местност "Камчийски пясъци" е нищожна на базата на формални аргументи - през 1980 г. заповедта е подписана от председателя на тогавашния Комитет по опазване на природната среда (КОПС), а не от министъра на горите и горските ресурси, като според съда само последният е имал право да обявява нови защитени територии.
  • Собствеността на дюните е променена от "изключителна държавна собственост" в "държавна частна", а начинът им на ползване е променен от "морски плаж" на "пасище 10 категория". С договор за замяна на недвижими имоти РД51- 434/12.02.2007 между Министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и Мет Риъл Истейт ЕАД 1015,265 декара дюни стават частна собственост с оценка от 18 стотинки/кв.м.
  • През 2007г. свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиват чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци, които са оценени на 9 лв./кв.м.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK