Петиция иска от европейските институции да спрат да ползват горите за енергия

Петиция иска от европейските институции да спрат да ползват горите за енергия

© WWF- БългарияПрекратяване на субсидиите за изгаряне на горска дървесина като част от "биогоривата" в европейската енергетика иска петиция на над 100 граждански организации. Те настояват тези пари да се пренасочат към енергийна ефективност и истински възобновяеми енергийни източници с ниски емисии. Организациите набират подкрепа чрез онлайн подписка, която ще бъде представена пред европейските институции.


"Изключете енергията, генерирана от изгарянето на горска дървесина, от отчитането на целите за възобновяема енергия. Дайте приоритет на защитата и възстановяването на горите и гарантирайте, че всички политики на ЕС защитават нашето здраве, климата и биологичното разнообразие", е апелът на природозащитните организации към европейските политици.


Авторите на онлайн подписката настояват, че енергийната бедност е сериозен проблем в ЕС и много хора разчитат на изгарянето на дърва за отопление. Съответно в тази петиция не се казва "не бива да горим дърва за енергия". Въпреки това, доходоносни субсидии за възобновяема енергия за биомаса водят до нарастване на дърводобива, което увеличава емисиите на CO2 и влошава горските екосистеми. Въздействието на емисиите на парникови газове се влошава, тъй като изгарянето на дърва отнема ценни публични средства, които вместо това трябва да бъдат разпределени за технологии за възобновяема енергия с нулеви емисии, като слънчева и вятърна енергия.
Според данните на природозащитните организации, количеството изгорена дървесина за производство на електроенергия и отопление се е увеличило значително, откакто ЕС го отчита за целите на възобновяемата енергия. "В ЕС над една трета от възобновяемата енергия сега идва от изгаряне на дърва, голяма част от които се доставят директно от гори", твърди петицията.


Цитират се данни от научните съветници на Европейската комисия установиха, според които ЕС бързо губи горите, отчасти поради увеличената сеч за гориво. ЕС внася нарастващо количество дървесни горива от САЩ, Канада, Русия, Украйна и дори Бразилия.


Петицията допълва, че енергията от биомаса влияе не само върху горите и климата - тя влияе върху здравето ни. Изгарянето на дърва е основен източник на замърсяване на въздуха, който вече убива над 1000 души на ден в ЕС.


60% от "зелената енергия" идва от изгаряне на биомаса


Според официалната информация на Европейската комисия изгарянето на остатъчни продукти от биомаса, сред които основен източник е горската дървесина, дава 60% от "енергията от възобновяеми източници". В рамките на "Зелената сделка" на Европейския съюз и предстоящия програмен период 2021-2027г. предстои създаване на "нова система за класифициране и сертифициране на възобновяеми и нисковъглеродни горива".


Към момента, обаче, чрез изгаряне на продукти с растителен произход, от които 75% дървесина, се отчитат европейски постижения в прехода към по-екологични енергийни източници, с цел намаляване ползването на изкопаемите горива. В продължение на тази досегашна политика се съставят и национални планове за енергетиката в бъдещето в някои страни-членки, включително България, предупреждават редица анализи на дискутирания през последната година спорен проект за "Интегриран национален - план за енергетика и климат" - ИНПЕК (виж тук и тук).


По повод опасността България да отчита все повече "зелена" енергия чрез изгаряне на дървесина от WWF започнаха анализ на практиката за "оползотворяване на биомаса" в страната. Организацията разяснява, че повишаване в дела на биоенергията в националните планове са целите за възобновяема енергия за 2020 и 2030 г. в директивите на ЕС за търговия с емисии (ETS) и за споделяне на усилията (ESD), които позволяват напредък да се отчита чрез изгаряне на тези продукти. Всъщност биомасата към момента осигурява почти 90% от възобновяемата енергия в съюза, твърдят WWF.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 982 Неутрално  Зелените няма да се спрат , докато не докарат същия енергиен колапс в Европа , какъвто видяхме тези дни в САЩ . 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Печките на дърва са най-големият замърсител на въздуха в българските градове и села. Много по-голям от автомобилите.

 3. 3 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#1] от "bxr35608444":

  Викаш ако зелените не бяха забранили на тексасците да си цепят дърва за огрев, нямаше да се стигне до енергиен колапс, а?

 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Подпишете петицията! Това е едно малко лично противопоставяне на бандитското изсичане на горите в България и Европа, но подкрепено от много хора, става голямо!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Изследване с помоща на изкуствен интелект установи в Сахара наличието на 1.8 милярда дървета. Колко ли са в ЕС и тези петиции са преди всичко от мерак за траншове, не от желание за опазване на природата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Изследване с помоща на изкуствен интелект установи в Сахара наличието на 1.8 милярда дървета. Колко ли са в ЕС и тези петиции са преди всичко от мерак за траншове, не от желание за опазване на природата.
  —цитат от коментар 5 на Корки


  Преди няколко хиляди години климатът в Сахара е бил приблизително като в България днес и е имало съответната растителност. Съвсем нормално е да е имало толкова дървета. Европа е била в ледове. Постепенно климатът се затопля, Сахара става пустиня, а Европа това, което е сега.
  Добре би било да коментираш неща, които знаеш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 7. 7 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Едно от "най-зелените" решения плод на Брюкселско-Лондонския гений беше преоборудването на най-големия ТЕЦ във Великобритания в Дракс край Нюкясъл да работи на дървесен чипс вместо на лошите местни въглища. Чипса го карат с кораби чак от Америка, в дървесината има какви ли не сажди, смоли, сяра, азот и какво още се сетиш, по-ниско калорична е и реално отделя повече СО2 от въглищата ама нали има субсидии за "възобновяем източник" и "зелена енергия" - та връзват сметките.

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Съвсем нормално е да е имало толкова дървета.
  —цитат от коментар 6 на quatro_4x3


  Има сега, а не някога. Затоплистите заобикалят неудобни факти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1803 Гневно

  Това да се горят дървета за да се добива енергия ми се струва екстремно малоумно.
  Кой ги е засаждал тези дървета, че да ги реже и гори?
  Колко време е нужно на едно дърво за да израстне?
  И какво отделя дървесината при горене?
  А и като се режат дърветата, какво се случва с почвата под тях?
  Ерозия.
  А след ерозията идва опустиняване със всички свързани екстри.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Да се режат дървета, за да се горят е пълна глупост, поне според мен. Чудя се обаче какво (може да) се случва с дърветата, които отпадат след санитарна сеч или пък са опадали от старост, дали не могат да се ползват за добив енергия по някакъв начин? Или си е много по-добре да се оставят на местообитанията им и да се оставят да гният?!...

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Печките на дърва са най-големият замърсител на въздуха в българските градове и села. Много по-голям от автомобилите.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Дървата за горене от гледна точка на въглероден двуокис са неутрални, понеже при изгаряне изхвърлят толкоз СО2 колкото са поели при разстежа си!

  По принцип в Европа се сече санитарно, т.е. само дървета. които са болни или много близо едно до друго, така че отоплението с дърва или пелети е доста екологично!

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "bxr35608444":Викаш ако зелените не бяха забранили на тексасците да си цепят дърва за огрев, нямаше да се стигне до енергиен колапс, а?
  —цитат от коментар 3 на redguy


  Зелените НЕ СА забранявали да се цепят дърва за огрев!
  Напротив!

  Зелените ИСКАТ ДА СЕ СЕКАТ И ИЗГАРЯТ ГОРИТЕ! Те не искат да се ползва природен газ !

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Да се режат дървета, за да се горят е пълна глупост, поне според мен.
  —цитат от коментар 10 на geordgeo


  Но е ВЕИ и фирмите вземат дотации за зелена енергия

  Подпишете петицията!
  Това е едно малко лично противопоставяне на бандитското изсичане на горите в България и Европа
  —цитат от коментар 4 на quatro_4x3


  Петицията - бял кахър - горите се секат и горят НЕ ЗАРАДИ ЗЛА ВОЛЯ а заради Протокола от Киото Зелената Сделка плановете за пълна въглеродна неутралност в Европа и Парижкото споразумение!

  ЗЕЛЕНИТЕ искат да се секат и горят дървета!
  Иначе с природен газ Е ПО-ЕВТИНО и по-удобно!

  Но Зелената Сделка лашка яко дотации на ВЕИ енергията и слага въглеродни квоти на природния газ!

  Горите до десетилетие ще се изсекат!
  Грета форевър, ВЕИ, Зелената сделка!


  Ето графика:
  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  За да се добива енергия ОТ ПО-СКЪПИТЕ , въглеродно неутрални източници, напр. горите и разна друга биомаса , вместо по-евтиния и удобен природен газ, правителствата имат Зелено Законодателство и Зелени Политики!

  Изгаряйки горите, наистина май сме били намалявали Въглеродния отпечатък, но пък увеличаваме емисиите прахови частици в пъти ..:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/23517564_1714203908603635_6222083400452988415_n.jpg

  Естествено - увеличават се и заболяванията..
  Но кое ни е по-важно, Грета и Екологията, или заболяванията??

  П П
  Заради Зелената Сделка се горят и отпадъци!
  Енергия от РДФ е по-скъпа отколкото от природен газ!

  ЗЕЛЕНИТЕ искат да има ВЕИ енергия и да се секат дървета !
  Зелените вече почти унищожиха тропическите гори заради биогоривата си!

  Но това поне 20 пъти сме го говорили

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/06/4171535_efektut_greta_kak_tia_uspia_tam_kudeto_papa_francisk/

  И няма файда от петиции - трябва просто да спрем Гретените! Това е единственият изход!

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Едно от "най-зелените" решения плод на Брюкселско-Лондонския гений беше преоборудването на най-големия ТЕЦ във Великобритания в Дракс край Нюкясъл да работи на дървесен чипс вместо на лошите местни въглища. Чипса го карат с кораби чак от Америка, в дървесината има какви ли не сажди, смоли, сяра, азот и какво още се сетиш, по-ниско калорична е и реално отделя повече СО2 от въглищата ама нали има субсидии за "възобновяем източник" и "зелена енергия" - та връзват сметките.
  —цитат от коментар 7 на Jazzdevil


  ДРАКС е най-големият ТЕЦ в Западна Европа и произвежда 8% от енергията в ОК и 70% от ВЕИ енергията !

  https://www.youtube.com/watch?v=6gaftYQ_56Y

  https://www.youtube.com/watch?v=eLKAPER4Puk

  В другите ешропейски страни пък се добавят дърва във всички ТЕЦ!
  Нашата затоплистка паплач на форума пък беснее по този повод

  “ВЕИ енергия! Ура! Добра новина! Намалихме емисиите!“

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  А то ето как е - 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ.

  Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.
  Според доклада на Европейската агенция по околна среда ръстът на ВЕИ в ЕС е довел до емитирането на 145 хил. т. повече ФПЧ2.5 през 2018 г. в сравнение с 2005 г. Тоест, благодарение на повсеместното изгаряне на биомаса, което дължим на климатичните политики Този допълнителен ръст е равен на 11% от всичките емисии на ФПЧ2.5 в ЕС през 2018 г.

  А ако не бяха АМЕРИКАНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ да плеснат през ръцете затоплистите с протести и блокади - Европа нямаше да се размърда и до сега!

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  Природолюбителите се организираха и в Германия - част от битката на еколозите със затоплистите са съдебните дела около “Тесла“!

  За сега еколозите печелят - “Тесла“ е спряна и на втора инстанция!

  На този фон ние сме направо жалки!
  Лично аз поне 30 пъти съм писал и за Зелената Сделка и за ВЕИ за изсичането и изгарянето на дървета за ВЕИ енергия от която сме щели да задвижваме електромобили за намаляването на СО2 отпечатъка в циментовите заводи с горене на боклуци - вместо на природен газ - и прочее простотии

  Но затоплистите надделяват с минуси!
  И продължават да беснеят “Добра новина! Добра новина!“

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Но не съм оптимист

  След като унищожат тропическите гори - Гретените ще унищожат и нашите!

  Затоплизмът убива!
  Зеленистите са до лактите в кръв!

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data

  https://www.youtube.com/watch?v=EfQ-z1FS9e0

  https://www.youtube.com/watch?v=xNJFPefdnIw

  https://www.youtube.com/watch?v=xu5lN24Wql0

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "bxr35608444":
  Викаш ако зелените не бяха забранили на тексасците да си цепят дърва за огрев, нямаше да се стигне до енергиен колапс, а?
  —цитат от коментар 3 на redguy

  Не вика момчето нищо такова , но за затоплистите в Тексас си прав!
  Зелените и там добиват ВЕИ , от изгаряне на биомаса и дърва !
  -------------------
  LUFKIN, Texas (KTRE) - A new biomass plant company is coming to Lufkin. It will be located on 2001 Kurth Drive, off of Sellers Road.

  50-megawatt biomass power plant in Lufkin, Texas, that will consume about 525,000 green tons of logging debris and municipal waste per year.
  It is the first major woody biomass power plant in the state
  ----------------------
  Hilton Lively Renewable Power Project Parent Company: East Texas Electric Cooperative
  Location: Woodville TX Feedstock: Wood chips
  ---------------
  Major WOOD biomass power plants for Texas

  Aspen Biomass Power Plant Lufkin 44 Megawatt
  Nacogdoches Generating Facility 100 Megawatt
  Rio Grande Valley Sugar Growers 23.5 Megawatt
  Snider Industries Marshall 5 Megawatt
  Texarkana Mill Cass County 65 Megawatt
  Woodville Renewable Power 49 Megawatt
  ----------------
  Та и в Тексас същото - секат, горят , беснеят над бащино огнище!

  В коя страна , затоплистите - Гретени , не са диваци и варвари?

 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  тези петиции са преди всичко от мерак за траншове, не от желание за опазване на природата.
  —цитат от коментар 5 на Корки


  Тази петиция е отглас от протестите в САЩ и Канада на еколозите - срещу Затоплистите!
  И траншове взимат не еколозите - а точно Затоплистите - да секат дървета и да ги горят!

  https://www.youtube.com/watch?v=c3OU--05AdQ

  Гретените искат да вземат дотации и за “зелената- ВЕИ “ енергия от РДФ !

  https://www.youtube.com/watch?v=gg4iN5sbuc8

  https://www.youtube.com/watch?v=caw-969W-D4

  Докато Грета Тунберг и нейните следовници не унищожат след тропическите гори и останалата дървесина на Земята - те няма да мирясат!

  Ето ги - как подскачат неуморни

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Тази Петиция просто иска да спре Гретените!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK