Шествие против горенето на боклук ще събере довечера активисти от Девня и София

Шествие против горенето на боклук ще събере довечера активисти от Девня и София

© Надежда Чипева, КапиталПриродозащитници от Девня и София организират днес няколко акции в столицата срещу проектите за горене на боклук в двата града. За вечерта е предвидено шествие от Министерството на здравеопазването до Министерството на околната среда и водите, което ще започне в 18 ч.


Организаторите от "Дишай, Девня" и "За Земята" разясняват, че поводите са два от двата края на България - търгът за изпълнител на мегапроекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня. Според природозащитниците и двата града вече са с опасно замърсен въздух, който задушава населението, а инсталациите ще означават още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове и диоксини.


Проектът за инсинератор в София бе оспорван през годините от граждани, но към момента вече се търси изпълнител, като финансирането ще включва и 134 млн. лева заем от Европейската инвестиционна банка, който ще се изплаща 26 години, но не от "Топлофикация-София", а от Столичната община. Този проект предвижда изгаряне на 180 хил. т RDF отпадък, докато разследване на "Капитал" установи, че заводът в с. Яна произвежда в последните три години средно 61 хил. т. Остават притесненията, че за допълване на нужното количество може да се внася боклук за изгаряне в София. Този инсинератор предвижда увеличаване на четири от ключовите замърсители във въздуха, като самата инсталация ще се намира непосредствено до центъра на столицата.
Шествие против горенето на боклук ще събере довечера активисти от Девня и София

© За Земята


Проектът за инсинератор в Девня пък предвижда изгаряне на до 30 000 т. отпадъци годишно. Проектът на "ЕкоСоник", представен пред екоинспекцията във Варна, предвижда изгарянето на отпадъците в новата пещ в Девня трябва да става на два етапа при температура между 950 и 1050°С, а получените димни газове да бъдат подлагани на вторично изгаряне при 1200 °С. Въпреки това във въздуха се очаква да бъдат изхвърляни серен диоксид, хлороводород, флуороводород, азотни оксиди, въглероден оксид, прах, тежки метали и металоиди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5864 Неутрално

  Успех. За девненския въздух знаем, не случайно има кръстен вид айрян ;-)

 2. 2 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ама как бе - тия не знаят ли, че боклука е "зелен", възобновяем източник на енергия и Гретето го одобрява?

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Любопитно

  "инсталациите ще означават още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове и диоксини." - новата мантра, "Зелена сделка" ще е купичка, от която ще се хранят достатъчно яко "бенефициентите", та затова за отпадъците им си трябва и "проект". Замърсяването май класираше БГ столица на челните места в света, но на кого му пука, нали има "точки за измерване", ще назначат и още, ще има и още, а мерки, реални, се свеждат до билетчета за градския транспорт. БългарскияТ модел е много модерен напоследък - във всяка една област, където го правят профешъНЪЛИ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Доста чудни са , дето са против инсенератора в Девня?
  Та там се горят ХИЛЯДИ тонове твърди битови отпадъци и кво ли не - в циментовия завод!
  Но явно това ги радва!

  В пещите на инсенератора, все пак може да има по-добра технология, сравнено със завода.

  Инаяе ето я истината:

  https://www.youtube.com/watch?v=gg4iN5sbuc8&t=104s

 5. 5 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  А зелените в Девня и Варна - кой знае защо не виждаха ставащото??!

  -----------------
  „Девня Цимент“ е един от четирите завода в страната, който има разрешително за изгаряне на RDF отпадъци. Това става в специална инсталация, в която предприятието е инвестирало над 400 милиона лева през последните години.
  Силвио Тийде, изпълнителен директор на „Девня Цимент“: Бихме искали да използваме само материали, произведени в региона. За съжаление обаче засега пазарът тук не предлага достатъчно подобни материали. Затова се налага да внасяме от други страни от Европейския съюз.
  Ивайла Василева, директор по опазване на околната среда: Всички емисии, които се генерират от процеса и те са изключително в нормите.Количествата, които изгаряме са около 400 тона на ежедневна база.
  ------------------
  НЕ ВИЖДАТ 400 тона/на ден, български и внос???????

  Па и се радват , за кръговата икономика:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

  Лошо няма - нека всеки намира радост в живота!

  А сега - изневиделица не рачат , и са се начумарили !
  Що ?

  Ми бизнес интереси явоно, някакви ! И зелените са мобилизирани на барикадата!

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Откъде намират толкова депутати, че да ги палят?!

 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Доста чудни са , дето са против инсенератора в Девня?Та там се горят ХИЛЯДИ тонове твърди битови отпадъци и кво ли не - в циментовия завод!Но явно това ги радва!В пещите на инсенератора, все пак може да има по-добра технология, сравнено със завода.Инаяе ето я истината:https://www.youtube.com/watch?v=gg4iN5sbuc8&t=104s
  —цитат от коментар 4 на sim4o


  Ха сега, познай от един път що не протестират против това че .... "ХИЛЯДИ тонове твърди битови отпадъци и кво ли не -се гори в циментовия завод"..., ами протестират против това че много по-екологично съоръжение ще спре далаверката на циментаджийте от Девня. И не само от Девня.
  Ами щото "зелените" далавераджии знаят кой им пълни гушките, за да си траят за едно и да пищят за друго.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Парламентарна МАФИя е на тая хранилка, постелена от правителството и едва ли ще изберем по-малко безскрупулно алчни.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  За съжаление каквото и да се прави срещу строежа на тази фабрика за горене на боклук в София няма смисъл - мачът е свирен. Поет е ангажимент от Фандъкова и каквото и да си говорим тя седи кмет не от инат а за да се осъществи точно този проект на всяка цена. Такива инсталации са били ОК преди 40 години, но не и сега когато целта е уползотворяването на боклуците след тяхната преработка. Нагледен пример за корупция от най-висша класа, включително и от западните партньори на герп. Опит за спасяване на фалиралата Топлофикация София (чиста държавна помощ за фалирало дружество), усвояване на стотици милиони евро, част от тях по познат сценарий, въвеждане на остарели методи за решаване на проблемите на големия град. Никакво съобразяване за пореден път с мнението на хората и специалистите.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Тогава активистите от Девня и София да събират боклука и да си го носят у дома. Всичкия – в София и Девня..

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#9] от "falkoneti":

  Фалконий, оправи малко правописа, па вземи и напиши на Кмета на Виена, че тия инсталации не "Уползотворяват" (както твърдиш), добре боклуците та да вземе да ги закрива.
  Щото има цели три. Едната е в самия център на Виена. Кмета я показва като туристическа атракция.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Добре, а какво да се прави с тоновете боклуци, които се "съхраняват" в огромни сметища? Те не замърсяват ли? Не е ли по-добре боклуците, които не стават за рециклиране да се изгарят и да дават енергия?
  Модерните инсинератори са разрешени в Европа и има строги стандарти при тяхното изграждане. След като тяхното изграждане се финансира с европейски пари и се следи строго за спазване на нормитр не виждам защо трябва да се откажем от тях.
  Така, че хайде да не ставаме по-католици и от папата.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Поредното лобиране за нечий бизнес.

 14. 14 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Във Виена какъв процент от боклука се рециклира? В София и Софийска област колко е реално рециклирания боклук? Не по стъкмистиката на СО. През коя година е построен въпросния виенски завод в центъра? Знаете ли колко ще струва сградата на завода в София и защо е необходим целия този лукс в двора на Топлофикация? Направени ли са изчисления за очакването замръсяване не само от изгарянето но и от транспортирането на отпадъците?

 15. 15 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  Да ти напомня, че с рвропари се финансираха и къщи за гости, пък гости не приемат. А влезнал в затвора не съм чул да има.
  Така че не разчитай много на евро контрол.

 16. 16 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  Не трябва да се отказваме в никакъв случай! Просто зад този конкретен завод стои поредна схема.

 17. 17 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Весело

  Във Виена какъв процент от боклука се рециклира? В София и Софийска област колко е реално рециклирания боклук? Не по стъкмистиката на СО. През коя година е построен въпросния виенски завод в центъра? Знаете ли колко ще струва сградата на завода в София и защо е необходим целия този лукс в двора на Топлофикация? Направени ли са изчисления за очакването замръсяване не само от изгарянето но и от транспортирането на отпадъците?
  —цитат от коментар 14 на falkoneti


  Знае се, Фалконий, знае се! Ама след като оправиш правописа вземи малко и да почетеш.
  Европейската комисия и Европейската Инвестиционна банка добре са си е направили сметката преди да финансират проект за 350 милиона от които близо половината са грант.
  Ама на т.нар. "зелени" това не им изнася, щото далаверката дето въртят с циментджийте е къде-къде по-сладка.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Доста чудни са , дето са против инсенератора в Девня?Та там се горят ХИЛЯДИ тонове твърди битови отпадъци и кво ли не - в циментовия завод!Но явно това ги радва!В пещите на инсенератора, все пак може да има по-добра технология, сравнено със завода.Инаяе ето я истината:https://www.youtube.com/watch?v=gg4iN5sbuc8&t=104s
  —цитат от коментар 4 на sim4o


  Новият крематориум няма да замени циментовия завод, а ще добави още

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#17:"nhh18551388"][/quote]

  Как хем са си направили сметката, хем трябва наполовина грант, за да излиза сметката? Горенето на боклук е икономически неефективна дейност. Плащаш, за да ти изгори някой боклука. Само да мине изборната година и порното с такса смет започва.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Някой да не се надява , че ще има осъдени?

 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Весело

  [quote#18:"cinik"][/quote]

  Не само ще замени циментаджийте, ами и грам няма да им остави. То, за това е този квич до небесата.
  Я вземи и ти да почетеш малко и не се изказвай неподготвен.
  Сядай! Двойка!

 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ама как бе - тия не знаят ли, че боклука е "зелен", възобновяем източник на енергия и Гретето го одобрява?
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Всички "активисти" искат невъзможни нещо, а какво да правим с боклуците?

  Ако искат да си ги складират по дворните места!

  Полковник Паликъщов
 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#11] от "nhh18551388":

  Виенските ветрове ги няма в София. Виенските филтри на комините - ще видим. Лично аз нямам търпение, да запалят пещите и да видим какво ще излезе от комините на инсенератора. Пък ако е нещо отровно и ако не духне Виенският вятър ... Фандъкова ще бъде изпратена с камъни към Самоков. НО ! Да видим...

 24. 24 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#17] от "nhh18551388":

  За какво са си направили сметката герб чиновнико? Да живеят в Банишора, Надежда и Орландовци след прострояването на завода ли?

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Някой да не се надява , че ще има осъдени?
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Кви осъдени - та то има дадени за инсенератора в София общо 700 милиона (350 Е САМО ЗА ТРЕТИ ЕТАП) от програма “Околна среда“..

  Отделно - за изгаряне на биомаса и РДФ (Зелената Сделка!) ще дадат още 350 милиона дотации!
  В цяла Европа - 2 ТРИЛИОНА ЕВРО дотации!

  А в циментовите заводи Златна Панега, Бели Извор, Девня цимент - са инвестирани горе-долу по 400 милиона !
  ---------------
  “Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение .. от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
  .. Всичко това се прави уж в името на „зеленото бъдеще“ – а ефектът ще е ръст на въглеродните емисии. Ще се увеличат и емисиите на отровни съединения, допринасящи за високата смъртност сред българите. ..
  .. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  Има само един проблем и той е, че емисиите от изгарянето на биомаса далеч не са нулеви. Всъщност, те са дори по-високи (с 50%) по сравнение с изгарянето на въглища. Според актуални изследвания, ще са нужни десетилетия, преди въглеродът, изпуснат залпово при изгарянето на растителност и боклук, да се „секвестира“ от нови растения. ..
  .. натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския „боклук“ е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места.

  Ползите за горивните инсталации от изгарянето на отпадъци са най-малко три: 1) те получават пари от контрагенти; 2) получават безплатно гориво за производствените си процеси; 3) спестяват си част от квотите за емисии – нали ЕС приема, че изгарянето на биомасата има нулев въглероден ефект.
  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.“
  --------------
  като производството на енергия правилно е предвидено да се увеличи - ще ни трябва ток за електромобилите!

  И КОЙ да бъде съден?
  Урсула фон дер Лайен, Илон Мъск, Грета Тунберг?

  Ми те не бият по главата, европейците да гласуват “зелено“!

  Ей кой е за съдене:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

 26. 26 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#24] от "falkoneti":

  Направили са я, при това много добре.
  Ама знаем къде те стяга чепика - изгоря далаверката на циментаджийте и твоя милост и компания сега се тресете от "справедлив" гняв.
  Завода ще бъде построен. Свиквайте!
  И се ориентирайте към по-скромни разходи.

 27. 27 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#26] от "nhh18551388":

  Аз не съм казал, че завод не трябва да има ама явно калинките такива ви събират - с измити мозъци и навити с ключе.

 28. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Във Виена какъв процент от боклука се рециклира?
  —цитат от коментар 14 на falkoneti


  На Земята реално се рециклира 3% ТБО (основно - черни метали)..
  Те се стапят и наново се леят в разни изделия.
  Вероятно Варна не прави изключение.

  Строителни отпадъци , повечето видове пластмаси , стари гуми - НЯМА как да се рециклират напълно !

  Някои пластмаси и някои метали , принципно МОГАТ да се рециклират, но целият процес е по-скъп, отколкото да се изработят нови изделия .. и КОЙ да поеме милионите разлика?

  Грета Тунберг??

  Ето и подробности за “рециклирането“:

  https://www.youtube.com/watch?v=zVBkjMbF4Z4

  https://www.youtube.com/watch?v=PJnJ8mK3Q3g

  https://www.youtube.com/watch?v=KXRtNwUju5g&t=53s


  Ето за “зеленото“ европейско изгаряне на ТБО и РДФ:

  https://www.youtube.com/watch?v=caw-969W-D4&t=1110s

  И какво да правим?
  Да осъдим някого?

  Грета Тунберг??

 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Във Виена какъв процент от боклука се рециклира?
  —цитат от коментар 14 на falkoneti


  На Земята реално се рециклира 3% ТБО (основно - черни метали)..
  Те се стапят и наново се леят в разни изделия.
  Вероятно Варна не прави изключение.

  Строителни отпадъци , повечето видове пластмаси , стари гуми - НЯМА как да се рециклират напълно !

  Някои пластмаси и някои метали , принципно МОГАТ да се рециклират, но целият процес е по-скъп, отколкото да се изработят нови изделия .. и КОЙ да поеме милионите разлика?

  Грета Тунберг??

  Ето и подробности за “рециклирането“:

  https://www.youtube.com/watch?v=zVBkjMbF4Z4

  https://www.youtube.com/watch?v=PJnJ8mK3Q3g

  https://www.youtube.com/watch?v=KXRtNwUju5g&t=53s


  Ето за “зеленото“ европейско изгаряне на ТБО и РДФ:

  https://www.youtube.com/watch?v=caw-969W-D4&t=1110s

  И какво да правим?
  Да осъдим някого?

  Грета Тунберг??

 30. 30 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#29] от "sim4o":

  Скъпо не скъпо това е официална политика на ЕС не на Грета. За преработване на все по-голям процент отпадъци. Явно само за старите страни членки важи. За джунглана не...

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#11] от "nhh18551388":Виенските ветрове ги няма в София. Виенските филтри на комините - ще видим. Лично аз нямам търпение, да запалят пещите и да видим какво ще излезе от комините на инсенератора. Пък ако е нещо отровно и ако не духне Виенският вятър ... Фандъкова ще бъде изпратена с камъни към Самоков. НО ! Да видим...
  —цитат от коментар 23 на Тони КОСТОВ


  За София и софиянци - само пълна чистота!

  За хората от Златна Панега, Бели извор и градовете наблизо - Плевен, Монтана, Враца - квот излезе от пещите на циментовия завод - все е ОК..

  За “Девня цимент“ и Варна - също!

  Ми отпадъците на София и на Варна и още бая внос - И ДНЕС СЕ ИЗГАРЯТ .. ей сега, камионите товарят на Гара Яна и ще карат към Бели извор - що никой го няма на шествие??

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  За съжаление каквото и да се прави срещу строежа на тази фабрика за горене на боклук в София няма смисъл - мачът е свирен.
  Поет е ангажимент от Фандъкова
  —цитат от коментар 9 на falkoneti


  Не е ли поет от Бойко още?

  “На 01.06.2012 г. „Топлофикация София“ ЕАД подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в качеството й на администратор на средствата от Международен фонд „Козлодуй“, за предоставяне на грант 037 за изпълнение на проект „Техническа помощ за проектиране на когенерираща инсталация в София с оползотворяване на RDF“.

  После и Фандъкова взе участие, да:
  ----------------
  Решение на СОС 474 / 20.07.2017:

  Дава съгласие Столична община, като допустим кандидат, и „Топлофикация София“ ЕАД, като допустим партньор, да кандидатстват пред Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ за финансиране на проектното предложение;

  Одобрява предложения проект на договор за предоставяне на техническата помощ с Европейската инвестиционна банка и възлага на Кмета на Столична община и Изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД на основание „Меморандум за разбирателство относно подкрепа за проекти на ЕС между правителството на Република България и Европейската инвестиционна банка“, ратифициран и обнародван в ДВ. бр.16. от 26 Февруари 2016 да подпишат същия.
  Дава съгласие и възлага на Кмета на Столична община и Изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да водят преговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на съфинансиране на проекта.“
  -----------------
  Ми още Бойко е подписал май, за първите 300 милиона от Европа, а Фандъкова за трети етап - 330 милиона още, май така излиза??

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#29] от "sim4o":Скъпо не скъпо това е официална политика на ЕС не на Грета. За преработване на все по-голям процент отпадъци. Явно само за старите страни членки важи. За джунглана не...
  —цитат от коментар 30 на falkoneti


  “ Старите страни членки“ , са май даже под 3% ..
  “Преработването“ всъщност е натоварване на кораби за Индонезия!

  https://www.youtube.com/watch?v=oRQLilXLAIU&t=17s

 34. 34 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#26] от "nhh18551388":Аз не съм казал, че завод не трябва да има ама явно калинките такива ви събират - с измити мозъци и навити с ключе.
  —цитат от коментар 27 на falkoneti


  Абе Фалконий, изясни се, че съвсем оплете конците!
  Кажи, за построяването на Завод за изгаряне на РДФ-а ли си или за това, твойте хора, циментаджийте да продължават да го горят, за да не им секне далаверката?
  Айде, бъди любезен, уточни!

 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#32] от "sim4o":

  Тя си е "сламен" човек. Едва ли има визия някаква. Изпълнител.

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#29] от "sim4o":Скъпо не скъпо това е официална политика на ЕС не на Грета. За преработване на все по-голям процент отпадъци. Явно само за старите страни членки важи. За джунглана не...
  —цитат от коментар 30 на falkoneti


  То и нашите пещи са “официална политика на ЕС“!
  Зелената Сделка!
  Грета Тунберг форевър!


  Иначе ето я реалността:

  https://www.youtube.com/watch?v=KXRtNwUju5g&t=88s

  https://www.youtube.com/watch?v=zVBkjMbF4Z4&t=34s

  https://www.youtube.com/watch?v=c8aVYb-a7Uw&t=196s

  https://www.youtube.com/watch?v=SRvLrENE4Ok&t=8s

  https://www.youtube.com/watch?v=s4LZwCDaoQM&t=143s

 37. 37 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#34] от "nhh18551388":

  Защо си мислиш, че само на теб трябва да се обяснявам? Още в комнтар 16 съм заявил, че завод трябва да има. И гербераската тактика с кофата с лайната, която изливате за да бъдат считани всички за маскари като вас не минава повече.

 38. 38 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  Ами да, европейски пари са, но това не гарантира никакво спазване на нормите у нас - до сега просто такъв пример няма! А тези европари са поредното евролицемерие - както виждаш предвиждат се излишно големи мощности, за да може капацитета да се допълва от внос. Ми защо не си разширят капацитета за горене на местно ниво в ЕС? А на бас какво ще стане в цитираната Виена, ако някой реши да прави това разширение точно сега и да внася боклуци, за да го захранва примерно от Румъния и България!? Ние естествено ще се тровим и поредното правителство някога ще иска дерогация , защото няма да можем никога да изпълним еконормите, но пък онези винаги ще са за пример - първи затворили въглищни централи, първи покрили не знам какъв си нов екостандарт за емисии и бла-бла. Не сте ли гледали как рециклира западния свят боклуците си в Африка? Нещо подобно, разбира се "осъвременено" ни се предлага и на нас.

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Не сте ли гледали как рециклира западния свят боклуците си в Африка?
  —цитат от коментар 38 на m_style


  https://www.youtube.com/watch?v=lqrlEsPoyJk

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Не сте ли гледали как рециклира западния свят боклуците си в Африка?
  —цитат от коментар 38 на m_style


  https://www.youtube.com/watch?v=lqrlEsPoyJk

 41. 41 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#34] от "nhh18551388":Защо си мислиш, че само на теб трябва да се обяснявам? Още в комнтар 16 съм заявил, ............
  —цитат от коментар 37 на falkoneti


  Не "само" на мен. Нямам такива претенции.
  Хората те съсипаха с аргументи, които за теб не значат нищо. Повтаряш, че Завода трябва да го има, ама всъщност трябва да го няма щото бил поредната схема. вж. пост 16.
  Та точно това те питам - каква е схемата - според твоите твърдения, която Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и техния датски консултант фирмата Рамбол, дето е оценявала финансовите и техническите параметри на проекта са забъркали ?
  Или дай да мяткаме наляво-надясно всякакви голословни обвинения, щото така ни изнася?

 42. 42 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#41] от "nhh18551388":

  Явно си калинка, само не мога да преценя от СО или от МОСВ. Банката безвъзмездно ли прави всичко това? Консултантите? Колко от парите по схемата са за банката и консултанта? Колко и за колко години ще връщаме? Тях също така най-малко ги интересува мястото където ще се строи завода. Също така и на провинциалистите -гербаджии налазили София и администрацията. Защо се наливат пари за фалирало дружество (или такова в затруднение положение) като това си е чиста държавна помощ? Непризнавенето й за такава е признак, че е схема също.
  И пак - защо облицовката примерно на сградата е планирано да струва колкото тази на луксозна бизнес сграда? Фандъка смотолеви, че било планирано да е много красиво... Това какво е? На свинче -звънче... Това е лапане и корупция при това състояние на държавата.

 43. 43 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#41] от "nhh18551388":

  Ти ли си хората? Изобщо не виждам "аргументи" освен твърдения от тези в кофата, че взимам пари от заводи.

 44. 44 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#43] от "falkoneti":

  Не се гъни и не опитвай да се измъкнеш, а отговори на въпроса които е свързан с твоя коментар 16.
  Припомням въпроса: Каква е схемата - според твоите твърдения, която Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и техния датски консултант фирмата Рамбол, дето е оценявала финансовите и техническите параметри на проекта, са забъркали ?
  Айде отговаряй, като се ежиш толкова!

 45. 45 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Всичко ви е законно. Схемата е всеки в нея да получи от законните пари от законния проект. После години наред софиянци да плащат чуждата сметка със своите пари и със своето здраве.

 46. 46 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Всичко ви е законно. Схемата е всеки в нея да получи от законните пари от законния проект. После години наред софиянци да плащат чуждата сметка със своите пари и със своето здраве.
  —цитат от коментар 45 на falkoneti


  Приказки, приказки, приказки! Все едно сме на Женския пазар или на пиацата за таксита до НДК.
  Няма аргументи, няма фактология. Нищо! Един факт няма, но трябва всички да вярваме на теб, а не на ЕК, на ЕИБ или на датчаните, дето са оценявали десетки такива проекти.
  Всичко по проекта ще се плаща под прекия контрол на ЕИБ. Ама не ти е изгодно, да го споменаваш.
  После, ни убеждавай, че твоето не са политически изказвания и единствения ти стимул е добруването на Софиянци и хората от Девня.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  В България горим чуждия боклук , а нашия го заравяме в земята.

 48. 48 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#46] от "nhh18551388":

  Понаучил си някои места в София. Какво ще е под контрола на ЕС? Все едно досега всичко не е под контрол? Връщаме всички по схемите на облажилите се. И какво казаха оценилите 10ки такива проекти датчани? Кажи калинке нещо от кухнята.! Плаща им се като на адвокати - каквото искаш да пише в анализа това ще получиш!

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#18:"cinik"]
  —цитат от коментар 21 на nhh18551388
  Не само ще замени циментаджийте, ами и грам няма да им остави. То, за това е този квич до небесата. Я вземи и ти да почетеш малко и не се изказвай неподготвен.Сядай! Двойка![/quote]

  Обсъждаме Девня, не София.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 50. 50 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  [quote#18:"cinik"]
  —цитат от коментар 21 на nhh18551388
  Не само ще замени циментаджийте, ами и грам няма да им остави. То, за това е този квич до небесата. Я вземи и ти да почетеш малко и не се изказвай неподготвен.Сядай! Двойка!
  —цитат от коментар 49 на cinik


  Обсъждаме Девня, не София.[/quote]

  Разлика между Девня и София няма никаква!
  Отпадъците в момента отиват в циментовите пещи!
  --------------------
  “.. ... Такъв пример в България е заводът Девня Цимент.
  Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.
  Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, .. и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво.“
  ---------------
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/11/2589103_sofiia_shte_plati_oshte_25_mln_lv_za_izgariane_na/
  “София ще плати още 25 млн. лв. за изгаряне на отпадъците..
  "Холсим България" (собственост на швейцарската Holcim) кандидатства за най-големия обем отпадъци - до 80 хиляди тона годишно. Прогнозната стойност на поръчката е 11.2 млн. лв. без ДДС. За втората по големина позиция - до 75 хил. т. на година и стойност 10.5 млн. лв., единствен желаещ е "Девня цимент"
  -----------------
  Та “Девня цимент“ си е свързана и със София - то това не са два отделни случая..

  И не се изгарят само отпадъци , наши и внос - горят се и стари гуми, и каквото е останало от умрели животни, и биомаса , и утайките от пречиствателните станции ..

  И въобще - изгарянето е от поне едно 10-15 години.
  За това време “зелените“ - ни дума, ни вопъл, ни стон .. па и се радваха даже, че се бил намалявъл въглероден отпечатък..

  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Освен “добра новина“ и “евалата“ - друга реакция от “зелените“ , аз не успях да видя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK