Петиция иска от европейските институции да спрат да ползват горите за енергия

Петиция иска от европейските институции да спрат да ползват горите за енергия

© WWF- БългарияПрекратяване на субсидиите за изгаряне на горска дървесина като част от "биогоривата" в европейската енергетика иска петиция на над 100 граждански организации. Те настояват тези пари да се пренасочат към енергийна ефективност и истински възобновяеми енергийни източници с ниски емисии. Организациите набират подкрепа чрез онлайн подписка, която ще бъде представена пред европейските институции.


"Изключете енергията, генерирана от изгарянето на горска дървесина, от отчитането на целите за възобновяема енергия. Дайте приоритет на защитата и възстановяването на горите и гарантирайте, че всички политики на ЕС защитават нашето здраве, климата и биологичното разнообразие", е апелът на природозащитните организации към европейските политици.


Авторите на онлайн подписката настояват, че енергийната бедност е сериозен проблем в ЕС и много хора разчитат на изгарянето на дърва за отопление. Съответно в тази петиция не се казва "не бива да горим дърва за енергия". Въпреки това, доходоносни субсидии за възобновяема енергия за биомаса водят до нарастване на дърводобива, което увеличава емисиите на CO2 и влошава горските екосистеми. Въздействието на емисиите на парникови газове се влошава, тъй като изгарянето на дърва отнема ценни публични средства, които вместо това трябва да бъдат разпределени за технологии за възобновяема енергия с нулеви емисии, като слънчева и вятърна енергия.
Според данните на природозащитните организации, количеството изгорена дървесина за производство на електроенергия и отопление се е увеличило значително, откакто ЕС го отчита за целите на възобновяемата енергия. "В ЕС над една трета от възобновяемата енергия сега идва от изгаряне на дърва, голяма част от които се доставят директно от гори", твърди петицията.


Цитират се данни от научните съветници на Европейската комисия, според които ЕС бързо губи горите, отчасти поради увеличената сеч за гориво. ЕС внася нарастващо количество дървесни горива от САЩ, Канада, Русия, Украйна и дори Бразилия.


Петицията допълва, че енергията от биомаса влияе не само върху горите и климата - тя влияе върху здравето ни. Изгарянето на дърва е основен източник на замърсяване на въздуха, който вече убива над 1000 души на ден в ЕС.


60% от "зелената енергия" идва от изгаряне на биомаса


Според официалната информация на Европейската комисия изгарянето на остатъчни продукти от биомаса, сред които основен източник е горската дървесина, дава 60% от "енергията от възобновяеми източници". В рамките на "Зелената сделка" на Европейския съюз и предстоящия програмен период 2021-2027г. предстои създаване на "нова система за класифициране и сертифициране на възобновяеми и нисковъглеродни горива".


Към момента, обаче, чрез изгаряне на продукти с растителен произход, от които 75% дървесина, се отчитат европейски постижения в прехода към по-екологични енергийни източници, с цел намаляване ползването на изкопаемите горива. В продължение на тази досегашна политика се съставят и национални планове за енергетиката в бъдещето в някои страни-членки, включително България, предупреждават редица анализи на дискутирания през последната година спорен проект за "Интегриран национален - план за енергетика и климат" - ИНПЕК (виж тук и тук).


По повод опасността България да отчита все повече "зелена" енергия чрез изгаряне на дървесина от WWF започнаха анализ на практиката за "оползотворяване на биомаса" в страната. Организацията разяснява, че повишаване в дела на биоенергията в националните планове са целите за възобновяема енергия за 2020 и 2030 г. в директивите на ЕС за търговия с емисии (ETS) и за споделяне на усилията (ESD), които позволяват напредък да се отчита чрез изгаряне на тези продукти. Всъщност биомасата към момента осигурява почти 90% от възобновяемата енергия в съюза, твърдят WWF.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK