Три града ще протестират днес за Камчия и морето

Три града ще протестират днес за Камчия и морето

© Георги КожухаровЗа опазване на плажовете край устието на Камчия и българското Черноморие от застрояване е обявен национален протест, който ще се проведе със събитие в Пловдив, в Русе и в София. Събитието е продължение на протеста от миналия месец, когато гражданите поискаха в заповедта за европейската защитена зона "Камчия" да има ясна забрана за строеж а заменките с дюни и гори от времето на кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев да бъдат анулирани. Организатори са националната коалиция "За да остане природа в България" и инициативите "Море без бетон" и "Зелени закони". И трите събития са вечерни, а местата можете да видите тук.


Исканията на днешния протест отново са за ясни забрани за застрояване, както и за връщане на плажните дюни и гори от плажовете на Камчия и Шкорпиловци като изключителна държавна собственост, за което властта е задължена от чл. 18. (1) от Конституцията на Република България и чл. 6. (4) на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Миналата седмица от "Зелени закони" предложиха с писмо до правителството връщането на държавната собственост да се осъществи, като се използва възможността, заложена в оперативната програма "Околна среда", за изкупуване на местообитания от европейската мрежа "Натура 2000", каквито са и дюните. Природозащитниците обясниха, че правителството може да си върне земите на цените, на които те фигурират в заменките - по 18 стотинки/кв.м за дюни, превърнати на хартия в пасища, и по 9 лева/кв.м за гори (повече тук). Те припомнят, че по силата на общ устройствен план, приет незаконно без екооценка, днес заменените плажове са не само частни, но и предвидени за урбанизация.
Протестът настоява също след обратното одържавяване на плажовете всички дюни на Камчия, както и по цялото Черноморие, да бъдат отразени в единна карта на дюните в кадастъра, където досега различни видове дюни се показват в различни карти, а някои дюни все още не са отразени официално. Отразяването на дюните в България в специализирана карта е задължение на кадастъра, вписано в ЗУЧК, от 2014 г. насам, след скандала със строежи върху дюните на Несебър.


Организаторите обясняват, че след протестите миналото лято правителството така и не е изпълнило обещанието си за мораториум над строителството по Черноморието. Днес те отново искат да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг.


Природозащитниците от Пловдив, Русе и София настояват законовата забрана за нови строежи да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. "Въпреки статута си на хартия всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни "вратички" в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", припомнят организаторите на протестите.


Протестите тази година започнаха, след като изненадващо правителството обнародва заповед за защитена зона "Камчия", част от европейската мрежа "Натура 2000", в която бяха отпаднали текстове за забрани за застрояване, които фигурираха при общественото обсъждане. Правителството публикува през последните месеци множество заповеди за защитени зони, за които България е в европейска наказателна процедура заради липсата на заповеди и ясни режими как европейските местообитания се защитават в над 200 български зони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK