След ветото - депутатите ще обсъждат днес жалбите срещу устройствените планове

Някогашните поляни край булевардите на "Люлин" са предвидени за "зелени площи за обществено ползване" в устройствения план от 1982 г., но в плана от 2007 г. се оказват "смесена многофункционална зона", независимо от протестите на гражданите при обществените обсъждания. Такъв е статутът както на мол-а, така и на паркинга на фотографията - бивши зелени зони до 2007 г.

© Вера Стаевска, Личен архив

Някогашните поляни край булевардите на "Люлин" са предвидени за "зелени площи за обществено ползване" в устройствения план от 1982 г., но в плана от 2007 г. се оказват "смесена многофункционална зона", независимо от протестите на гражданите при обществените обсъждания. Такъв е статутът както на мол-а, така и на паркинга на фотографията - бивши зелени зони до 2007 г.Днес парламентарната комисия по благоустройство отново ще обсъжда промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), над които миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето. Законът бе върнат от държавния глава за ново разглеждане от народните представители, защото ограничават кръга граждани, които могат да обжалват общите устройствени планове, въпреки че в края на миналата година Конституционният съд постанови нуждата от такова обжалване.


Президентското вето е мотивирано с това, че последните текстове на ЗУТ предвиждаха обжалване, ограничено до срок от 14 дни, и то само от собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания, но не и от всички граждани. В решението си от октомври 2020 г. Конституционният съд изрично постановява, че "преграждането на пътя към съдебно обжалване на общите устройствени планове е лишено от конституционна легитимност".


Гражданите досега нямаха възможност да обжалват общите устройствени планове по силата на ЗУТ. Това ограничаване на правата е осъдено като противоречащо на подписани от България международни правни норми с решение от 2015 г. на международната Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда (Орхуската конвенция). За промени в ЗУТ с цел гарантиране на гражданските права от години природозащитни организации предлагат законови промени (например тук).
Ако депутатите не се съобразят с ветото на президента, реално без право да обжалват ще са жителите извън преките граници на засегнатите имоти. А всъщност общите устройствени планове (ОУП) задават рамките, в които ще се развива общината като цяло, като изрично се извършват и две екооценки (за съвместимост с мрежата "Натура 2000" и за евентуално въздействие върху околната среда изобщо) и с това засягат както всички жители на конкретната община, така и конституционното право на чиста околна среда на всички български граждани.


Защо е важно плановете да могат да бъдат обжалвани?


Към момента в България все още се разработват общи устройствени планове (ОУП) за 118 общини. Отпуснати са за пореден път още две години за завършването им с трето удължаване на първоначално определения срок . Първоначално задължението всяка община да определи с ОУП параметрите на застрояване и опазване на територията бе въведено през 2013 г. със срок 1 януари 2016 г. Заради неспазването му през 2016 г. крайната дата се отлага за 2018, след това през 2019 г. се констатира липса на напредък и се измества за януари 2021 г., а с промените от последния декември вече е 31 януари 2023 г. Последните две отлагания са направени по предложения на един и същ депутат - Александър Ненков от ГЕРБ, а опозицията коментира нуждата кметовете да бъдат наказани заради липсващите ОУП.


Бъдещото обжалване от граждани на предвижданото строителство в общините обаче не се отнася само до предстоящите 118 плана. Реално и приетите преди години ОУП се променят периодично, като всяка промяна би трябвало да може да се обжалва от засегнатите.


Общият устройствен план на София е приет през 2007 г., но след това е изменян през 2009 г., 2014 г. и 2017 г. В нито един от тези моменти гражданите не са имали право да възразят на предвижданите зони за застрояване, което постепенно уплътнява междублоковите и бивши "зелени" пространства както в централни, така и отдалечени квартали. Възможни са нови изменения, за които е важно гражданите да могат да изразят мнение.


Общият устройствен план на Пловдив е приет през 2007 г. От 2019 г. насам общината подготвя изменение със задание за "преразглеждане потенциала на територията в компактното ядро, като се отчитат не само жилищните територии, но и смесените многофункционални (Смф) и други нежилищни територии, в които е допустимо жилищно строителство", както и разширяване на "агломерационната рамка" заедно с ръководствата и представителите на бизнеса в съседните общини "Марица" и "Родопи". Негласната цел е да се либерализират възможности за строежи, за които инвеститорите не могат да предложат сгради, без разрешение от ОУП. В Благоевград по подобен начин ОУП ще се имени за конкретен имот, както е видно от страницата на екоминистерството, като подобно изменение на ОУП заради друг имот без екооценка вече е правено през 2018 г. ОУП на Благоевград вече е променян и през 2011 г.


Накратко - приетите досега 147 плана на общини са в непрекъсната динамика, но промените се правят от местните администрации и инвеститорите, а гражданите нямат думата. Така веднъж преценените лимити за строителство се изменят "на парче", което е в противоречие с разделянето на планирането на общи устройствени планове (ОУП) и подробни такива (ПУП). Именно за да се избегне натискът единични инвеститорски планове да променят облика на общините, законът е изискал общата визия и граници на строителството да се задават от ОУП - виж повече по темата тук.


Затова и днешното обсъждане на депутатите ще реши както дали България ще бъде лишена от права от международната Орхуска конвенция, така и дали гражданите ще могат да влияят на бъдещите планове за застрояване, както изискват решението на Конституционния съд и ветото на президента.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1206 Весело

  Депутатите "мъдро" ще решат, че гражданите са много прости и не разбират, затова няма да имат право да обжалват. Ще обяснят на гражданите, че невъзможността им да обжалват всъщност е в техен интерес, защото иначе ще се появят мръсници, които умишлено само ще обжалват и ще стопират решенията на общината, направени "в полза на народа" :)

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  От една страна е добре гражданите да могат да обжалват плановете за да защитят личният си интерес и собствеността си!
  От друга страна тази възможност дали не отваря "вратичка" за изнудване и "разпъване" на сроковете и процедурите, които биха отказали всеки нормален инвеститор от проекта му...???

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#1] от "gorskiq1":

  Да, частната собственост е неприкосновена. Никой не иска да ти я взема. Но това не означава, че можеш да правиш там всичко, което решиш. Затова си има закони и регулации.

 5. 5 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Има един закон - т.н. ЗУТ. Преди 10 години като обем представляваше 3 дебели книги с по 1000 страници. Не знам какво пише вътре, ама има повече поправки от изборния кодекс. Има адвокати, които специализират само това.
  Каквото и да гласуват депутатите, винаги ще се намери някой адвокат, който може да заобиколи тази или онази забрана, позовавайки се на някоя поправчица от 1998 г. например...

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  Преди 3 години тук около мен една много голяма верига супермаркети искаше да смени предназначението на земята която се опитваха да купят, за да направят поредния супермаркет. Парчето земя беше около 4 декара. Преди да направи каквото и да е било общината изпрати писма съдържащи предварителните плановете за супермаркета и околните пространства в това число и няколко нови пътя и кръстовища до всеки домашен адрес в радиус от 10 (десет) мили.
  След около 3 седмици пратиха второ писмо с анкетен лист, за да отразиш мнението си.
  В края на краищата супермаркета се отказаха от покупката на земята и общината превърна плота в скейт парк и игрища за баскетбол достъпни за всички.
  Оказа се, че 70% от живущите в района са били против строежа на още един супермаркет и общината ги послуша.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Планирането се видя че е голям провал, така че възможността за обжалване е от голямо значение. За да не се стигне до обжалване трябва първо да има подкрепа за плана от засегнатите, т.е. планирането да е адекватно и да съобразено с очакванията на обществеността.

 9. 9 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Зелените талибани да се заемат с казуса как един тъмнозелен етнос може да си строи катуните където му скимне без да пита и да го закачат и да О С И Р А Т природата без да им пука особено. Както и с изсичането на де що има дърво на метър от земята. Може да започнат със Самоков например.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Преди 3 години тук около мен една много голяма верига супермаркети искаше да смени предназначението на земята която се опитваха да купят, за да направят поредния супермаркет. Парчето земя беше около 4 декара. Преди да направи каквото и да е било общината изпрати писма съдържащи предварителните плановете за супермаркета и околните пространства в това число и няколко нови пътя и кръстовища до всеки домашен адрес в радиус от 10 (десет) мили.След около 3 седмици пратиха второ писмо с анкетен лист, за да отразиш мнението си.В края на краищата супермаркета се отказаха от покупката на земята и общината превърна плота в скейт парк и игрища за баскетбол достъпни за всички.Оказа се, че 70% от живущите в района са били против строежа на още един супермаркет и общината ги послуша.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  -----------------

  българинът е демократ по душа, всеки трябва да може да прави каквото си иска и да строи каквото му е кеф.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Няма ли да изкажат някоя позиция за милионите на Пенчев в #OpenLux?
  https://bivol.bg/openlux-penchev.html
  СИНЪТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪДИЯ КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ С 1,2 МИЛИОНА В ЛЮКСЕМБУРГ И още 600 000 лв. за имоти на "Витошка" и "Раковска"

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Депутатите по-добре да се разпуснат, по-малко ще вредят.

 21. 21 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 627 Весело

  На ветото котка му мина път

 22. 22 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 23. 23 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 24. 24 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 25. 25 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK