Уебинар за селското стопанство в "Натура 2000" ще отговори на въпроси от фермери

Уебинар за селското стопанство в "Натура 2000" ще отговори на въпроси от фермери


Икономедиа" ще проведе в четвъртък от 12 ч. уебинар за селското стопанство в зоните от мрежата "Натура 2000" в България, в който експерти от академията на науките, Министерството на земеделието и фондация "Биоселена" ще отговорят на въпроси от земеделци и скотовъдци. Той ще се проведе онлайн с безплатна, но задължителна регистрация тук, а въпроси могат да бъдат задавани при регистрацията чрез въпросник онлайн или от участниците на живо.


Целта на уебинара е да представи както смисъла на ограниченията, които се налагат в зоните от "Натура 2000" (повече за европейската мрежа виж тук), за да бъде запазена рядката за Европа природа, така и финансовите помощи чрез европейски субсидии, които са достъпни за фермерите за развитие на природосъобразно стопанство в защитените зони. Той е част от проекта "Натура 2000 - нови хоризонти", в който "Икономедиа" АД е партньор.


Обучението в онлайн среда ще позволи след кратки презентации от експерти в дискусия с работещи в селското стопанство и интересуващите се от темата да се разяснят правилата за развиване на бизнес в защитените зони от "Натура 2000" и смисълът на добрите практики, които се стимулират със субсидии за опазване на биоразнообразието. Представители на водещите институции по темата ще представят своята сфера на работа и ще отговорят на въпроси.
Лидия Чакръкчиева, която е главен експерт в отдел "Околна среда и климат" в дирекция "Развитие на селските райони" към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), ще представи компенсаторните плащания по мярка 10 "Агроекология и климат", мярка 12 "Плащания по "Натура 2000" и Рамковата директива за водите" и мярка 14 "Хуманно отношение към животните", актуализирани на 22 декември 2020 г., правилата за паша в защитени територии, както и очакванията за финансиране през предстоящия нов програмен период.


Чавдар Гусев, ботаник от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките, ще представи смисъла на прилагането на мярката за пасторализъм и други добри практики за стопанските дейности на територията на мрежата "Натура 2000". Той има дългогодишен експертен опит и изследователски приноси в използването на естествените растителните ресурси за стопански нужди (паша, косене и др.) и тяхното опазване (защитени територии и зони, агроекологични мерки).


Стоилко Апостолов ще разкаже за развитието на търговските предимства за хранителните продукти, произведени с доказано природосъобразни техники и в зони, защитени от мрежата "Натура 2000". Той е ветеринар и управител на фондация "Биоселена" и работи от дълги години за подпомагане на биопроизводството и застъпничество по политиките за селските райони, включително като представител на неправителствените организации в комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони към МЗХГ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK